Karting • GK4 Kartseries

Sportiviteit en plezier gaan hand in hand bij de GK4 Kart Series

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 september 2013 07:20

Sportiviteit, plezier en gezelligheid zijn omschrijvingen die direct naar boven komen als je aan de GK4 Kartseries denkt. Gecombineerd met een strakke organisatie en een betaalbare opzet, is het logisch dat er steeds weer een groot aantal deelnemers meedoet aan dit enerverende kampioenschap. Tijdens de zesde wedstrijd van dit seizoen, die op Berghem werd verreden, stond er zelfs een recordaantal rijders aan de start. Door daarnaast ook nog veel aandacht te schenken aan de jongste aanwas in de kartsport, de mini-mini's, lijkt de GK4 deze groei ook in de toekomst door te kunnen zetten. Racexpress blikt terug op deze heerlijke familiedag.

Jong geleerd is oud gedaan

Honda Cadet
De grote hoeveelheid rijders in de Honda Cadet klasse, zorgt iedere wedstrijd weer voor ontzettend spannende races. Door de gelijkwaardigheid van de motoren, zijn de onderlinge verschillen minimaal en is er steeds een grote groep van coureurs die kansmaken op een podiumfinish. Ook tijdens de kwalificatie in Berghem waren Cadetten weer flink aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk was het Rob Lucassen die zijn met MS-kart de snelste tijd neer zette. Hij bleef Xavier Handsaeme slechts nipt voor te blijven, want Handsaeme gaf minder dan een honderdste van een seconde toe op Lucassen. Debutant Quinten Bijwaard eindigde de tijdrit knap als derde, voor Kevin van den Bosch, Stefano van Es en Berend van de Burg.

In de eerste race mochten de kemphanen Rob Lucassen en Xavier Handsaeme op de voorste rij starten. Lucassen kende geen vlekkeloze start, waardoor het jonge talent veel plaatsen verloor. Handsaeme en Quinten Bijwaard hadden het beter voor elkaar, waarbij Bijwaard zelfs aan de leiding ging. Een goot lint coureurs volgde de raceleider, waardoor er een kopgroep van bijna 10 coureurs ontstond. Het was een geweldig gezicht om deze talentjes te zien racen als een kronkeldende slang over de baan. En inhaalacties waren aan de orde van de dag. Uiteindelijk wist Xavier Handsaeme een geslaagde inhaalactie op Bijwaard te plaatsen, maar de Belgische rijder moest zijn plek tot op de laatste centimeters verdedigen tegen zijn Nederlandse concurrent. Dankzij een knap staaltje sturen, trok Handsaeme de overwinning na veertien rondes racen uiteindelijk naar zich toe. Thom Derksen eindigde de race als derde, voor Rob Lucassen, Pepijn Kraaijeveld, Stefano van Es en Max Wolf.

Honda Cadet groot startveld

De tweede race was opnieuw spannend, al wist Quinten Bijwaard zich, na een mooie start, centimeter voor centimeter los te rijden van de rest van het veld. Daarbij kon de rijder profiteren van de felle gevechten achter zich, onder anderen tussen Stefano van Es en Xavier Handsaeme. Beide toppertjes bleven de hele race in elkaars buurt, en na afloop was het Stefano van Es die de tweede plaats wist op te eisen. Thom Derksen eindigde als vierde, voor Pepijn Kraaijeveld, Rob Lucassen en Sen Roodenburg.

Na de smaak van de overwinning geproefd te hebben, leek Quinten Bijwaard ontketend. De MS-coureur reed een snaarstrakke derde race en behield de leiding tot de finish. Een verdiende overwinning was daarmee zijn deel. Thom Derksen had zijn handen vol, want het jonge talent moest zich volledig richten op zijn achtervolgers. In een spannende race wist hij uiteindelijk als tweede te eindigen, maar Xavier Handsaeme, Stefano van Es, Sam Balota, Sen Roodenburg, Berend van de Burg en Illian Bruynseels bleven op minimale afstand.
Met twee mooie overwinningen werd Quinten Bijwaard tijdens zijn eerste deelname aan de GK4 tot dagwinnaar gekroond. Xavier Handsaeme en Thom Derksen mochten eveneens naar het podium en gingen met een prachtige beker naar huis. Thom Derksen en Stefano van Es eindigden net buiten de prijzen, maar bleven wel Rob Lucassen, Sam Balota, Sen Roodenburg en Max Wolf voor.

RK1

Rk1 Junioren
Loran Reynaerts was tijdens de kwalificatie op het 1200 meter lange circuit in Berghem de snelste rijder in de RK1 junioren. Hij bleef Noah Lhoez nipt voor, terwijl ook Thom Nelissen en Amish Banwari in de buurt bleven. Mike Onstenk zette de vijfde tijd neer, Nickey Habraken eindigde als zesde.

Reynaerts zette zijn sterke prestatie ook in de eerste race voort. Met strakke rondetijden reed de coureur naar een mooie overwinning, en kwam daarbij met ruim 3 seconden voorsprong als eerste over de streep. Daar achter ontstond een spannende strijd om de overige podiumplaatsen, waarbij Thom Nelissen (eerste coureur in de RK1 dubbel verzegeld) de snelle Amish Banwari en Noah Lhoez voorbleef. De drie kemphanen werden aan het einde van de race slechts een halve seconde van elkaar gescheiden. Nickey Habraken eindigde de race als vijfde, en kwam voor Justin van der Schaft en Dustin Timmermans over de streep.

Ook in race twee was Loran Reynaerts razendsnel onderweg. Wat betreft de snelste rondetijden bleven de RK1 coureurs dicht bij elkaar in de buurt, maar Reynaerts wist deze snelheid gedurende de race het beste vast te houden. Thom Nelissen eindigde als tweede, voor Amish Banwari en Noah Lhoez. Nickey Habraken haakte in deze race aan bij de koplopers en leek in een beter ritme te zitten dan in de eerste race. Het was echter niet genoeg voor een positiewinst, waardoor de coureur opnieuw als vijfde eindigde.

Loran Reynaerts maakte in de laatste manche af waar hij die ochtend mee was begonnen. Een derde zege op rij was zijn welverdiende beloning voor een sterk weekend. De strijd achter Reynaerts bleef spannend, waarbij het nu Noah Lhoez was die de tweede plaats opeiste. Hij bleef daarmee Thom Nelissen voor, terwijl Mike Onstenk daar achter als vierde eindigde. Nickey Habraken werd vijfde, voor Amish Banwari, Justin van der Schaft en Dustin Timmermans.
Met drie overwinningen mocht Loran Reynaerts aan het einde van de dag de grootste beker in ontvangst nemen. Thom Nelissen won de spannende strijd om P2, terwijl Noah Lhoez als derde naar het podium mocht. Nelissen en Lhoez ontvingen daarnaast ook nog een beker in het dubbel verzegelde klassement, waarin Nickey Habraken als derde eindigde.

SA VT4 Mondial

SA VT4 Mondial
De GK4 organisatie doet er alles aan om jonge aanwas een kans te bieden om door te groeien naar de hogere klassen in de kartsport. De ondersteuning van de VT4 Mondial klasse is daar een mooi voordeel van. In deze klasse wordt gereden met een SwissAuto VT motor van 40 pk, die teruggeregeld is naar 15 pk. Een motor dus, waarmee met kleine aanpassingen in zowel de VT4 klasse, als ook de VT junioren en senioren gereden kan worden. Dankzij een interessant aanbod van diverse teams, konden rijders de afgelopen weken al testen en racen met deze motor. Dit leverde in Berghem een mooi groepje coureurs, die de uitdaging aangingen en deelnamen in de VT4 klasse.

Mondial

Mike de Zwart was de snelste rijder in de kwalificatie, maar Rico Haarbosch bleef met zijn Intrepid kart dicht in de buurt. Larissa Tabak en Kevin van den Bosch lieten zien dat de overstap vanuit de Honda Cadet naar de VT4 een uitstekende optie is. Beide coureurs namen dit weekend in twee klassen tegelijk deel, en met respectievelijk de derde en vierde startplaats in de VT4 klasse, presteerden de twee jonge talentjes uitermate goed.

Direct bij de start van de eerste race greep Rico Haarbosch overtuigend de leiding in de race. Deze zou hij niet meer afstaan, want ronde na ronde breidde hij zijn voorsprong naar zijn concurrenten langzaam uit. Kevin van den Bosch had de snelheid er eveneens goed inzitten, want na vijftien ronden kwam hij slechts een seconde tekort op de racewinnaar. Daarmee eindigde van den Bosch knap als tweede. Ook de snelle dame Larissa Tabak presteerde goed, en kwam als derde over de streep.

Rico Haarbosch, debuterend in de VT4, kreeg de snelheid op het Berghemse asfalt steeds beter te pakken. Hij verbeterde zijn rondetijden en reed naar een snaarstrakke overwinning in de tweede race. Kevin van den Bosch probeerde te volgen, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in Haarbosch. Mike de Zwart eindigde als derde, voor Larissa Tabak. Ook in de derde race was Rico Haarbosch de te kloppen man. Na twee mooie zeges, pakte de talentvolle coureur ook in de derde race de overwinning. Mike de Zwart wist zich terug te vechten naar de tweede plaats, en eindige daarmee voor Larissa Tabak en Kevin van den Bosch.

Met drie overwinningen was Rico Haarbosch de terechte winnaar van het dagklassement. Kevin van den Bosch toonde met de tweede plaats aan dat de overstap van de Honda Cadet naar de VT4 Mondial een serieuze optie is. Hij bleef Mike de Zwart en Larissa Tabak knap voor, en ging met een prachtige beker naar huis.

VT 250 Juniors

VT 250 Junioren
Bij de VT250 junioren is het Jesse Smeets die een sterk seizoen meemaakt. Als kampioenschapleider vertrok de coureur naar Berghem, in de hoop zijn voorsprong in de ranglijst verder uit te breiden. In de kwalificatie zette hij daartoe een eerste stap, want Smeets wist de snelste rondetijd te laten noteren. Jan Stuut en Lorenzo Stolk bleven echter in de buurt, en de heren eindigden de kwalificatie als tweede en derde. Matthijs Vandewalle werd vierde, voor Ruben Wynia en Nande Vrielink.

Ondanks zijn snelle kwalificatietijd, had Jesse Smeets het in de eerste race niet makkelijk. Jan Stuut en Lorenzo Stolk bleven in de schaduw van Smeets en leverden een spannende strijd om de overwinning. Ondanks hevige druk van zijn concurrenten wist Jesse Smeets zijn kart als eerste over de finishlijn te sturen, en bleef daarmee Stuut en Stolk nipt voor. Jordi Verhagen eindigde de race als vierde, voor Matthijs Vandewalle, Nande Vrielink, Ruben Wynia en Kerenzo Stevens.

Race 2 was opnieuw spannend! Jesse Smeets bleef onder druk staan van Lorenzo Stolk en Jan Stuut. Smeets hield echter zijn hoofd koel en greep de zege in deze sensationele wedstrijd. Daar waar Jan Stuut in de eerste race nog voor Lorenzo Stolk eindigde, moest de jonge coureur in de tweede race zijn meerdere erkennen in Stolk, waardoor Stuut uiteindelijk derde werd. Matthijs Vandewalle vocht een spannende race uit met Ruben Wynia en werd vierde.

Na twee enerverende races, lukte het Jesse Smeets in de derde race om een klein gaatje naar zijn directe achtervolgers te slaan. Met snelle rondetijden stuurde hij zijn kart naar de derde overwinning van de dag. Jan Stuut wist Lorenzo Stolk te verschalken en eindigde als tweede. Stolk had een zware taak om zijn derde plaats te verdedigen, want Matthijs Vandewalle was op de vierde plaats razendsnel onderweg. De race was voor Vandewalle echter niet lang genoeg, waardoor hij net buiten het podium finishte. Ruben Wynia sloot eveneens aan in dit gevecht om p3, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met p5.

Drie raceoverwinningen leverden Jesse Smeets ook de overwinning in het dagklassement. Jan Stuut eindigde hier als tweede, terwijl ook Lorenzo Stolk naar het podium mocht. Matthijs Vandewalle eindigde als vierde, maar kreeg wel een extra punt voor de snelste rondetijd. Jordi Verhagen werd vijfde, voor Ruben Wynia, Nande Vrielink en Kerenzo Stevens.

VT 250 Seniors

VT 250 Senioren
De top in de VT250 senioren zit altijd erg dicht bij elkaar, zo ook tijdens de zesde GK4 wedstrijd van dit seizoen. Op het snelle circuit in Berghem noteerde Luca Koster de snelste tijd in de kwalificatie, maar Jeroen van As, Jeroen van Dorp en Jendrik Illner eindigden binnen een tiende van een seconde.

In de eerste race kon Luca Koster zijn poleposition niet verzilveren, want in het competitieve veld viel hij terug naar de derde plaats. Jeroen van As greep de leiding, maar moest alle zeilen bijzetten om de snelle Jeroen van Dorp achter zich te houden. De twee coureurs eindigden na 16 ronden racen op minimale afstand als eerste en tweede. Luca Koster werd derde, voor Jendrik Illner en Peter Meynendonckx.

In de tweede race was het opnieuw Jeroen van As die de leiding in de race pakte, en langzaam aan breidde hij zijn voorsprong naar zijn achtervolgers uit. Jeroen van Dorp zette de snelste raceronde neer, maar moest desondanks genoegen nemen me p2. Jendrik Illner werd derde, Luca Koster werd vierde.

De laatste race viel opnieuw ten prooi aan Jeroen van As, die de snelheid er dit weekend goed in had zitten. Jeroen van Dorp maakte eveneens een goede dag mee en eindigde weer op een knappe tweede plaats. Jendrik Illner eindigde als derde, voor Luca Koster, Serge de Haan en Jorrit Rolvers.

Drie mancheoverwinningen leverden Jeroen van As ook de verdiende dagoverwinning. Met de snelste rondetijd achter zijn naam werd Jeroen van Dorp tweede, terwijl Jendrik Illner met zijn PCR-kart als derde eindigde. Luca Koster werd vierde, voor Serge de Haan, Robin Meynendonckx en Jorrit Rolvers.

125cc automaat

2T 125cc Automaat
De 125cc automatenklasse groeit goed, want in Berghem stonden maarliefst 24 coureurs aan de start. Randy Nauwelaars op de Sodi-kart was in Hahn al snel onderweg, en wist in Berghem de pole-position weg te kapen bij Jasper de Brouwer. Gianni don Carlo Spin eindigde de tijdrit als derde, voor Lars van Vark, Nelson van der Pol en Darragh Adriaenssens.

De eerste race viel ten prooi aan Randy Nauwelaars, maar hij had een zware dobber aan Jasper de Brouwer op de MS-kart. Beide heren waren razendsnel onderweg en reden een klein gaatje naar hun naaste achtervolgers. Jeroen Buurman kende een goede race en reed knap naar de derde plaats. Daarmee eindigde hij nipt voor Nelson van der Pol en Lars van Vark. Mike Bartels werkte zich goed naar voren en eindigde op p6. Hiermee finishte Bartels voor Gianni Don Carlo Spin en Darragh Adriaenssens.

Gridgirls and drivers having fun

Ook in de tweede race vochten Randy Nauwelaars en Jasper de Brouwer een prachtige strijd uit. Een strijd tussen Sodi-kart en MS Kart. Met nagenoeg identieke rondetijden eindigen de twee kemphanen binnen drie tienden van een seconde als eerste en tweede. Nelson van der Pol reed naar de derde plaats, terwijl Mike Bartels met zijn Tonykart als vierde over de streep kwam. Gianni Don Carlo Spin wist in een spannende race een aantal plekken te winnen en eindigde als vijfde, voor Lars van Vark en Jeroen Buurman.

Na tweemaal dichtbij de overwinning geweest te zijn, wist Jasper de Brouwer in de derde race dan eindelijk door te zetten. De coureur uit het team van Kart-parts reed een snaarstrakke wedstrijd en kwam met ruim twee seconden voorsprong als winnaar over de streep. Jeroen Buurman op Birel eindigde zijn sterke dag als tweede, voor Randy Nauwelaars, Lars van Vark en Mike Bartels.

Twee overwinningen en een derde plaats waren genoeg voor Randy Nauwelaars om de overwinning in het dagklassement te pakken. Hij werd op het podium vergezeld door Jasper de Brouwer en een trotse Jeroen Buurman. Nelson van der Pol en Lars van Vark eindigden net buiten het ereschavot als vierde en vijfde.

Pitspoes


Mispoes...

2T 125cc Schakels
Ook de schakelklasse bij de GK4 wordt steeds groter. Mede dankzij de enthousiaste inzet van het Kart-Parts team is de schakelklasse dit jaar een echt succes geworden. Dit was in Berghem ook te zien aan het grote aantal MS-karts met VM motoren op de baan. Ook was de deelname van één van Nederlands beste autocoureurs; Renger van der Zande een mooi visitekaartje. Van der Zande; voormalig DTM-coureur en momenteel succesvol in de American Le Mans Series en in de European GT Open met een Mercedes was deze racedag gastrijder. Hij miste de kwalificatie, en vond dat ook een uitdaging om in dit volle veld vanaf de achterste rij te starten. Ook autocoureur Bas Schouten liet zien dat hij het karten nog niet verleerd was. Het is leuk om te zien dat deze autocoureurs hun roots niet verloochenen en fun willen hebben met een potje karten. En dat zij het niet verleerd zijn bleek wel. De pole-position ging echter naar een Gillard-rijder: Jentsen Adriaenssens wist de snelste tijd in de kwalificatie neer te zetten. Sander Dekkers eindigde als tweede, voor Dave de Swert, Thijs van den Heuvel en Bas Schouten.

Jentsen Adriaenssens was ook in de eerste race snel onderweg, maar moest desondanks Sander Dekkers voor zich dulden. Dekkers reed een strakke race en kwam overtuigend als winnaar over de streep. Thijs van den Heuvel werd derde, voor Sven van de Wardt en Bas Schouten. Overal in het veld ontstonden spannende gevechten, maar er was één coureur die echt van zich liet spreken. Renger van der Zande, uitgenodigd door Kart-Parts.eu, miste de kwalificatie weliswaar, maar de ervaren autocoureur zorgde voor veel sensatie in de race. Vanaf de laatste startplaats baande hij zich een weg naar voren, totdat hij twee ronden voor het einde uitviel.

125 schakelklasse groeit als kool

In de tweede race presteerde Sander Dekkers weer uitermate goed, en me ruim zes seconden voorsprong won de coureur de race. Renger van der Zander werd sensationeel tweede. Vanuit de achterhoede passeerde hij coureur na coureur en vermaakte hij het toegestroomde publiek prima. Thijs van den Heuvel had de snelheid er ook goed in zitten en eindigde als derde, voor Dave de Swert, Jentsen Adriaenssens, Sven van de Wardt en Joey Veenstra.

Renger van der Zande verloochend zijn roots niet en heeft veel FUN

Net als de eerdere races, was ook de derde wedstrijd van de schakelklasse enorm spannend. Sander Dekkers had een goede start en zette zijn goede prestaties ook in deze manche voort. In de loop van de race kreeg hij echter een ontketende Renger van der Zande in zijn nek. De twee coureurs vochten tot de laatste bocht om de overwinning, waarbij Dekkers uiteindelijk aan het langste eind trok. Van der Zande eindigde als tweede, voor Sven van de Wardt en Thijs van den Heuvel. Dave de Swert werd vijfde, voor de sterk opgeklommen Bas Schouten en Jentsen Adriaenssens. Joey Veenstra kende een razendsnelle start, waarbij hij zelfs even op de derde positie lag. Gedurende de race zakte hij terug naar p8, maar de coureur kan desondanks tevreden terugkijken op dit raceweekend.
Met drie overwinningen, was het Sander Dekkers die de hoogste trede van het podium mocht beklimmen. Thijs van den Heuvel eindigde de dag als tweede, voor Sven van de Wardt. Jentsen Adriaenssens werd vierde en eindigde daarmee net voor Renger van der Zande en Joey Veenstra.

De races van de GK4 staan altijd garant voor veel actie en sensatie, waarbij de coureurs op het scherpste van de snede met elkaar strijden. Maar naast het racen, staat bij dit kampioenschap ook gezelligheid en het familiegevoel hoog in het vaandel. Dit werd in Berghem nogmaals onderstreept doordat de jongste aanwas in de pauze de gelegenheid kreeg om de kartsport van dichtbij te leren kennen. Mede door de enthousiaste inzet van Yvonne Verhaag en Bas Lucassen (team Kart-Parts.eu) stond er een groot aantal mini-mini karts klaar, waarmee jonge, aanstaande racetalentjes gratis een aantal rondes over het wedstrijdcircuit mochten rijden. Geweldig om deze kinderen vanaf vijf jaar tot acht a negen jaar te zien stralen! Dankzij het mooie en betaalbare aanbod van een complete kart inclusief uitrusting door Kart-Parts, wordt de kartsport nu echt betaalbaar voor iedereen! Een goede ontwikkeling, die naadloos aansluit bij de uitstraling van de GK4 Kartseries.

Op 5 en 6 oktober staat de voorlaatste race van de GK4 en BEKC op het programma, waarvoor de teams afreizen naar circuit Pottendijk in Emmen. Kom ook eens kijken naar de GK4-races en ervaar het plezier bij de karters.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS