Karting • NAB

Report NK Karting NAB Emmen: Heftige gevechten, stofhappen en spanning

Uitgegeven door Paul Stoffer • 24 juni 2008 09:59

De nationale karttop maakte zich op voor een treffen in het noorden van Nederland. Op het circuit Pottendijk te Emmen werd de derde ronde van het NAB NFK NK karting verreden. De snelle baan zorgde als altijd voor spectaculaire races in alle aanwezige klassen. Overigens is Emmen een plek die gekoesterd moet worden. Het is één van de weinige plaatsen in Nederland waar gemotoriseerde sporten door de gemeente een warm hart wordt toegewenst. Naast de kartbaan is er onlangs een geheel nieuw autosport complex aangelegd voor ovalracing. Terug naar de orde van de dag... waar de karters voor mooie wedstrijden zorgden.

Kevin Janssen neemt leiding voor Kevin Leijtens

In de 06 Super Nationaal, stond het Energy Kart tandem Kevin Janssen en Kevin Leijtens op de eerste startrij. Het tweetal wist al snel na de start een gaatje te slaan naar de rest van het veld. In de laatste ronden van de race kreeg Janssen motorische problemen, waardoor zijn eerste manche vervroegd beëindigd werd. “Het was jammer dat ik een vastloper kreeg”, vertelde Janssen na de race. “Er zat één groot gat in de zuiger.”

Volle velden in de ICC

Leijtens nam op zijn Energy vervolgens de honneurs waar voor het NRJ-Racing Team, door de zege in de eerste race te pakken. Het jeugdige talent Maikel van Grunsven (PCR) pakte achter hem de tweede plaats, gevolgd door Arjan Kievitsbosch (CRG), Randy Schoonderwalt (Topkart) en Nico Gloudemans (Zanardi). Mike Dielen verloor zijn goede startpositie door een mechanisch probleem. "Ik kwam moeizaam weg, door een kapotte koppeling", liet Dielen weten. Hij viel ver terug, maar eindigde uiteindelijk als elfde in de eerste race. Henry Zumbrink greep de races in Emmen aan, om zich scherp te houden voor zijn autosport seizoen. De BRL-V6-rijder behaalde uiteindelijk twee knappe toptien klasseringen op het Drentse circuit.

De PK's gaan los

In een gaaf gevecht in de tweede manche, pakte Leijtens in eerste instantie de koppositie met de hete adem van veelvoudig Nederlands kampioen Arjan Kievitsbosch en het jonge talent Maikel van Grunsven in zijn nek. Ditmaal greep de sterk rijdende Kievitsbosch de overwinning. Leijtens werd knap tweeden in de tweede race, gevolgd door Van Grunsven. Nico Gloudemans wist zich goed naar voren te rijden na motorische problemen in de training. Na een vijfde plaats in de eerste race, kwam Gloudemans tot een vierde klassering in de tweede race. “Het weekend begon moeizaam. Ik had zaterdag al twee vastlopers. Tijdens de races reed ik met een nieuw blok, dat wel goed functioneerde”, aldus Nico Gloudemans.

Piet geniet van de mooie races op zijn spectaculaire baan

Het dagklassement van de 06 Super Nationaal werd uiteindelijk gewonnen door Kevin Leijtens. Een knappe prestatie aangezien de Energy Kart-rijder last had van een slijmbeursontsteking. Kievitsbosch en Van Grunsven stonden eveneens op het podium. Randy Schoonderwalt hield zich heel knap staande tussen de ervaren jongens met een vierde positie. Achter Nico Gloudemans, eindigde Jean Pierre Wouters op de zesde plaats. De veelvoudig kampioen in de schakelkarts was in de tweede race in een hevig gevecht verwikkeld met Mike Dielen. Wouters wist alle aanvallen succesvol af te slaan, waardoor hij in deze race, net als in de eerste, zesde werd. De toptien van het dagklassement werd gecompleteerd door Bart Kramer, Mike Dielen, Henry Zumbrink en Frank van de Windt.

Wie stopt Jeffrey Hageman

In de 07 Super Nationaal klasse zette Jeffrey Hageman zijn zegereeks voort. Ook in Emmen was de PCR-rijder oppermachtig. Hij won dan ook beide manches die verreden werden. Rob Olierook is niet alleen goed in het spuiten van helmen, maar weet ook het gaspedaal feilloos te vinden. Dit bewees Olierook door tweemaal achter Hageman te eindigen, waarmee hij een einde maakte aan de malaise bij het FBO-team.

Rob Olierook neemt de kop

Uiteindelijk reed Bo van Langeveld met zijn Lenzo-kart naar de derde plaats in het dagklassement. Dit was een leuke opsteker voor Van Langeveld, die op alle voorgaande NK’s zijn snelheid al toonde, maar helaas door pech het podium nog niet had bereikt. Thuisrijder Edgar Oosting sleepte een mooie vierde plaats inde wacht met de nodige PK’s van de LKE-krachtbron. Regenspecialist Jeroen Bos bewees ook snel te zijn op het droge door de vijfde plaats overall te pakken.

Nathalie Machielse snel maar pechvol

De jonge mannen werden goed wakker geschud door de knappe prestatie van Nathalie Michielse in de kwalificatie, maar Michielse kon haar goede startplek jammer genoeg niet verzilveren. De toptien van het dagklassement werd uiteindelijk vervolledigd door Symen Wiggers (6e), Wesley de Waal (7e), Dennis van der Spoel (8e), Thierry Delre (9e) en Louis Both (10e).

De oude garde als 'jonge goden' over de baan

Karting is niet alleen voor de jonge jongens, maar ook de 'oude garde' vermaakt zich kostelijk in deze tak van sport. Zij zijn allen ondergebracht in de 08 Super Nationaal-klasse en vormen aldaar een bont gezelschap. Als jonge goden betraden zij de arena in Emmen. De strijd aan de kop was waanzinnig gaaf.

Frits Berghuis wint eerste race

Uiteindelijk won Frits Berghuis op de Lancyr+Berghuis First-kart de eerste race voor de sterk rijdende Guido Tenback, Nico Xhofleer. Antoine Sellies was op zijn MS Kart bloedsnel, maar iets te gretig en spinde. Toch maakte hij grote stappen en finishte als vierde voor Michael Schot, die er weer goed bij zat met een vijfde plek.

Motocross by Rene Hilster

In de tweede race ging het geweld van kiet. Overigens deed Rene Hilster RaceXpress herinneren aan een EK in Frankrijk van enkele jaren terug. Hij pakte indertijd via een superstart de leiding. Ook nu had hij grootste plannen... Het werd uiteindelijk een cursus stofhappen voor gevorderden....

Keep smiling.. blije gezichten met goede optreden in ICC C

Antoine Sellies zette orde op zaken in de tweede race. De MS Karter uit het team van Jan Cramer greep de winst. Toch kon hij niet verhinderen, dat Berghuis met een eerste en tweede plaats verdiend de dagzege opeiste. Guido Tenback mengde zich ook in de strijd om de overwinningen, net als Nico Xhofleer. Zij werden respectievelijk derde en vierde in het dagklassement. Francois Janssen wist zich na een mindere kwalificatie uitstekend omhoog te werken en reed knap de topvijf van het dagklassement binnen. Peter Mastenbroek pakte een keurige zesde stek voor Michael Schot en Peter Voskamp. Voor Voskamp een 'clean' resultaat. Met een promilage van nul scoorde hij een mooie achtste positie.

Opgevoerde kinderwagen van Voskamp voor familie Andeweg

Diezelfde Voskamp was wel zo attent door de familie Andeweg van Kart Centrum Numansdorp een opgevoerde kinderwagen te overhandigen als kado voor de geboorte van hun kleinkind; Ross. De toptien werd compleet gemaakt door Jan Lukassen en Rene Kleeven, die beiden een goed optreden beloonden.

Close racing met Max Power

Ook in de 125cc Automaat-klasse, waarin voornamelijk met Rotax Max motoren wordt gereden, was er veel te beleven. In de eerste race ontstond er een fraaie kopgroep met Bastian Hummel, Wilco Schaaphok, Albert van der Laan en Jesse Jan Dorenbos. Helaas toucheerden Dorenbos en Van der Laan in een race-incident elkaar, waardoor Rob de Graaf de lachende derde werd in de eerste race. Schaaphok pakte de winst in de eerste manche, waarop Bastian Hummel zijn status als regerend kampioen waar maakte met de zege in de tweede race.

Kopgroep 125cc Automaat

Hiermee stelde Hummel ook de eerste plaats in het dagklassement veilig. Achter hem eindigde Schapenhok als tweede en Daan Klabbers reed verdienstelijk naar de laatste podiumplaats. De Graaf eindigde doormiddel van de derde plaats in de eerste race op de vierde plaats in het dagklassement. Ondanks dat Van der Laan veel posities verloor in de eerste race, maakte hij een ware inhaalslag en pakte hij als nog een topvijf klassering. Mike de Bruin, Max Braams, Ridge Schmidt, Alex van Rijmenam en Rutger Zegveld completeerden de toptien van de 03 125cc Automaat-klasse.

Cross geweld van start

Tenslotte was er ook spektakel in de crossklasse, waar Gerrit Boonstra en Bob Meijerman de lakens uitdeelden. Aan het einde van de rit pakte Boonstra de zege in het dagklassement, gevolgd door Meijerman. Grote pechvogel Dannie ten Holt moest door een kapotte ketting in de eerste manche opgeven.

Startcrash op achtergrond

In de tweede race kwam hij echter sterk terug. Ten Holt was zo getergd dat hij de sterren van de hemel reed met een derde plaats in de tweede manche. Hedde Oord bemachtigde de derde plaats in het dagklassement voor de oud-Nederlands kampioen motorracen Fokko Kuiper. Michiel Smit eindigde op een vijfde plaats, gevolgd door Dannie ten Holt, Erwin Houbraken, Hylke Taselaar, Sander Dekkers en Jeremy Schoonenberg.

Alle races verliepen naar wens

De motoren waren aan het eind van de dag nog niet afgekoeld of de hemelsluizen gingen wijd open. Zo belandde een mooi dagje karting in Emmen net niet letterlijk in het water.

Door Bas Kaligis en Paul Stoffer

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS