Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Rik Breukers over zijn debuut in belangrijkste 24-uursrace ter wereld: "Droom in vervulling"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 maart 2017 14:32 • Print artikel

VEN-ZELDERHEIDE – Het goede nieuws houdt dit jaar niet op voor de 18-jarige autocoureur Rik Breukers uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide: eerst werd hij gekozen als een van de juniorrijders in het fabrieksprogramma van Lamborghini, vervolgens won hij de eerste kampioenstitel in de dit jaar nieuwe Lamborghini Super Trofeo Middle East, en nu mag hij ook nog naar de 24 Uur van Le Mans! Tijdens de Franse lange-afstandsklassieker, die dit jaar op 17 en 18 juni wordt verreden, komt Breukers in actie met een Ligier JS P17-Gibson voor het team ARC Bratislava in de sterk bezette LMP2-klasse. “De 24 Uur van Le Mans is één van de belangrijkste autoraces ter wereld. Het is de droom van vrijwel iedere rijder om daaraan deel te nemen, en voor mij gaat die droom in vervulling! Ik verheug me er enorm op”, aldus Breukers.

Rik Breukers

Het racen met prototypes in lange-afstandswedstrijden is voor Breukers niet helemaal nieuw: eerder deed hij al ervaring op met een LMP3 en een Ginetta G57. “Le Mans is echter weer een nieuw hoofdstuk: het 13,5 kilometer lange circuit bestaat voor een groot deel uit openbare wegen, die voor het evenement worden afgesloten voor het normale verkeer. Daarnaast rijden in Le Mans ook de fabrieks-prototypes van Porsche en Toyota in de LMP1-klasse. Er komen ieder jaar zo’n 250.000 bezoekers van over de hele wereld. Le Mans is echt legendarisch, iedereen kent het. Daarom kijk ik er ook zeer naar uit om daar te rijden”, zegt de coureur.

Rik Breukers

Hij zal de Ligier JS P17-Gibson met het startnummer 49 van ARC Bratislava delen met teameigenaar Miroslav Konopka uit Slowakije en Konstantins Calko uit Letland. “Die zijn dit jaar met z’n tweeën als tweede geëindigd in de Asian Le Mans Series, dus die hebben al de nodige ervaring met prototypes”, zegt Rik Breukers. Miro Konopka ken ik al een paar jaar. In de Lamborghini Super Trofeo Middle East, waarin ik de titel in de Pro-klasse gewonnen heb, kon ik hem helpen met wat coaching en data-analyse. Dat contact leidde uiteindelijk tot de mogelijkheid om met dit team in Le Mans te racen, en die pak ik natuurlijk met beide handen aan!”

Ter voorbereiding op zijn deelname aan de 24 Uur van Le Mans staan er voor Rik Breukers nog de nodige testsessies met het team op het programma op het circuit van Monza en de Slovakia Ring. Op 4 juni, twee weken voor het evenement, is er de officiële testdag in Le Mans, de enige gelegenheid buiten de raceweek waarin teams op het volledige circuit kunnen rijden. “Voor de race zal het team ook worden uitgebreid met een aantal Britse en Franse technici, die over ervaring in Le Mans beschikken. Daarnaast kunnen we rekenen op ondersteuning vanuit Ligier, onze chassisleverancier.”

Dit weekeinde neemt Rik Breukers deel aan de 12-uursrace op het circuit van Mugello in Italië, waarin hij rijdt met een Lamborghini Huracán GT3 van het team GDL Racing Middle East.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS