Karting • GK4 Kartseries

Volle bak in Emmen: Plezier, prestatie en mooie races bij de GK4

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 oktober 2013 12:59

Het einde van het BEKC en GK4 seizoen nadert, en de spanning in de diverse kampioenschappen van de GK4 Kart Series blijft alsmaar oplopen. Onlangs was de karavaan op het circuit Pottendijk in Emmen, waar in een stel prachtige races werd gestreden om de waardevolle punten op weg naar de finale in Genk. Een heerlijk weertje, een gezellige BBQ, een flinke bak aan gezelligheid, heel veel deelnemers en een uitstekend georganiseerd programma, maakten dit weekend er weer een om van te genieten. Racexpress.nl blikt terug!

Geweldig startveld, en fantastische races in de Honda Cadet

GK4 Honda Cadet
De jonge talenten in de Honda Cadet leverden in Emmen weer een prachtige strijd. Het is mooi om te zien hoe gedreven deze rijdertjes zijn, en hoe sportief ze iedere ronde weer om posities strijden. Quinten Bijwaard was de snelste coureur in de kwalificatie en reed als enige een rondetijd die onder 49 seconden kwam. Rob Lucassen moest slechts een fractie toegeven en liet uiteindelijk de tweede tijd noteren. Ook bekende namen weer in de top zoals Pepijn Kraaijeveld, Stefano van Es en Illian Bruynseels.

Doordat de rondetijden van de Cadetten zo dicht bij elkaar lagen, waren ook de wedstrijden ontzettend spannend. Quinten Bijwaard wist de eerste race op zijn naam te schrijven, maar moest daarvoor alles uit de kast halen. Illian Bruynseels was namelijk ook razendsnel onderweg en kwam op een minimale afstand als tweede over de streep. Sam Balota, Sen Roodenburg en Merijn Steen haakten bij de twee koplopers aan en vochten tot in de laatste ronde om de derde podiumpositie. Balota wist hierbij aan het langste eind te trekken en eindigde knap op p3. Kevin van den Bosch finishte de race als zesde, voor Max Wolf en Sander Gils.

Illian Bruynseels zat er in de eerste manche al dichtbij, maar wist in de tweede race nog net dat kleine beetje extra te vinden. In een kopgroep van vijf rijders was de snelle Belg van De Feyter Karting na zestien rondes de sterkste en daarmee behaalde hij een prachtige, zwaarbevochten raceoverwinning. Quinten Bijwaard probeerde op het laatste moment nog aan Bruynseels voorbij te komen, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats. Rob Lucassen reed een ijzersterke inhaalrace vanaf p12 en pakte een mooie derde plaats, waarmee hij Sam Balota en Stefano van Es nipt voor bleef. Deze vijf heren kwamen binnen acht tienden van een seconde over de finish, en hielden het toegestroomde publiek tot op de laatste tellen op het puntje van hun stoel! Achter de koplopers ontstond een tweede groep rijders die om de zesde plaats streden, waarbij Thom Derksen aan het langste eind trok. Hij eindigde nipt voor Merijn Steen, Sen Roodenburg, Max Wolf, Sander Gils en Kevin van den Bosch.

De eerste twee races van de Honda Cadetten waren al spannend, maar in de laatste race waren er aan het einde maarliefst 10 rijders die binnen 2,5 seconden van de winnaar over de streep kwamen! Door het eerlijke concept zit het hele veld bij elkaar. Illian Bruynseels trok opnieuw aan het langste eind en behaalde op deze dag een tweede zwaarbevochten zege. Sam Balota vocht zich naar voren en wist de snelle Quinten Bijwaard te verschalken. Daarmee eindigde Balota als tweede, voor Bijwaard, Stefano van Es, Rob Lucassen en Sen Roodenburg. Thom Derksen werd zevende, voor Max Wolf, Merijn Steen, Kevin van den Bosch en Sander Gils.

Met twee overwinningen en een tweede plaats greep Illian Bruynseels aan het einde van de dag een welverdiende dagoverwinning. Quinten Bijwaard werd, met de poleposition en snelste raceronde, tweede van de dag, terwijl Sam Balota als derde naar het podium mocht. Sen Roodenburg eindigde als vierde, voor Stefano van Es, Rob Lucassen en Merijn Steen.

RK1 kopgroep

GK4 RK1 Junior
Bij de RK1 junioren greep Amish Banwari een mooie eerste plaats in de kwalificatie, waarbij hij Loran Reynaerts, Mike Onstenk en Nickey Habraken voor bleef. Thom Nelissen moest genoegen nemen met de vijfde plaats, maar eindigde daarmee wel voor Sam de Wit en Dustin Timmermans.

In een zenuwslopende eerste race ontstond er een mooie strijd tussen de koplopers in de RK1 junioren klasse. Loran Reynaerts wist de overwinning op zijn naam te schrijven, maar Thom Nelissen, gestart vanaf p5, bleef in zijn kielzog. Met een minimale afstand kwamen deze twee koplopers over de streep, terwijl ook Amish Banwari op p3 in de buurt bleef. Sam de Wit reed een knappe race en werd vierde, voor Mike Onstenk, Nickey Habraken en Dustin Timmermans.

Thom Nelissen had in de eerste race al een mooie inhaalslag gemaakt, en zette deze lijn ook in de tweede race voort. Na een spannende strijd met Loran Reynaerts, kwam Nelissen als winnaar over de streep. Reynaerts eindigde als tweede, voor Amish Banwari, Mike Onstenk en Sam de Wit.

De strijd om de dagoverwinning in de RK1 klasse zou in de derde manche beslist moeten worden. Zowel Loran Reynaerts als Thom Nelissen had al één overwinning op zijn naam staan, dus streden deze twee talenten in de derde manche om de grootste beker. Deze strijd werd dan ook tot op de laatste bocht uitgevochten. De twee rijders waren enorm aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk was het Loran Reynaerts die aan het langste eind trok. Na zestien racerondes kwam hij als eerste over de streep, al stond hij de hele race onder druk van Nelissen, die als tweede finishte. Mike Onstenk eindigde als derde, voor Amish Banwari, Sam de Wit en Nickey Habraken.

Met twee overwinningen greep Loran Reynaerts uiteindelijk de overwinning in het dagklassement, waarin Thom Nelissen als tweede eindigde. Amish Banwari werd derde, voor Mike Onstenk, Sam de Wit, Nickey Habraken en Dustin Timmermans. In het klassement voor de dubbel verzegelde motoren was het echter Thom Nelissen die de op de eerste plaats eindigde, en kreeg daarvoor, na zijn sterke optreden, twee mooie bekers mee naar huis.

VT4

GK4 SA Mondial VT4
Darragh Adriaenssens was met zijn Gillard kart in de kwalificatie de snelste SA Mondial coureur, en pakte daarmee de poleposition. Mike de Zwart eindigde als tweede, en bleef daarmee Tim van Zunderen en Kevin van den Bosch net voor.

In de eerste race was Darragh Adriaenssens opnieuw snel, maar hij kreeg nu veel weerstand van de talentvolle Kevin van den Bosch. Van den Bosch reed zelfs de snelste raceronde, maar moest desondanks genoegen nemen met de tweede plaats achter Adriaenssens. Tim van Zunderen eindigde als derde voor Mike de Zwart.

Na een spannende strijd om de overwinning in de eerste race, had Darragh Adriaenssens in de tweede manche iets meer ruimte. Met snelle rondetijden reed de talentvolle Belg naar een tweede overwinning van de dag. Kevin van Den Bosch was opnieuw snel, maar ook Tim van Zunderen had een goede flow te pakken. Beide heren streden om de overige podiumplaatsen, waarbij van den Bosch uiteindelijk als tweede over de streep kwam. Van Zunderen eindigde daardoor als derde, voor Mike de Zwart.

De derde race van de VT4 leverde een opnieuw een mooi strijd, waarbij Mike de Zwart indruk maakte door de race te winnen. Met knappe rondetijden pakte hij de leiding, en kreeg Darragh Adriaenssens en Kevin van den Bosch op zijn bumper. Toch wist de Zwart de grote druk te weerstaan en een prachtige zege te pakken. Adriaenssens eindigde als tweede, voor van den Bosch en Tm van Zunderen.

Twee mancheoverwinningen, de poleposition en de snelste raceronde leverden Darragh Adriaenssens een welverdiende overwinning in het dagklassement op. Kevin van den Bosch reed eveneens ijzersterk en mocht een mooie beker voor de tweede plaats in ontvangst nemen. Mike de Zwart maakte het podium compleet en sloot daarmee zijn weekend succesvol af.

VT 250 Junior

GK4 VT 250 Junior
De talenten uit de VT 250 junior klasse leveren race na race een spannende en sportieve strijd. Ook in Emmen waren de rijders weer flink aan elkaar gewaagd, waardoor er slechts minimale verschillen in de rondetijden zaten. Ruben Wynia wist net het verschil te maken in de kwalificatie, en liet hierin de snelste tijd noteren. Lorenzo Stolk eindigde als tweede, voor Jesse Smeets, Matthijs Vandewalle en Jan Stuut.

In de eerste race ontstond er een spannend gevecht tussen de koplopers in het veld. Jesse Smeets was snel onderweg en greep de leiding, maar kon deze door een incident niet omzetten in een overwinning. Die ging naar de rappe Ruben Wynia, die uiteindelijk als eerste werd afgevlagd. Kreshto Kootstra eindigde als tweede, voor Jesse Smeets, Lorenzo Stolk en Jordi Verhagen.

In de tweede race was Ruben Wynia opnieuw razendsnel, maar pech vergooide de kansen op een tweede overwinning. Hierdoor ontstond er een spannende strijd om de eerste plaats tussen Kreshto Kootstra en Jesse Smeets, die uiteindelijk door Kootstra werd gewonnen. Smeets bleef echter in de buurt en eindigde op slechts minimale afstand als tweede. Jan Stuut eindigde als derde, voor Lorenzo Stolk, Matthijs Vandewalle, Ruben Wynia en Jordi Verhagen.

Kreshto Kootstra, ditmaal op TonyKart had de snelheid er al het hele weekend goed inzitten, en hij zette zijn sterke prestatie in de laatste manche van de dag voort. Met snelle rondetijden greep de talentvolle rijder zijn tweede mancheoverwinning, maar hij kreeg aan het einde nog de hete adem van Jesse Smeets in zijn nek. Smeets verloor aan het begin van de race veel tijd, maar vocht zich met het mes tussen de tanden knap terug naar een tweede plaats. Voor hem was de race net niet lang genoeg om een geslaagde inhaalpoging op Kootstra te maken. Ruben Wynia sloot bij de twee kemphanen aan en eindigde de race als derde, voor Jan Stuut, Jordi Verhagen en Lorenzo Stolk.

In het dagklassement eindigde Kreshto Kootstra als eerste, en mocht daardoor de hoogste trede van het podium beklimmen. Jesse Smeets en Ruben Wynia vergezelden hem, terwijl Jan Stuut en Lorenzo Stolk met p4 en p5 net buiten de prijzen vielen.

VT250 Senior

GK4 VT 250 Senior
In de VT 250 Senior klasse was dit weekend een mooie mix van GM en Swiss Auto motoren aanwezig. Luca Koster reed met zijn GM motor de snelste tijd in de kwalificatie, maar bleef Ricardo Doornbosch en Jeroen van Dorp minder dan twee honderdsten voor! Dat beloofde veel goeds voor de races. Ook Jeroen van As en Serge de Haan presteerden met p4 en p5 goed, en hadden goede kaarten in handen voor de races.

In de eerste race ontstond een mooie strijd tussen vier snelle rijders, waarin Ricardo Doornbosch uiteindelijk een zwaarbevochten overwinning greep. Hij eindigde daarbij nipt voor Luca Koster, Jeroen van As en Jeroen van Dorp. Wouter Verhoeven eindigde zijn eerste race bij de senioren knap als vijfde, voor Serge de Haan, Chris Ebbing, Jendrik illner en Jorrit Rolvers.

In de tweede race vonden er veel inhaalacties plaats, waarbij Jeroen van As uiteindelijk aan de leiding ging. Na 17 raceronden kwam hij als winnaar over de streep, al had hij Wouter Verhoeven en Jeroen van Dorp op minimale afstand achter zich. Ricardo Doornbosch zakte terug naar de vierde plaats, die hij stevig moest verdedigen tegen Jendrik illner en Luca Koster.

Ook in de derde race was Jeroen van As goed onderweg, maar hij kreeg opnieuw te maken met de razendsnelle Jeroen van Dorp. Van Dorp wist de snelste raceronde te rijden, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met de tweede plaats. Wouter Verhoeven heeft zich snel aangepast en eindigde als derde, voor Ricardo Doornbosch, Luca Koster en Chris Ebbing.

In het dagklassement mocht Jeroen van As de hoogste trede van het podium betreden, terwijl ook Jeroen van Dorp en Ricardo Doornbosch in de prijzen vielen. Beide heren hadden eenzelfde puntenaantal, waardoor de snellere raceronde van Van Dorp de totaaluitslag bepaalde. Wouter Verhoeven eindigde bij zijn debuut in de Senioren klasse net buiten het podium als vierde, maar kan terug kijken op een succesvolle overstap vanuit de junioren. Luca Koster werd vijfde, voor Jendrik Illner, Serge de Haan, Chris Ebbing en Jorrit Rolvers.

125 Automaat

GK4 2T 125 cc Automaat
Een aantal nieuwe namen in de automatenklasse laat zien dat de interesse voor dit kampioenschap groot is. Een mooie mix aan ervaren coureurs en talentvolle jonge rijders leidde ook in Emmen weer tot een aantal spannende races. In de kwalificatie was Nelson van der Pol klassementsleider Jasper de Brouwer te snel af, en greep de poleposition. Dominique Snoeks eindigde als derde, voor Brian Kroon, Berghmans Junior en Jeffrey van Onselen.

Ook in de eerste race zette Nelson van de Pol zijn sterke prestatie voort, en alleen Jasper de Brouwer kon nog enigszins bijblijven. De twee heren reden zich los van het veld en eindigden als eerste en tweede. Dominique Snoeks kwam als derde over de streep, en liet daarmee de kemphanen Brian Kroon en Jeffrey van Onselen achter zich. Van Onselen liet zien dat hij echt gegroeid is in dit seizoen, en met een vijfde plaats onderstreepte hij dit nogmaals. Jorn Boertien werd zesde, voor Denise de Rooy, Jeroen Buurman en Christopher van de Merckt. De Rooy reed overigens met een Rotax Max Junior en liet de nodige Girlpower zien en streed knap tussen de Senioren.

In race 2 waren het opnieuw Nelson van der Pol en Jasper de Brouwer die de toon zetten. Daar achter verschalkte Brian Kroon Dominique Snoeks, waardoor Kroon op een mooie derde plaats eindigde. Gianni Don Carlo Spin liet een sterke inhaalrace zien en eindigde als vijfde, voor Jeffrey van Onselen, Denise de Rooy en Jorn Boertien.

Nelson van der Pol onderstreepte zijn sterke vorm in race 3 nogmaals, door opnieuw een dominante zege te pakken. Jasper de Brouwer volgde Van der Pol, maar moest genoegen nemen met p2. Dominique Snoeks pakte zijn derde plaats terug van Brian Kroon, maar beide heren bleven de hele race dicht op elkaars bumper. Gianni Don Carlo Spin eindigde als vijfde, voor Jorn Boertien, Berghmans Junior, Bas Harting en Gavin Nederpel.

Met drie overwinningen, de poleposition en de snelste raceronde, werd Nelson van de Pol aan het einde van deze enerverende racedag als dagwinnaar gekroond. Hij werd op het podium vergezeld door Jasper de Brouwer en Dominique Snoeks. Brian Kroon en Jorn Boertien vielen net buiten de prijzen, maar eindigden wel voor Gianni Don Carlo Spin en Jeffrey van Onselen.

125cc Schakelkarts

GK4 2T 125 Schakel
In de altijd spectaculaire schakelklasse greep Sven van der Wardt de poleposition in de kwalificatie, gevolgd door Joey van Splunteren, Thijs van den Heuvel en Tinus Kremer. Vanaf de derde plaats reed Thijs van den Heuvel een ijzersterke eerste race, waarbij hij met een mooie voorsprong de overwinning wist op te eisen. Sven van de Wardt eindigde als tweede, voor Van Splunteren en Stephen van Ginneken. Tinus Kremer eindigde de race als vijfde, voor Kevin Mortelmans en Joey Veenstra.

In de tweede race had Joey van Splunteren iets meer snelheid in zijn kart. Vanaf de derde startpositie versloeg hij Thijs van den Heuvel, greep de leiding, en wist hij in de achttien ronden tellende race een kleine voorsprong op te bouwen. Van den Heuvel eindigde daardoor als tweede, voor Sven van de Wardt en Tinus Kremer. Stephen van Ginneken eindigde knap als vijfde, maar moest daarvoor wel alle zeilen bijzetten om de getalenteerde Joey Veenstra op de MS kart achter zich te houden. Floris Schouten eindigde als zevende, voor de razendsnelle dames Laura van den Hengel en Silvana Verheijen.

Joey van Splunteren was in de derde race opnieuw in een goede vorm, maar nu kreeg hij stevige weerstand van Sven van de Wardt. Tot op de laatste ronde bleef het spannend, maar uiteindelijk ging Van Splunteren alsnog met de overwinning aan de haal. Stephen van Ginneken reed een ijzersterke race en eindigde als derde, voor Floris Schouten, Joey Veenstra en Tinus Kremer. Thijs van den Heuvel zag zijn kansen op een podiumklassering helaas in rook opgaan.

Twee mooie overwinningen leverden Joey van Splunteren uiteindelijk een welverdiende dagoverwinning, waarbij hij op het podium werd vergezeld door Sven van de Wardt en Stephen van Ginneke. Tinus Kremer werd vierde, voor Thijs van den Heuvel, Joey Veenstra en Floris Schouten.

Op naar de finale op Belgische bodem!

De deelnemers, toeschouwers en organisatie van de GK4 en BEKC kunnen terugkijken op een geslaagd weekend in Emmen, waarbij mooie races en een gezellige sfeer voor een fijne herinnering zorgden. Met nog maar één race te gaan, lopen de kampioenschappen nu op hun einde, en de spanning in de diverse klassementen is tijdens de voorlaatste race flink opgelopen. Tijdens de seizoensfinale in Genk worden dubbele kampioenschappunten verdeeld, en zal iedere rijder dus nog eens zijn uiterste best doen om een goed resultaat neer te zetten. Het prachtige en technische circuit in Genk zal daarvoor het ideale strijdtoneel zijn, en Racexpress kijkt nu al uit naar deze spectaculaire finale! Wil je zelf ook eens de sfeer komen proeven, of een evenement mee rijden? Schrijf je dan snel in! Kijk HIER voor meer info!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS