Karting • GK4 Kartseries

Sem van der Heijden begint seizoen op sublieme wijze met twee manchezeges en podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 januari 2023 18:37

EINDHOVEN – Als de Winter Cup van de GK4 Kart Series een voorbode is van wat komen gaat, dan zit het dit jaar wel snor voor Sem van der Heijden. De veertienjarige coureur uit Etten-Leur werd zondag in Eindhoven tweede in de finale van het eerste wedstrijdweekeinde van het jaar. Bovendien had hij eerder op de dag de eerste twee races in de IAME X30 Junioren nationaal-klasse gewonnen.

Sem van der Heijden

“Het ging erg goed”, blikte een opgewekte Sem kort na de finale terug. “Ik ben zeker tevreden. Dit was mijn eerste wedstrijd van dit jaar, dus een goed begin van het seizoen. Ik had wel verwacht snel te kunnen zijn, maar niet dat het zo ging uitpakken.”

De wedstrijden in Eindhoven markeerden het begin van zijn tweede jaar in de klasse. “Vorig jaar heb ik niet zo veel gereden, dit jaar gaan we wel veel rijden.” Zijn programma bestaat uit clubraces in Strijen, de GK4 Kart Series, het NK IAME, het IAME Benelux-kampioenschap de Euro Series IAME. “We zijn dus vaak weg. Ik vind dat leuk. Niet alleen omdat ik vaak kan racen, maar ook omdat we veel onderweg zijn.”

Sem racet pas twee jaar op buitenbanen. Hoewel de getalenteerde coureur van WJS Racing pas veertien is, is hij voor een karter relatief laat begonnen met zijn sport. “Ik deed eerst aan voetbal, maar ik kreeg er steeds minder zin in. Mijn vader vroeg me op een gegeven moment wat ik nou echt leuk vond om te doen. Toen zei ik karten. Ik ben namelijk een keer tijdens een verjaardagsfeestje gaan karten bij KCR in Roosendaal en dat vond ik erg leuk.”

Zo kwam het dat hij met zijn vader naar KCR toog. Al snel gingen ze vaker rijden. Sem: “Op een gegeven moment elk weekend, want ik vond het steeds leuker worden. Toen KCR stopte, zei eigenaar Ton van der Hoff van KCR: ga eens een keer buiten rijden. Toen hebben we eerst een Mini-kart geprobeerd. Dat ging al snel, maar we moesten eigenlijk in de Junioren gaan rijden en in die kart zag ik dat het echt hard ging.”

Sem van der Heijden

Dat was eind 2021. Wat hij zo leuk vindt aan het racen? “Mensen inhalen en de snelheid. Dat geeft me een kick. Ik vind het veel leuker dan voetbal. Ook het elke dag met de kart bezig zijn, proberen sneller te gaan en de kart schoonmaken vind ik leuk.”

Inmiddels is Sem bezeten van het karten. En dat brengt ambitie met zich mee, zo maakte hij in Eindhoven wel duidelijk. “Ik hoop dit jaar kampioen te worden in het NK en de GK4 Kart Series. In het Benelux-kampioenschap hoop ik in de top tien te eindigden en in de Euro Series in de top vijftien. Daarnaast hoop ik bij de clubraces in Strijen elke keer op het podium te komen.”

Dat hij in Eindhoven zijn seizoen zo sterk gestart is, belooft veel goeds voor 2023. En dan te bedenken dat hij veel minder ervaring heeft dan de meesten van zijn tegenstanders. Weet ook Sem. “Soms kan ik dat in de races merken dat ik nog wat ervaring tekortkom.”

“Maar Sinan van WJS Racing helpt me. Ik leer heel veel van hem. Zo gaan we vaak twee dagen voor een raceweekeinde samen trainen en dan bekijken we veel data en probeer ik de kennis die we daaruit halen, toe te passen. Dat moet dit seizoen veel gaan helpen!”

Sem bedankt zijn vader en WJS Racing.

Sem van der Heijden wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Relyon.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS