Karting • GK4 Kartseries

TK Racing: Kurt Timmermans frisse nieuwkomer met een duidelijke filosofie: "Voor mij is het een passie"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 april 2018 17:05 • Print artikel

BOCHOLT – Na jaren van zelf geracet en gesleuteld te hebben, heeft Kurt Timmermans de volgende stap gezet in zijn kartloopbaan. Sinds dit seizoen is hij in de paddock van het Nederlandse en Belgische karten te vinden met zijn eigen team. Onder de naam TK Racing begeleidt de 36-jarige Limburger uit het Belgische Bocholt jonge talenten op hun weg naar de top.

TK Racing

Voor Timmermans was een eigen team runnen een haast logische volgende stap in het kartwereldje. Het was het enige dat hij nog niet had gedaan. Na jaren fanatiek te hebben gekart (zo werd hij onder andere vier keer Belgisch kampioen) kwam daar in 2006 plotseling een einde aan door een ongeval op zijn werk. Hij blesseerde zijn rug en kon zich daardoor niet meer honderd procent geven tijdens wedstrijden.

Na een aantal jaar niet meer actief te zijn geweest in de sport, keerde hij in 2013 terug als mechanieker bij Jarno Sutens. “Ik kwam zo weer veel mensen in het kartwereldje tegen”, zegt Timmermans. “Door gesprekken met anderen kwam ik op het idee om een team voor mezelf te beginnen. Zo is het balletje aan het rollen gebracht. Dit jaar heb ik de knoop doorgehakt.”

Dat heeft erin geresulteerd dat hij dit jaar al zeven rijders heeft die voor zijn team uitkomen. Dat zijn Milan Kok (uitkomend in de X30 Mini Parilla 60cc-klasse), Dylan Visser (X30 Mini Parilla 60cc), Liam Blom (Honda Cadet), Hendrik Kielstra (Honda Cadet), Lisanne Kielstra (RK1), Sjoerd van de Munnikhof (Rotax Max Micromax) en Michael Kosterman (Rotax Max Senioren).

Zij rijden allen op een Sodikart. Timmermans koos voor het Franse merk omdat het een heel makkelijke kart is om mee te werken. “De kart reageert heel goed op wat ik eraan verander en de levensduur ervan is ook goed. Ik geloof echt in dit merk.” De motoren worden getuned bij Grice, het onderhoud ervan doet hij zelf.

Hoewel hij zijn spullen uitstekend voor elkaar heeft – één van de voornaamste zaken in een technische sport – hecht hij aan andere zaken nog meer waarde. “Het belangrijkste is misschien wel gezelligheid en rust in het team. Daarna komen de podiumplaatsen en de overwinningen automatisch”, duidt Timmermans zijn filosofie. “Voor mij is het een passie: die jonge kinderen te zien groeien in hun sport. Ik vind het supermooi. Uiteindelijk is het het belangrijkste dat je stappen met ze kunt maken, dat zij en hun ouders een leuk weekend hebben.”

Inmiddels heeft hij zijn eerste raceweekeinde gehad: de eerste ronde van het GK4-kampioenschap. Druk was het zeker, maar vooralsnog is het team zijn tweede job, want Timmermans werkt nog als kraanmachinist. “Het is de bedoeling er op termijn fulltime mee bezig te zijn. Het begint nu al moeilijk te worden, want een eigen team vraagt heel veel van je tijd. Dat is niet erg, ik doe het heel graag. Maar eerst wil ik mijn team opwerken in dit racewereldje.”

TK Racing wordt in zijn activiteiten ondersteund door Dakgotenconcurrent en 4M Bouwservice.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS