Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota begint seizoen met 1-2 in Silverstone; Racing Team Nederland naar het podium + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 1 september 2019 18:30

Toyota heeft de openingsrace van het seizoen 2019/20 van het FIA World Endurance Championship met een 1-2 gewonnen. Tijdens de 4 uur van Silverstone pakte het Japanse team een 1-2, waarbij de winnende auto werd bestuurd door Jose Maria Lopez, Mike Conway en Kamui Kobayashi. Het gat naar de teamgenoten bedroeg slechts 1,901 seconde.



De Toyota-coureurs reden al snel in een 1-2 ritme, nadat ze van de voorste startrij vertrokken waren. Een gele vlag situatie zorgde er nog wel voor dat de Rebellion Racing-auto’s voor de twee TS050 Hybrids terechtkwamen. Het Japanse team nam echter al snel weer de controle in de race over. Sebastien Buemi reed na een uur aan de leiding, gevolgd door Mike Conway. Na een safetycar fase wisselden de twee Japanse LMP1-bolides van positie. Na de pitstops was het echter Pipo Derani die met de Rebellion-auto weer op plek één lag.
Lang kon de Braziliaan hier niet van genieten, want al snel werd de coureur voorbijgestoken door Kobayashi en Hartley, in de Toyota’s. De Nieuwzeelander verkleinde het gat naar zijn teamgenoot en stak hem uiteindelijk bij Brooklands voorbij. Een langzamere pitstop bij de wissel van Hartley naar Kazuki Nakajima, zorgde ervoor dat de andere Toyota weer voorbij kon.

Lopez, die het stuur van Kobayashi had overgenomen, kwam nog even in de problemen door naast de baan te gaan, maar hij wist Nakajima toch van zich af te houden. De Rebellions haakten echter af in de tweede helft van de race en eindigden uiteindelijk op een ronde van de Toyota’s. De Rebellion met nummer 3 kreeg een stop-hold voor een technische onvolkomenheid, de andere auto van het team kende een aantal tegenslagen. Op de vierde plek eindigde de snelste Ginetta. Deze auto gaf uiteindelijk vier ronden toe op de Toyota.

LMP2
In de LMP2 ging de overwinning naar Cool Racing. Het team pakte direct haar eerste overwinning bij haar debuut. Nicolas Lapierre en Antonin Borga reden met zijn tweeën, nadat de derde coureur van het team was uitgevallen door een incident in de European Le Mans Series.

Racing Team Nederland lag een groot deel van de wedstrijd aan de leiding. Job van Uitert verloor de leiding in het derde uur van de wedstrijd toen Lapierre hem voorbijstak. Vervolgens had Cool Racing de wedstrijd onder controle, doordat Borga de leiding voor Frits van Eerd verder wist uit te bouwen. Uiteindelijk werd het voor het Nederlandse team de tweede plek, toen ook Thomas Laurent van Signatech Alpine Elf aan Frits van Eerd voorbij ging. Het team van Ho-Pin Tung, Jackie Chan DC Racing, eindigde als vierde en was daarmee het beste Goodyear team. De Amerikaanse bandenfabrikant debuteerde in deze race in het FIA WEC.

Klik hier voor de uitslag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS