Karting • GK4 Kartseries

Sam Claes kan het na 11 jaar ook in automaatkart: “Puur voor de lol, niet verwacht tweede te worden”

Uitgegeven door Bart • 14 april 2019 17:20 • Print artikel

De schakelklasse bij het GK4-kampioenschap in Mariembourg kende slechts vijf inschrijvingen, waardoor Sam Claes besloot zich aan te melden voor de Automaat-klasse. Een uitstapje, want de 25-jarige karter uit Peer had al 11 jaar niet meer competitief in een automaat gereden. Dat de snelheidsduivel het kunstje niet verleerd is, bewees hij met een tweede plaats in het eindklassement. Claes haalde net zo veel punten als Ian Verschoor, maar de Nederlander won op basis van een snellere raceronde.

Sam Claes karting Mariembourg


“Ik had niet verwacht dat ik zo hoog zou eindigen”, blikte Claes terug op prestatie in de automaat kart. “De rondetijden lagen enorm dicht bij elkaar en eerlijk gezegd was het een hele aanpassing. De lijnen in een automaat zijn totaal anders dan in een schakelkart. Je hebt een totaal ander gevoel en bent een stuk minder snel, waardoor het een hele aanpassing was om deftige tijden de rijden. Uiteindelijk heb ik het er toch goed vanaf gebracht.”

Claes reed het hele weekend voorin en eindigde in de drie races op een vierde, derde en derde plaats. Overall was dat goed voor de tweede plaats. De laatste race bood spektakel. “Tijdens de laatste race begon het snel hard te regenen en we hebben op slicks de wedstrijd uitgereden. Het was zeker niet gemakkelijk, heel moeilijk zelfs, maar ik de kalmte goed kunnen bewaren en mooi bij de kop van de wedstrijd kunnen blijven. Het was spannend, maar toch een hele leuke race. In de regen op slicks zie je dat de betere piloten naar voren komen.”

De karter uit Peer heeft zijn hart bij de schakelkart liggen, maar zoekt altijd naar uitdagingen. “Ik heb deze wedstrijd puur voor de lol gereden, omdat ik normaal in de schakelklasse rij en daar waren maar vijf inschrijvingen. Dat vond ik te weinig en daar lag geen uitdaging. Ik wil liever strijden voor een beker dan dat ik hem makkelijk gekregen heb.”

Sam Claes karting Mariembourg


De Supershifter-klasse in het Benelux kampioenschap en het Nederlands kampioenschap vormt zijn hoofdprogramma. “Via die weg hopen we ons weer te kwalificeren voor het WK in Le Mans. Afgelopen jaar werd ik 14e, maar kenden we veel technische problemen. We hebben een beetje gesukkeld. Uiteindelijk hebben we de snelheid wel gevonden, maar hebben we net niet genoeg kunnen testen om bij de eerste drie mee te kunnen doen. We zaten wel bij de top 6, maar door een technisch defect ben ik weer teruggevallen. Het was zeker geen gemakkelijk WK.”

In Mariembourg kwam Claes net te kort voor de dagzege, maar het strijden in het grote veld helpt hem wel in aanloop naar het WK dat ook een groot deelnemersveld kent. “Tijdens de droge omstandigheden kwam ik iets te kort om voor de snelste tijd te rijden. Dat had me de winst kunnen bezorgen. Tijdens de kwalificatie wil je ook de snelste tijd rijden, want je wilt vooraan starten. Dan wordt de race een stuk makkelijker dan als je in het middenveld of achteraan start. Het is in deze klasse heel moeilijk om naar voren te komen.”

Sam Claes vervolgt zijn racejaar in het weekend van 2-5 mei tijdens het Benelux Kampioenschap in Ostricourt. Via deze weg wil hij Randy Nauwelaers van SLC Karting en Maurizio Pilotto van Pl8 Design bedanken.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS