Karting • GK4 Kartseries

Tess Verschoor laat zien dat geslacht niks uitmaakt in karten: “Er komen gelukkig steeds meer meiden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 april 2021 06:45 • Print artikel

MARIEMBOURG – Samen met haar teamgenoten Axel van den Berg en Nick Ho, hield Tess Verschoor de eer van kartteam KCR Racing hoog. Het was pas haar derde wedstrijd op een buitenbaan en bovendien haar debuut in de IAME Senrioren nationaal-klasse. Het belette kartster Tess Verschoor niet een topprestatie neer te zetten op het circuit van Mariembourg. De zeventienjarige Roosendaalse slaagde er doodleuk mee te racen in de kopgroep in de GK4 Kart Series.

KCR Racing

“Ik had heel erg gehoopt dat het zo goed zou gaan natuurlijk, maar ik had dit resultaat nog niet echt verwacht omdat ik nog niet heel veel ervaring heb op buitenbanen”, zei een tevreden Tess. “Vorig jaar was mijn eerste seizoen buiten. Toen reed ik in de Junior nationaal-klasse en waren er maar twee raceweekends in de GK4 door corona. Dit was dus pas mijn derde race op een buitenbaan. Ik ben dan ook heel blij dat ik uiteindelijk dit resultaat heb kunnen halen en dat het heel goed ging.”

In de drie heats kwam Tess tot drie keer toe tot de tweede plaats. In de eerste twee races achter haar teamgenoot Axel van den Berg, die de eerste twee races won. Axel viel helaas uit in de finale. En ook Tess kwam niet ongeschonden uit de strijd. Jammer genoeg werd ze na afloop van de derde heat, die geldt als het resultaat voor de daguitslag, teruggezet naar de vierde plaats. Dat kwam door vanwege een ingeklikte voorbumper. Dat leverde haar reglementair vijf seconden tijdstraf op.

Natuurlijk komt haar sublieme snelheid niet uit de lucht vallen. Tess, die door haar vader op technisch vlak wordt bijgestaan, begon als dochter van een voormalig eigenaar van Kartcentrum Roosendaal al sinds haar zevende op binnenbanen. “Karten is er met de paplepel ingegoten. Mijn eerste stappen waren zo ongeveer op de kartbaan. Ik was er iedere dag. Het was echt mijn leven en ik vond het meteen zo leuk.”

“De eerste keer dat ik in een kart reed, was ik gelijk verkocht. Ik heb daarna heel lang binnen gereden. Ik reed altijd heel veel internationale wedstrijden. Op mijn veertiende zat ik al bij de top drie van de vrouwen in de voorronde van het WK. Ik trainde weleens buiten en ik wilde op een gegeven moment ook heel graag wedstrijden rijden. Mijn broer Ian deed het al, hij werd zelfs kampioen en ik wilde het ook heel erg graag. Ik wilde wat nieuws.”

Er zijn behoorlijke verschillen tussen racen op een binnenbaan en racen op een buitenbaan. Tess: “Buiten rijden gaat sneller. De baan is een stuk groter en breder. Ook heb je geen banden naast je staan die de baan markeren. Je hoeft ook niet te loten om de kart, hopende dat je een goede kart krijgt. Hier heb je je eigen kart die je beter kunt maken. Binnen moest ik me aanpassen aan de kart en nu moet ik de kart aanpassen aan mij.”

Hoewel de snelle Brabantse nog steeds op binnenbanen racet, is voor haar wel duidelijk dat buiten racen nog leuker is. “Omdat het sneller gaat en er meer gevechten zijn”, legde Tess uit. “Nu rijd ik ook tegen leeftijdsgenoten. Binnen reed ik soms tegen rijders die veel ouder waren. Ook heb ik twee leuke teamgenoten Axel en Nick, die ook erg snel zijn.”

Karten is wel echt een mannenwereld heeft Tess gemerkt. “Er komen gelukkig steeds meer meiden. Je wordt wel altijd een beetje anders aangekeken omdat je een meisje bent. Maar voor mij is iedereen onder zijn helm hetzelfde. Op de baan zie je uiteindelijk wie het beste is. Ik heb dit weekend laten zien dat meisjes ook heel goed kunnen rijden. Dat geslacht niks uitmaakt.”

Tess_Verschoor Axel van den Berg

Nu de kop van het seizoen eraf is, hoopt Tess natuurlijk haar goede positie in het kampioenschap te kunnen vasthouden. Al weet ze dat dat nog niet zo gemakkelijk zal worden. De competitie in de GK4 Kart Series is hevig. “Natuurlijk hoop ik dat ik zo goed mogelijk presteer, dat ik goede tijden rijd en zo ver mogelijk vooraan eindig. Dat is dit weekend goed gelukt. Het mooiste zou zijn dat ik kampioen word, maar een plek in de top drie zou ook al heel erg tof zijn.”

Tess Verschoor bedankt team KCR Racing, haar vader Jan en Ton van der Hof voor het managen van het team.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS