FOTO'S - De nieuwe Valkyrie is de enige hypercar die in 2025 deelneemt aan het FIA WEC evenals aan IMSA
Uitgegeven door Peter Vader • 6 februari 2025 09:00
GAYDON - Aston Martin begint een spannend nieuw hoofdstuk in zijn illustere competitiegeschiedenis met de onthulling van zijn Valkyrie-hypercar - een pure racer die is gefokt voor de weg en die het historische Britse ultraluxe automerk terugbrengt naar het toppunt van de endurance-autosport en het in staat stelt om te strijden voor de algehele overwinning in de 24 uur van Le Mans. De Aston Martin Valkyrie is de enige deelnemer die is afgeleid van een straatlegale hypercar en is de eerste raceauto die is gebouwd volgens de 'Hypercar'-regels van de FIA en zal strijden om het FIA World Endurance Championship [WEC] als het in de Verenigde Staten gehuisveste IMSA WeatherTech Sportscar Championship [IMSA]. Het zal zijn wereldcompetitiedebuut maken wanneer het Aston Martin THOR Team met twee Valkyries gaat deelnemen aan de openingsronde van het WEC 2025, tijdens de Qatar 1812Km op 28 februari.
Adrian Hallmark, Chief Executive Officer van Aston Martin Lagonda zei: "Dit is een trots moment voor Aston Martin. Terugkeren naar de strijd om de algehele overwinning tijdens de 24 uur van Le Mans is de kern van onze waarden en markeert een belangrijke mijlpaal in ons autosporterfgoed. Als de enige hypercar die is geboren uit de weg om de top van de sportwagenraces uit te dagen in zowel het WEC als de IMSA, is de Valkyrie een belichaming van ons blijvende sportieve ethos, een ethos die het merk al meer dan een eeuw definieert."
Volledig Britse coureursopstelling voor Le Mans
Harry Tincknell, Aston Martins meest recente winnaar van de Britse 24 uur van Le Mans-klasse, krijgt gezelschap van landgenoot en opkomende endurance-ster Tom Gamble in de #007 Valkyrie voor het volledige WEC-seizoen 2025, terwijl de zusterauto #009 wordt bestuurd door drievoudig FIA GT-wereldkampioen Marco Sørensen (DEN) en WEC LMGT3-klasseracewinnaar Alex Riberas (ESP).
In IMSA rijden Ross Gunn (GBR) (2024 IMSA GTD Pro-kampioenschapskandidaat) en Roman De Angelis (CDN) (2022 GTD-klassekampioen) in de enige Aston Martin THOR Team #23 in de GTP-klasse. Zowel Gunn als De Angelis voegen zich ook bij de WEC-kandidaten om de line-ups van drie coureurs in Le Mans compleet te maken. Gunn zal de #007 Valkyrie besturen met Tincknell en Gamble, om daarmee een volledig Britse rijderscombinatie te vormen voor de roemruchte race op 14 en 15 juni.
De inzet van de Valkyrie van het fabrieksteam wordt in zowel het WEC als de IMSA-serie verzorgd door The Heart of Racing [THOR], dat eerder de Vantage GT3 van Aston Martin in beide series heeft naar de top heeft gebracht. "Voor iedereen die betrokken is geweest bij sportwagenraces, is het een echte eer om met Aston Martin een auto op het hoogste niveau te besturen. En bovendien een auto die algemeen wordt beschouwd als één van de mooiste ter wereld - de enige die de echte afstammeling is van een staatauto -", zegt teambaas Ian James. "Het is absoluut een hoogtepunt in je carrière om met dit programma te worden belast."
De ultieme straatlegale hypercar ontwikkeld voor het circuit
De nieuwe auto, ontwikkeld door Aston Martin Performance Technologies en THOR, is uniek in de Hypercar-divisie van de wereldwijde endurance-autosport, omdat het de enige is onder zijn tijdgenoten die zijn wortels ontleent aan een bestaande op productie gebaseerde performance-auto: Aston Martin Valkyrie, de ultieme hypercar.
Adam Carter, Aston Martin's Head of Endurance Motorsport zei: "De Aston Martin Valkyrie is niet zomaar een hypercar; het is een revolutie in de geschiedenis van de autotechniek die het toppunt van prestatie, design en innovatie vertegenwoordigt. Met een buitengewone fusie van F1®-technologie en vakmanschap in auto’s voor de openbare weg, is de Valkyrie ècht gebouwd om mee te racen en is zijn deelname aan het hoogste niveau van wereldwijde endurance-races alleen maar een versterking van het imoago van de hoogwaardige Aston Martin-technologie. "Door zich aan de Hypercar-regels te houden, deelt de raceauto veel DNA met de straatauto, met dezelfde V12-krachtbron als kern."
Het race-geoptimaliseerde koolstofvezelchassis van de Valkyrie wordt aangedreven door een aangepaste, lean-burn versie van de door Cosworth gebouwde 6,5-liter atmosferische V12-motor, die in standaard straatuitvoering 11.000 tpm draait en meer dan 1000 pk ontwikkelt. De krachtbron is verbeterd en aangepast om te voldoen aan het prestatievenster van de Hypercar-klasse en is ontwikkeld om de ontberingen van langeafstandswedstrijden op top niveau te kunnen weerstaan. De keuze voor een V12 in de hele Valkyrie-bloedlijn biedt duidelijke prestatievoordelen, terwijl het ook past bij de Aston Martin-esthetiek voor een pure race-oplossing.
Wat betreft betrouwbaarheid en duurzaamheid bieden de hypercar-voorschriften, waaronder een vermogenslimiet van 500 kW (680 pk), voordelen voor een V12 die vanaf het begin robuustheid had ingebouwd, passend bij zijn hoge belastingcyclus als auto voor de openbare weg. Voor het racen is de brandstofefficiëntie een specifiek aandachtspunt geworden bij de ontwikkeling. "Het is belangrijk om zuinig te rijden om de hoeveelheid brandstof die je bij je hebt om de vereiste stintenergie te leveren, te verminderen", zegt Carter. "We laten de motor langzamer draaien dan hij aankan, omdat we minder vermogen nodig hebben. De lagere vermogenslimiet binnen de regelgeving biedt ons de mogelijkheid om de koppelcurve opnieuw te bekijken en wrijvingsverliezen te verminderen door het motortoerental te verlagen om daarmee de brandstofefficiëntie te verhogen."
Op het gebied van aerodynamica werd de Valkyrie hypercar doorontwikkeld, om te voldoen aan de homologatiecriteria van de regelgeving. Dit werd mogelijk gemaakt door de solide basislijn die geworteld is in de straatauto, gecreëerd door de twee architecten van Aston Martin, te weten Chief Creative Officer Marek Reichman en Adrian Newey - die in maart 2025 bij Aston Martin komt als technisch partner van het Formule 1®-team. "Het zou bijna ondenkbaar zijn voor Adrian, één van de beste raceauto-ontwerpers in de geschiedenis van de autosport, om een auto te ontwerpen en er niet aan te denken om er op een gegeven moment mee te gaan racen", zegt Carter.
De transformatie van straat- naar raceauto wordt voornamelijk bepaald door de technische regelgeving van de FIA, die is geschreven voor de specifieke parameters van de competitie, in termen van zowel veiligheid als prestaties. Om de uitdagingen van racen aan te gaan, waaronder snelle coureur- en bandenwissels en het tanken bij pitstops, plus de mogelijkheid van contact tussen auto's, omvatten de ontwikkelingen een snelwisselbare voor- en achtercarrosserie, een enkelvoudige sneltankkoppeling, een pneumatisch kriksysteem met hoge snelheid dat in het chassis is verwerkt en een bestuurderscockpit die is geoptimaliseerd voor veiligheid, snelle toegang en zichtbaarheid.
De raceophangingsconfiguratie is voorzien van dubbele draagarmen voor en achter, met door duwstangen aangestuurde torsiestaafveren met verstelbare zij- en centrale dempers. De Valkyrie rijdt op 18-inch Michelin Pilot Sport-banden, die verplicht zijn volgens de Hypercar-regelgeving.
"De absolute prestaties worden beperkt door de regelgeving, ongeacht de ontwikkeling", legt Carter uit. "Er is een minimaal gewicht, een vermogensbeperking door aandrijfaskoppelregeling en een aerodynamisch prestatievenster. Elk automodel van de deelnemer wordt gemeten in een windtunnel op ware grootte. Het gaat dus om het optimaliseren van de kenmerken van de Valkyrie binnen de fundamentele prestatiebijdragers."
Die aanpak heeft ook belangrijke ontwerpbeslissingen gedicteerd in de specificatie van de raceauto, inclusief de Xtrac zeventraps sequentiële transmissie die wordt bediend door semi-automatische schakelflippers. "Zoals bij elke competitieve Aston Martin, nemen we uiteindelijk een extreem presterend voertuig en stemmen we de kenmerken en mogelijkheden ervan af op de vereisten van de regelgeving en daarbinnen optimaliseren we vervolgens de prestatiemogelijkheden", zegt Carter. "We hebben al dit werk hand in hand uitgevoerd met Aston Martin’s wereldberoemde ontwerpstudio en met Aston Martin Performance Technologies, dat een hoofdrol speelt in de ontwikkeling."
Voorbereidingen voor een dubbel raceprogramma
Sinds de eerste testritten van de Valkyrie hypercar in juli 2024 is The Heart of Racing begonnen aan een uitgebreid evaluatieprogramma, waarbij er inmiddels al meer dan 15.000 kilometer zijn verreden. De tests begonnen in Groot-Brittannie op de circuits vam Donington Park en Silverstone. Vervolgens werd er doorgegaan naar Vallelunga en Jerez, voordat ze werden voortgezet in Bahrein, Qatar, Road Atlanta, Sebring en Daytona om een dwarsdoorsnede van circuits te garanderen, dat geschikt is voor het dubbele raceprogramma. "Je kunt altijd verder op de weg zijn, maar ik ben blij met de voortgang van het programma en met de betrouwbaarheid die we hebben getoond", zegt Ian James. "Het hele team, van ontwerp tot AMPT, van het productie-element tot het raceteam, ik kan niet blijer zijn met hoe alles is geïntegreerd."
Er zijn twee Valkyries ingeschreven voor het FIA WEC-seizoen, getooid in een oogstrelende groene kleurstelling, die synoniem is voor veel van de grote Britse autosportglorieën op Le Mans, gerund vanuit de Britse basis van The Heart of Racing in Brackley. Over de line-up van coureurs zegt James: "Harry Tincknell was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Valkyrie, dus we wilden hem al vroeg in het testprogramma opnemen, plus hij heeft andere GTP-ervaring." Tincknell is de laatste Britse coureur die zijn klasse won op Le Mans met Aston Martin, in 2020, maar is ook de meest ervaren Hypercar-coureur in de groep, aangezien hij tot en met het WEC-seizoen van 2024 voor Proton Porsche heeft geracet. "Hij identificeerde zichzelf al snel als een goede teamspeler en zijn staat van dienst spreekt voor zich", voegt James toe.
Tom Gamble is een voormalig winnaar van de Aston Martin Autosport BRDC Award die zowel LMP2- als GT-ervaring heeft, waaronder bij The Heart of Racing, en voor het team heeft gereden in de enduranceraces van IMSA in Daytona, Sebring en Road Atlanta in 2022. "Ik schat hem zeer hoog in als een natuurlijk talent en hij verdient een kans in de schijnwerpers op het hoogste niveau van de sportwagenraces", zegt James.
Marco Sørensen is de meest succesvolle actieve coureur van Aston Martin, als drievoudig WEC GT-klassekampioen en klassewinnaar op Le Mans in 2022. "Hij is een van de meest ervaren en succesvolle coureurs die ooit voor Aston Martin heeft geracet en hij heeft lang gewacht op zijn kans in de topklasse", zegt James. "Na met hem te hebben gewerkt, zijn kunnen te hebben gezien en hoe cool hij is onder druk, denk ik dat hij perfect past bij dit programma.”
“Alex Riberas heeft zichzelf de afgelopen jaren bewezen in GTD Pro in IMSA, is een gevestigde racewinnaar in IMSA en WEC en excelleerde vorig jaar tijdens het hele WEC met ons. Hij is absoluut onderdeel van de structuur van The Heart of Racing en verdient zijn stoel.”
Een enkele Valkyrie zal deelnemen aan IMSA, in een speciale versie van de typerende blauwe THOR-kleurstelling, startend vanaf de Sebring 12 Hours op 12-15 maart. Er zal worden gereden vanuit de Amerikaanse basis van het team in Phoenix, Arizona. Meervoudig IMSA GTD Pro-klasse racewinnaar Ross Gunn (GBR) en 2022 IMSA GTD-kampioen Roman De Angelis (CDN) zijn beide eerdere winnaars van de AMR Driver Academy.
“Ross is de afgelopen vier jaar bij ons geweest en is zonder twijfel een van de beste GT-coureurs ter wereld geworden”, zegt James. “Hij bewees het vorig jaar in de GTD Pro-titelrace, waarbij hij net naast de titel greep. Hij is een teamspeler, heeft een natuurlijk talent en heeft een gevoel voor een raceauto dat niet veel coureurs hebben. Wat Roman betreft, ik reed voor het eerst met hem in 2018 en hij is steeds sterker geworden. Hij heeft de AMR Academy en het GTD-kampioenschap gewonnen, wat een unieke prestatie is, en hij is een echte performer geworden. Hij is ook een belangrijk ingrediënt in ons simprogramma in Phoenix.”
De uitdaging omarmen
De verwachtingen voor het dubbele Valkyrie-raceprogramma passen bij de hoge ambitie en de realiteit van het strijden tegen doorgewinterde rivalen. “Natuurlijk doen we het alleen omdat we willen winnen,” zegt Carter. “We respecteren echter de uitdaging van de evenementen en de competitie. Ze zijn op een hoog niveau en daarom willen we tegen hen strijden. Fundamenteel is dat het alleen de moeite waard is om te winnen, als het van sterke concurrenten is. We erkennen dat we ons bij hen zullen voegen als ze al gevestigd zijn. Het is een geweldige tijd om je aan te sluiten bij de top van de sportwagenraces. De ACO, IMSA en de FIA hebben gezamenlijk kampioenschappen gecreëerd die steeds populairder worden door samen te werken. Wij steunen dit proces volledig. Ze hebben geweldig werk geleverd door het format te bepalen en de serie te promoten om dit tot een gouden tijdperk van sportwagenraces te maken. Het is een kans om op het wereldtoneel te strijden in een eerlijke en competitieve omgeving.”
Het FIA WEC-seizoen bestaat uit acht ronden. Na de seizoensopener in Qatar omvat het kampioenschap Europese races in Imola en Spa-Francorchamps, de 24 uur van Le Mans in juni, daarna Interlagos in Brazilië, COTA in Austin (Texas-USA), Fuji in Japan en de finale in Bahrein op 8 november.
De IMSA-kalender bestaat uit 11 ronden, waaronder de 12 uur van Sebring en Petit Le Mans op Road Atlanta, plus andere grote Amerikaanse locaties zoals Long Beach, Laguna Seca, Watkins Glen en de Indianapolis Motor Speedway.
Technische specificaties van de Aston Martin Valkyrie 2025:
Gehomologeerd volgens ACO/FIA Le Mans Hypercar-regelgeving
*Geeft specificatie aan die is gedefinieerd door regelgeving
MOTOR
- 6,5 liter V12 natuurlijk aangezogen
- Gebaseerd op originele Valkyrie-straatautomotor
- Vermogen 500 kW +/-20 kW*
- Gewicht >165 kg*
- Droogcarteroliesysteem
- Op maat gemaakt race-geoptimaliseerd uitlaatsysteem
BRANDSTOFSYSTEEM
- Brandstofcel volgens FiA-veiligheidsnormen
- Enkelvoudige Krontec-sneltankkoppeling
AANDRIJFLIJN / TRANSMISSIE
- Achterwielaandrijving
- Xtrac zevenversnellingsbak (+ achteruit) sequentiële transmissie
- AP Racing carbon/carbon meervoudige platenkoppeling
- Mechanisch sperdifferentieel met extern instelbare voorspanning
- Semi-automatische paddle shift-versnellingsbak
- Direct werkende elektrische schakelactuator
- Elektrische pitlane pull-away startmotor
- Verplichte aandrijfas-koppelsensoren
REMMEN
- Op maat gemaakte Alcon 6-zuiger voor remklauwen
- AP Racing carbon/carbon voorste schijven/blokken
- Op maat gemaakte Alcon 6-zuiger achterremklauwen
- AP Racing carbon/carbon achterste schijven/blokken
- Voor/achter instelbare voor/achter rem bias door bestuurder
- CFD geoptimaliseerde voor/achter rem koelkanalen
CHASSIS
- Carbon monocoque survival cell volgens FiA veiligheidsnormen
- Hoge snelheid pneumatisch kriksysteem
STUURINRICHTING
- Stuurbekrachtiging
- Ultra-lichtgewicht 6-paddle quick-release elektronisch koolstofvezel
stuurwiel
OPHANGING
- Geoptimaliseerde geometrie dubbele wishbone ophanging voor en achter
- Duwstang bediende torsiestaaf veren voor en achter met instelbare
zij- en centrale dempers
- Instelbare stabilisatorstangen
WIELEN
- Gesmeed aluminium 12,5” x 18” voor
- Gesmeed aluminium 14,0” x 18” achter
- Captive wielmoer ontwerp
BANDEN
- Michelin Pilot Sport 29/71 – 18 voor
- Michelin Pilot Sport 34/71 – 18 achter
COCKPIT
- Geoptimaliseerd voor veiligheid, toegang voor de bestuurder en
zichtbaarheid
- Aangepaste racestoel van koolstofvezel met schouderondersteuning
- Verplichte hoofdsteunvulling
- Zespunts Schroth FiA 8853 veiligheidsgordel
- FIA 8865 brandblussysteem
- Stuurwiel geïntegreerd aanpasbaar bestuurdersdisplay en
schakellichten
- Aparte dashboard gemonteerde schakellichten en marshalling display
- Verplichte dag/nacht modus achteruitrijcamera
- Cockpit airconditioning
- Elektrisch bediend bestuurdersdranksysteem
AERODYNAMICA / CARROSSERIE
- Aerodynamica ontwikkeld om te voldoen aan de regelgeving
homologatiecriteria
- Enkel gehomologeerd instelbaar aerodynamisch apparaat (AAD)
Venturi tunnel onder de carrosserie
- Twee elementen voor- en achtervleugels
- Snel verwisselbare voor- en achtercarrosserie
- Voor- en achterschokabsorberende structuren
- Verplicht toeschouwersinformatiepaneel
- Hoge zichtbaarheid achter regen-/mistlampen geïntegreerd in
achtervleugel eindplaten
GEWICHT
Gewicht - 1030 kg* zonder bestuurder en brandstof (toegestane minimum)
Max Verstappen reed al eens in de voorganger van de Aston Martin Valkyrie:

Bekijk ook eens de video's, eigen beelden en interviews over de Formule 1 met Jos en Max Verstappen. Verder ook beelden van alle andere takken van de auto- en motorsport, rallysport, Dakar en karting. Abonneer je dan ook gelijk even gratis op ons RaceXpress YouTube-kanaal!