Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota pakt 1-2-tje in Fuji, Frits van Eerd met Giedo van der Garde en Nyck de Vries naar LMP2-zege + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 7 oktober 2019 09:16 • Print artikel

Brendon Hartley heeft bij zijn debuut voor Toyota, samen met Sebastien Buemi en Kazuki Nakajima de 6 uur van Fuji van het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) gewonnen in de LMP1-klasse. In de LMP2-klasse was er groot succes voor Racing Team Nederland. Frits van Eerd greep samen met Giedo van der Garde en Nyck de Vries hun eerste overwinning met de Oreca.

FIA World Endurance Championship

De Toyota met het startnummer 8 pakte de overwinning, nadat zij geen moment de leiding afstond aan de zusterauto met Kamui Kobayashi, Mike Conway en Jose Maria Lopez. De twee hybride auto’s domineerden de wedstrijd, nadat in eerste instantie Bruno Senna nog tussen beiden kwam met de Rebellion R13. De Braziliaan moest na ongeveer 20 minuten toch zijn meerdere erkennen in Kobayashi, waarna Toyota haar 1-2 positie herstelde.

Podium Toyota

De auto met het nummer 8 kwam nog even onder druk te staan van de andere Toyota, nadat deze gedurende het vierde uur een drive-through kreeg voor te hard rijden in de pitstraat. Het reduceerde de voorsprong van 50 seconden naar 40 seconden. De Rebellion moest uiteindelijk 2 ronden toegeven op de Toyota’s, met daar achter de Ginetta G60-LT-P1’s. De Britse bolides moesten door problemen de LMP2’s voor zich dulden in de eindrangschikking.

Racing Team Nederland pakt eerste overwinning
In de LMP2 won Racing Team Nederland voor het eerst in het FIA World Endurance Championship, nadat meerdere teams in de race aan de leiding lagen. Zo lagen ook Jackie Chan DC Racing, Jota en High Class Racing aan de leiding. Door een andere strategie in te zetten, pakte het Nederlandse team het voordeel in het laatste uur. Op het moment dat de rest naar binnen ging bleef Racing Team Nederland langer buiten en maakte De Vries zijn stop later dan de andere teams.

De Oreca van Van Eerd, Van der Garde en De Vries had op de finish een voorsprong van 6 seconden op de auto van Jota, gevolgd door Jackie Chan DC Racing met onder andere Ho-Pin Tung. Tung werd in de pits voorbij gestoken door Anthony Davidson van Jota.

Klik hier voor de volledige uitslag.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS