Autosport NL • Formule Ford

Bart van Os en Michel Florie verdelen Dutch Formula Ford-zeges tijdens Pinksterraces

Uitgegeven door Casper Bekking • 1 juni 2012 11:49

Zandvoort – In drie spectaculaire races hebben de Dutch Formula Ford-coureurs de 16.000 bezoekers van de Profile Tyrecenter Pinksterraces weer fantastische gevechten laten zien. Met tweemaal Bart van Os als winnaar toont de formulewagenklasse aan dat jong talent zich snel én goed kan ontwikkelen. In een heroïsch gevecht met Formula Ford-debutant Max van Splunteren bewees Michel Florie echter dat ook ervaring een ijzersterk wapen is. Pech was er voor Jos Kiekens, die alle drie de races vanaf poleposition mocht vertrekken, maar deze mooie uitgangspositie niet wist om te zetten in een overwinning.

Op vrijdagmiddag vond de kwalificatie plaats op een warm Circuit Park Zandvoort. Met vier nieuwe coureurs in de gelederen en in de wetenschap dat de Paasraces al drie prachtige wedstrijden hadden opgeleverd hadden de coureurs er duidelijk zin in, want er werden rappe tijden gereden. Met name Jos Kiekens was in zijn element, want hij pakte de poleposition voor alledrie de races.

Startperikelen
Bij de start van de eerste race op zaterdag ging het echter mis voor de jonge polesitter. Hij vertrok met een valse start en moest zijn leidende positie inleveren toen hij bestraft werd met een drive-through-penalty. Een vijfde positie was vervolgens voor hem het maximaal haalbare resultaat. Ook voor Bart van Os ging het bij de start niet goed. Zijn motor was afgeslagen en pas nadat hij door zijn team werd aangeduwd kon hij vanuit de pitstraat starten en als laatste aansluiten.

Debutant aan kop
Michel Florie had na het wegvallen van Kiekens de leiding overgenomen, maar kon niet wegkomen bij Max van Splunteren. De pas 16-jarige debutant ontbrak bij de Paasraces nog omdat hij met zijn been in het gips zat, maar racet in zijn allereerste Formule Ford-race alsof hij nooit anders gedaan heeft. Aan het einde van de zevende ronde presteert de jonge GEVA-racer het zelfs om met een prachtige uitremactie in de Tarzanbocht de leiding over te nemen en een sensatie hing in de lucht. Tot aan de laatste ronde hield Van Splunteren stand, maar toen vond Florie toch een heel klein gaatje, precies groot genoeg om de leiding terug te pakken en de zege veilig te stellen. “Dit is toch wat de Formule Ford-races zo geweldig maakt”, glundert Florie tevreden. “We hebben elkaar niet één keer geraakt en toch gevochten als leeuwen, heerlijk!” Ook Van Splunteren was euforisch: “Ik had niet verwacht dat ik in mijn eerste race al om de zege zou kunnen meestrijden, dit was echt helemaal top.”

Laatste podiumplek
Niet alleen aan de kop van het veld werd een mooie strijd gestreden, ook het gevecht om de laatste podiumplek was van begin tot eind spannend. Henk Vuik, die in 2009 zijn laatste Formule Ford-race reed, won deze strijd van Jan Paul van Dongen. “Het was een heerlijk gevecht. Zo is racen het leukste, zeker als je wint natuurlijk”, aldus een tevreden Vuik.

Zeedamp
De tweede Formule Ford-race was geprogrammeerd in de vroege ochtend van Tweede Pinksterdag. Na de zonovergoten race op zaterdag was Circuit Park Zandvoort nu gehuld in dichte zeedamp en dat was voor de coureurs wel even schrikken. Iedereen had zijn auto afgesteld op warm weer en onder deze omstandigheden pakte die set-up niet goed uit, waardoor de rijders extra alert moesten rijden.
Bart van Os had nu wel een prima start, hij kon vanaf de derde startplek aansluiten bij Kiekens en wist hem al in de eerste ronde te passeren. Het jonge duo kon een gaatje slaan naar de rest van het veld. Het gevecht om plek drie was er één om in te lijsten. Sven Snoeks was ronden lang in gevecht met Max van Splunteren en Michel Florie. Daarachter Henk Vuik en Jan Paul van Dongen die steden om plek vijf. Halverwege de race verloor Van Splunteren bij het uitkomen van de S-bocht de controle over zijn Mygale en hij toucheerde hard de bandenstapel, wat meteen het einde van zijn race betekende. De strijd om plek drie ging verder tussen Snoeks en Florie. Ook nu was het de ervaring die het won en zo finishte Florie als derde, voor Snoeks en Van Dongen die het gevecht met Vuik ditmaal in zijn voordeel besliste.

Aan de bak
Vaak verdwijnt zeedamp na korte tijd, maar dit keer was hij hardnekkig. Ook tijdens de derde en laatste Formule Ford-race in de middag hield een mistsluier de duinpiste in zijn greep. Dat weerhield Van Os er niet van om bij het doven van de lichten als een raket van zijn plek te schieten. Hij stootte vanaf startplaats vier door naar de tweede positie en net als de race eerder op de dag wist hij polesitter Kiekens in de eerste ronde te passeren. Achter het leidende duo vond een leuk gevecht plaats om de derde podiumplek. Snoeks zag achter zich hoe Florie Henk Vuik passeerde en moest vervolgens zelf aan de bak om zijn positie te verdedigen. Ook Van Splunteren had de aansluiting gevonden en mengde zich in het gevecht om de laatste trofee. Het pechweekend is voor Kiekens compleet wanneer hij uitvalt en dus weer een goede uitgangspositie verloren ziet gaan.

Van Os op rozen
De spanning aan kop was deze race niet zoals gebruikelijk in het Dutch Formula Ford Championship. Bart van Os was gewoonweg te snel voor de rest van het veld en had halverwege de race al een gat van zes seconden. Het spektakel vond dit keer plaats tussen Snoeks en Florie om plaats twee. Nadat hij door de Formule Ford-nestor gepasseerd was sloeg voor Snoeks echter het noodlot toe. Hij vloog in het Scheivlak van de baan, werd nauwelijks afgeremd door het grind en raakte de vangrail. Gelukkig blijkt de jonge rijder niet ernstig gewond, maar de safetycar kwam in de baan en daarmee was de strijd voorbij. Een tweede zege dus voor Bart van Os, die wint voor Florie en Van Splunteren.

De volgende races worden gereden op 23 en 24 juni op het Britse circuit van Brands Hatch, een circuit dat voor veel van de jonge deelnemers geheel nieuw is.

Uitslagen Dutch Formula Ford Championship, Profile Tyrecenter Pinksterraces, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 26 en maandag 28 mei 2012

Race 1:
1. Michel Florie (Provily Racing) Duratec, 11 ronden in 19:38.624; 2. Max van Splunteren (GEVA Racing) Duratec +0.197; 3. Henk Vuik (Vuik Racing) Duratec +6.763; 4. Jan Paul van Dongen (Racing2win) Duratec +6.889; 5. Jos Kiekens (Provily Racing) Duratec +20.530; 6. Sven Snoeks (GEVA Racing) Duratec +21.924; 7. Bart van Os (GEVA Racing) Duratec +1:31.558; 8. Eric Haudicourt Zetec +1:37.835; 9. Patrick Rausch Zetec +1 ronde; 10. Jurgen Evers Duratec +1 ronde

Race 2:
1. Bart van Os (GEVA Racing) Duratec, 11 ronden in 19:34.651; 2. Jos Kiekens (Provily Racing) Duratec + 3.466
3. Michel Florie (Provily Racing) Duratec + 10.001; 4. Sven Snoeks (GEVA Racing) Duratec + 10.417; 5. Jan Paul van Dongen (Race 2 win) Duratec + 18.533; 6. Henk Vuik (Vuik Racing) Duratec + 18.674; 7. Eric Heidicourt + 1 ronde; 8. Patrick Rausch + 1 ronde. Uitgevallen: Jurgen Evers en Max van Splunteren.

Race 3:
1. Bart van Os (GEVA Racing) Duratec 10 ronden in 20:26.125; 2. Michel Florie (Provily Racing) Duratec + 1.404
3. Max van Splunteren (GEVA Racing) Duratec + 1.686; 4. Henk Vuik (Vuik Racing) Duratec + 2.094; 5. Jan Paul van Dongen (Race 2 win) Duratec + 2.489; 6. Eric Heidicourt + 6.742; 7. Patrick Rausch + 55.607; 8. Jurgen Evers + 1 ronde. Uitgevallen: Jos Kiekens en Sven Snoeks.