Karting • GK4 Kartseries

Wat goed is komt snel: karttalent Julian Kamen derde in Mini Parilla-klasse GK4 Kart Series en rookie-kampioen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 december 2018 13:26 • Print artikel

ROOSENDAAL – Beste rookie én derde in het algemeen klassement van de IAME Mini Parilla-klasse in de GK4 Kart Series: Julian Kamen kende een uitstekend debuut in de klasse. De elfjarige karter uit Capelle aan den IJssel kreeg voor die prestaties zondag in Roosendaal twee bekers uitgereikt tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging.

Beste roookie in IAME Mini Parilla-klasse GK4 Kart Series: Julian Kamen

Hij nam ze met een grote lach in ontvangst, de twee bekers die hoorden bij zijn resultaten van het afgelopen seizoen. En dat in zijn eerste jaar als wedstrijdrijder, logisch dat Julian blij was. “Ik ben echt heel tevreden”, zei hij triomfantelijk. “Het begin van het seizoen was nog wat minder omdat we wat probleempjes hadden met de motor, maar later ging het heel goed.”

Dat Julian zich makkelijk aan zijn sport aanpast en snel bijleert, is een understatement. Pas in december 2016 begon hij met zijn sport. Amper twee jaar verder heeft hij zich dus al aangediend als een belofte. En dat allemaal omdat hij na een aantal indoorkartsessies tegen zijn vader zei dat hij het karten graag als sport wilde gaan doen. Daarna volgde een cursus op kartbaan Strijen waar hij zijn kartlicentie haalde.

Al snel ging hij wedstrijden rijden. Zo reed hij in 2017 vijf wedstrijden voor het clubkampioenschap van de baan in Strijen in de Mini Junioren-klasse. Ook reed hij het Mini Junioren-kampioenschap van NK-organisator Chrono. De talentvolle rijder had de smaak te pakken gekregen en pakte het afgelopen seizoen in Strijen maar liefst drie titels (clubkampioen, algemeen kampioen (voor de meeste punten van alle klassen) en Zuid-Hollands kampioen)! Daarnaast reed hij dus ook GK4 Kart Series.

Om zo goed mogelijk te kunnen presteren, werd hij rijder bij raceteam WJS Racing van Willem Jan Schoots en werd Bas Harting zijn vaste monteur, coach en trainer. Bij die equipe heeft Julian dankzij veel en hard trainen veel geleerd, zo gaf hij aan. Hoewel hij in het begin nog even moest wennen aan de kart en het niveau was hij al snel vooraan te vinden. “Maar soms voelde ik dan wel een beetje druk omdat ik wilde winnen.”

Dat deerde hem overigens geenszins, want hij won doodleuk de derde ronde (Genk) en de vijfde ronde (Spa) van het kampioenschap. “Na die overwinning in Genk dacht ik dat het wel wat kon worden, dit seizoen.” In de IAME Benelux Series deed Julian dit seizoen ook nog twee rondes mee. Dat hij ook op dat nog hogere niveau zijn mannetje staat, bleek wel in Genk. In een sterk en internationaal deelnemersveld werd hij zesde van de 28. Bovendien kwalificeerde hij zich voor het jaarlijkse WK in Le Mans.

Wat hij zo leuk vindt aan de sport? “Het gaat best hard, maar ik vind vooral het racen tegen anderen echt leuk. Ook is het leuk dat je op verschillende manieren een bocht kunt nemen.” Hij gaf dit jaar zijn sport hockey op voor het karten. “Ik wilde me volledig op het karten richten. Op de kartbaan ben je zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Als je een fout maakt, ben jij diegene die de fout maakt en niet een teamgenoot. Daarvan kun je leren.”

Voor komend jaar maakt Julian de overstap naar de IAME X30 Junior-klasse. Inmiddels zijn zijn voorbereidingen op het nieuwe seizoen al begonnen en daar laat hij bepaald geen gras over groeien. “Ik heb al zeven keer in een Junior-kart gereden”, zei hij. “Toen ik er de eerste keer in reed, dacht ik: oké even rustig. Ik had niet verwacht dat hij zo hard zou optrekken. Maar ik was er al snel aan gewend. Ik vind de hogere snelheid echt heel gaaf.”

Julian Kamen Spa

Om zo fit mogelijk aan de start te staan is Julian begonnen met extra conditie- en krachttraining. Verder zit hij bijna elke week in de kart. “Meestal twee keer per week, op zaterdag en zondag”, duidde de groep 8-leerling van de Capelse Schoolvereniging zijn fanatisme. Aan motivatie dus geen gebrek.

Als hij naast al dat karten nog tijd over heeft, kijkt hij Formule 1 om te zien hoe zijn favoriete coureur Max Verstappen het doet. “En ik kijk heel veel filmpjes uit de karttijd van Max.” De succesvolle Limburger is als een voorbeeld voor Julian. “Op de baan is Max heel goed en naast de baan is hij heel vriendelijk.” Hij heeft overigens nóg een favoriete Formule 1-coureur. “Ayrton Senna. Hij was echt ook heel goed. Hij was een echte racer.”

Als het even kan, wil Julian net zo goed worden als zijn helden. “Dat zou geweldig zijn.” Afgaande op zijn prestaties en zijn razendsnelle ontwikkeling is hij alvast uitstekend op weg!

Julian Kamen bedankt Willem Jan Schoots en Bas Harting voor het fantastische seizoen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS