0 • Karting

Lenn Nijs laat direct zijn klasse zien in de BMC met pole-positie, heat-zege en mooi podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 maart 2018 09:47

GENK - Hij is pas acht jaar oud, begon afgelopen weekeinde aan zijn eerste race van het seizoen en scoorde meteen een fraaie podiumplaats. Bepaald een imponerend begin van 2018 voor karter Lenn Nijs uit het Belgische Lummen. En passant toonde hij een rijder te zijn om rekening mee te houden in de Micromax-klasse van het BMC-kampioenschap.

Lenn Nijs wint race2 voor Douwe Dedecker

Lenn keek een beetje verbouwereerd na afloop van de races op het circuit van Genk. Het was namelijk toch echt waar: bij zijn eerste raceweekeinde van het seizoen pakte hij zowaar een podium en een heat-overwinning. Zijn eerste sinds hij vorig jaar begon met karten. Dat deed hij in de tweede race. Daarvóór was hij al derde geworden, en in de derde race snelde hij naar de vierde plaats. Samen waren die uitslagen goed voor een razendknappe derde plaats in het dagklassement. Tijdens de kwalificatie had hij bovendien al de poleposition gepakt.

"Ik ben heel blij dat ik twee keer eerste ben geworden", doelde Lenn op zijn polepositie tijdens de kwalificatie en zijn overwinning in de tweede race. "Dat had ik niet verwacht." Maar de jongeling uit België heeft talent, hij zit bij het topteam GKS Lemmens Power en wordt daar gecoacht door de voormalig wereldkampioen karten Rick Dreezen. "Ik leer heel goed hoe ik bochten moet rijden, waar ik moet remmen en hoe ik andere jongens moet inhalen."

Dat het zijn vruchten afwerpt, liet Lenn afgelopen weekeinde overduidelijk blijken. En dat allemaal na dat ene bezoekje aan de baan in Genk zo'n twee jaar geleden. Zijn vader had hem eens meegenomen. Gewoon om te zien of hij karten iets zou vinden. Welnu, het antwoord luidde heel duidelijk 'ja'. "Ik heb daar in een huurkart gereden en vond het meteen heel leuk", zei Lenn. "Later vroeg iemand me of ik een keer in een wedstrijdkart wilde rijden."

Het antwoord laat zich raden. Het duurde dan ook niet lang of Lenn schreef zich in bij de kartschool op Karting Genk. Inmiddels is hij al bezig aan zijn tweede jaar als wedstrijdkarter. Waarom hij de sport zo leuk vindt, zit hem, hoe kan het ook anders, vooral in de snelheid. "De eerste keer dat ik in een kart zat, dacht ik: 'Wow dat gaat hard, dit gaat goed vooruit'. Al snel wilde ik nog sneller."

Lenn Nijs met trotse opa

Dit seizoen rijdt Lenn het BNL- en het BMC-kampioenschap. Voor wat het BMC-kampioenschap is hij dus alvast goed begonnen. Tijdens de eerste race was hij lange tijd met zijn teamgenootjes Douwe Dedecker en Tom Braeken in gevecht. Hij werd uiteindelijk derde achter die twee en daar was de sympathieke rijder heel tevreden mee. "Vooral omdat ik hun tempo kon bijhouden."

Tijdens race twee bewees hij dat hij nog meer kon dat. Opnieuw knokte hij met zijn twee teamgenoten. Ronde na ronde vocht de drie om de koppositie. En toen, in de finale van de race, haalde Lenn de twee in en lag hij zowaar op kop. "Ik dacht: ga ik hier de eerste plek halen?'" Wel, inderdaad. Dat deed hij, op overtuigende wijze. "Ik dacht: 'Yes! Ik heb gewonnen!'"

Ook tijdens de derde race van het weekeinde deed hij vooraan mee. Nog een overwinning zat er deze keer helaas niet in, maar met zijn keurige vierde plaats liet Lenn andermaal zien dat het met zijn snelheid wel snor zit. En, nog belangrijker misschien: hij had overtuigend zijn visitekaartje afgegeven voor dit seizoen. Hij is een rijder om rekening mee te houden. Die derde plaats in het dagklassement biedt volop perspectief voor de rest van het jaar. Een aangename conclusie, zo aan het begin van het seizoen!

Lenn Nijs bedankt zijn vader en moeder, opa en oma, GKS, zijn coach Rick en zijn sponsors.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS