Autosport Internationaal Toerwagens • LMS

Kay van Berlo pakt erg knappe podiumplaats bij debuut in ELMS op Paul Ricard: "De positieve vibe meenemen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 april 2018 19:46 • Print artikel

PAUL RICARD – Kay van Berlo heeft een uitstekend debuut in de European Le Mans Series (ELMS) achter de rug. De pas zeventienjarige coureur uit Veghel werd afgelopen weekeinde derde in de LMP3-klasse van het prestigieuze endurance-kampioenschap.

Kay van Berlo Paul Ricard

“Dit is hartstikke mooi”, zei een opgetogen Kay na de race. “Het was mijn eerste grote internationale race. Geweldig om dan meteen een podiumplaats te kunnen pakken.” Dat de snelheid van de Ligier JSP3 op het Franse circuit goed was, had de rijder van Eurointernational niet echt verbaasd. “Tijdens de collectieve test aan het begin van de week was die al goed. Ik kreeg toen al het gevoel dat een podiumplaats tot de mogelijkheden behoorde.”

De ELMS-race op het circuit van Paul Ricard gold als een behoorlijke sprong in het diepe. Na jarenlang te hebben gekart, reed Kay in januari zijn eerste autosportrace. Toch voelde hij zich zondag op de Franse hogesnelheidspiste niet geïntimideerd door de omgeving en het niveau. “Ik wist dat het een vrij grote stap zou zijn dit seizoen meteen ELMS te gaan rijden zonder eerder al grote races te hebben gereden. Maar ik was goed voorbereid, alle testdagen waren goed gegaan en ik had van tevoren geen al te hoge verwachtingen van de race. Ik wilde gewoon mijn ding doen en de positieve vibe die ik aan de tests had overgehouden, meenemen naar de race.”

Paul Ricard ELMS Kay van Berlo

Tijdens de kwalificatie had zijn teamgenoot Giorgio Mondini de nummer-elf-Ligier naar de achtste tijd gereden. Kay: “We kunnen qua set-up nog wat vooruitgang boeken, maar tijdens de tests waren we vooral gefocust op de long runs. De ELMS betekent tenslotte vier uur racen.” Van die vier uur nam Kay uiteindelijk het leeuwendeel voor zijn rekening. Hij reed een stint van maar liefst twee uur en tien minuten.

Tijdens een zogenaamde full course yellow kreeg de snelle Brabander het stuurwiel overgedragen van Mondini, die als de nummer twee in de klasse binnenkwam. “Na vijf minuten besloot de organisatie dat de safety car de baan op moest komen. Dat kostte ons heel veel tijd, want de nummer één in onze klasse zat voor de safety car; wij zaten er juist achter. De nummer één moest de ronde uitrijden om achter de safety car te kunnen aansluiten en pakte zo een ronde winst. Maar ja, dat hoort erbij. De andere keer komt het ons goed uit.”

Uiteindelijk kwam Kay als tweede over de finish. Door een tijdstraf van dertig seconden werden hij en Mondini echter als derde geklasseerd. Volgens de wedstrijdleiding was de pitstop één seconde te kort geweest. “We werden derde op acht tienden van een seconde. Dat was zuur. Natuurlijk ben ik tevreden met de derde plaats, maar ik weet ook dat er dus meer in had gezeten. Ach, het was pas mijn eerste wedstrijd. Ik hoop en verwacht dat ik me dit seizoen nog ga verbeteren en dat dat effect gaat hebben op de uitslagen.”

Kay van Berlo Champagne

Bovendien constateerde Kay tevreden dat hij veel had geleerd. Wat dat betreft speelde zijn teamgenoot Mondini een belangrijke rol. De 37-jarige Italiaan is een ervaren coureur die zelfs reservecoureur was van het Formule 1-team van Renault en later het voormalige Midland Formule 1-team. “Gaaf dat iemand met zoveel ervaring mijn teamgenoot is. Hij heeft zoveel meegemaakt. De kennis die hij in de loop der jaren heeft opgedaan, probeert hij nu op mij over te brengen. Hij is superbehulpzaam en vindt het leuk zijn kennis over te dragen aan jonge coureurs. Hij vertelt bijvoorbeeld over goede en foute keuzes tijdens een raceweekend en hij analyseert veel met me.”

Wat Kay in de ELMS vooral was opgevallen, was de drukte tijdens het raceweekeinde. “Veel rijders zeggen dat autosport veel minder hectisch is dan karten, maar daar ben ik het niet mee eens. Er was steeds zoveel actie op de baan. Ook al was het een endurance-race, iedereen reed alsof we bezig waren aan een sprintrace van een halfuur. Het was soms echt een gekkenhuis, maar dat maakte het juist gaaf.”

De volgende race wordt gehouden op 13 mei op het circuit van Monza in Italië.

Kay van Berlo wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door District 54 en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS