Karting • GK4 Kartseries

Shay Hasselbaink toont mooie opmars: tweede in dagklassement GK4-kampioenschap!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 november 2019 16:06 • Print artikel

GENK – Het was een fraaie afsluiter van het seizoen voor Shay Hasselbaink. De achttienjarige karter uit Spijkenisse eindigde tijdens de laatste ronde van het GK4-kampioenschap erg knap als tweede in het dagklassement bij de IAME X30 Senioren. Het was voor hem de bevestiging dat hij de weg naar boven definitief gevonden heeft.

Shay Hasselbaink podium met P1 Racing

“Dit voelt goed, hoor. Ik had het zeker niet verwacht”, zei hij. Want in de laatste race was het nog even spannend geweest. “Ik reed de hele tijd op de tweede plaats, maar op een gegeven moment maakte ik een fout waardoor ik terugviel naar de vierde plek. Daarna haalde ik in de laatste bocht voor start-finish twee rijders in en in de voorlaatste ronde pakte ik de koppositie. Zo heb ik de race op de eerste plek uitgereden.”

En dus waren zijn mancheuitslagen uiteindelijk derde, vijfde en eerste in de respectievelijke races. Die waren samen goed voor de tweede plaats en Shay was daar met recht trots op. Echt verbaasd had het hem overigens niet. “Ik was het hele weekend best wel snel. Ik zat er ook in de kwalificatie vooraan bij”, doelde hij op zijn vijfde tijd. “Ik reed mijn snelste tijd van het weekend. Helaas waren de nummer één tot en met vier net iets sneller dan ik. Er zat maar een tiende van een seconde verschil tussen de eerste vijf rijders. Daarna had ik tijdens de wedstrijden een goede race pace.”

Dat bleek ook wel, anders word je geen eerste in de derde manche. Het was zijn eerste manchezege van het seizoen. Nota bene ook nog eens tijdens zijn laatste wedstrijd van het jaar, dus beter kon het niet. Het was de culminatie van een gestage opmars. Shay heeft zijn draai gevonden, zoveel is duidelijk. En dat is knap gezien het feit dat hij pas 3,5 jaar kart en in de uiterst competitieve Senioren-klasse meedoet.

Shay Hasselbaink

“Ik ben pas op mijn veertiende begonnen met karten. Dat is heel laat, dat terwijl ik heel mijn leven al reed op feestjes en tijdens mijn eigen verjaardagen”, blikte de snelle rijder van topteam P1 Racing terug. “Ik wist eerst niet dat je karten ook heel serieus kunt doen. Op een gegeven moment ging mijn neef karten bij KWM Racing in Poeldijk en door hem ben ik zelf ook begonnen. Eerst heb ik bij Van der Ende binnen gereden en later ben ik ook op buiten gaan rijden met een 9pk-kart. Toen ik dertien was, ben ik het serieus gaan doen.”

Shay begon wedstrijden te rijden in een Junior-kart. Omdat hij laat in het jaar zestien werd, dacht hij nog een jaar Junioren te kunnen rijden en trainde in de winter dus lang op een Junior-kart. Maar op een gegeven moment werd hem verteld dat hij volgens de reglementen naar de Senioren moest overstappen. Zo begon hij vorig jaar vrijwel onvoorbereid aan het seizoen. “Omdat ik te weinig ervaring had, lukte het me toen niet om vooraan te rijden.”

Dat is inmiddels dus wel anders. Trots nam Shay zondag dan ook zijn beker in ontvangst. Wat de sympathieke Zuid-Hollander betreft, is het de opmaat naar meer mooie uitslagen. Hij zou volgend graag weer opnieuw uitkomen in de Senioren-klasse. “Ik wil ook speciaal mijn vader bedanken. Hhij heeft het mogelijk gemaakt en het is leuk samen met hem en de jongens van P1 Racing naar de races te gaan. Het is altijd een goede sfeer. We hebben het echt naar ons zin bij P1 Racing. Ik heb nu meer ervaring en ik weet dat ik het kan. Ik kijk dan ook al uit naar volgend jaar!”

Shay Hasselbaink bedankt zijn vader en moeder, KWM Racing en P1 Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS