Karting • GK4 Kartseries

Roy Stolze dendert linea recta naar zege bij IAME X30 Junioren tijdens openingsrace GK4-kampioenschap!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 maart 2019 16:27 • Print artikel

GENK – Nee, verwacht had hij het zeker niet, maar de uitslag was duidelijk: Roy Stolze had zondag toch echt de eerste ronde van het GK4-kampioenschap gewonnen! De vijftienjarige rijder uit ’s-Gravenzande had zich in de IAME X30 Junioren-klasse de beste getoond in de regen in Genk en liet zo en passant zien dat hij dit seizoen een rijder is om rekening mee te houden.

Roy Stolze nummer 1 podium IAME X30 Junioren

“Zaterdag reed ik in de training nog rond de elfde plek. Net voor de kwalificatie hadden we het chassis in de regenafstelling gezet en dat pakte goed uit”, blikte een tevreden Roy terug. Want hij werd tweede in die kwalificatie en had daarmee plotseling een uitstekende uitgangspositie voor de heats.

En de eerste twee races won hij zowaar allebei. Omdat de derde heat werd afgelast vanwege de extreme windstoten werd het karttalent al na die twee races verdiend uitgeroepen tot dagwinnaar. Roy: “We hoopten dat het voor de heats bleef regenen. De afstelling was ideaal ervoor. Vorig jaar hebben we veel pech gehad. Dat het nu meteen zo gaat en bij mijn nieuwe team Kuijer Racing is natuurlijk wel heel leuk.”

Voor Roy moet het dit jaar gebeuren. Hij is aan zijn derde jaar bij de Junioren begonnen en hoopt uiteraard dat hij zijn resultaat van zondag nog vaak een mooi vervolg kan geven dit seizoen. “Ik hoop dat deze overwinning niet de laatste keer is natuurlijk. Tot nu toe was ik nog nooit hoger geëindigd dan de top tien. De aanpak van Kuijer Racing is heel goed, kan ik wel zeggen.”

Dat Roy ooit is begonnen met karten, is niet zo vreemd. Zowel hij als zijn vader zijn gek van autosport en tijdens zijn tiende verjaardag kreeg hij van zijn ouders dan ook drie indoor-kartlessen cadeau. “Die lessen ben ik bij KWM gaan volgen. Die vond ik zo leuk dat ik daarna indoor ben gaan racen. Dat heb ik twee jaar gedaan en nu ben ik begonnen aan mijn vierde jaar outdoor.”

Roy Stolze knap naar podium

Hoewel Roy ook nog voetbalt, vindt hij karten leuker. “In deze sport moet je het tijdens de wedstrijd helemaal zelf doen. Bij voetbal hangt het ook van anderen af, dat vind ik minder. En in het karten heb je met techniek en snelheid te maken. Daar houd ik van.”

De snelle Zuid-Hollander rijdt behalve het GK4-kampioenschap dit seizoen ook het NK. Het betekent voor hem een vrij druk jaar waarin hij bij Kuijer Racing grote stappen in zijn ontwikkeling kan maken. Uiteindelijk hoopt hij ooit, als het budget het toelaat, in een schakelkart te kunnen racen of zelfs in de autosport. Maar voor het zover is, wil hij vooral heel veel leren en racen bij de Junioren.

Zijn eerstvolgende race is de tweede ronde van het GK4-kampioenschap. Die wordt gehouden op het ciruit van Mariembourg, in het uiterste zuiden van België. Ondanks zijn topresultaat in Genk bleef Roy bescheiden. “Ik hoop zover mogelijk voorin te kunnen eindigden. Een plek in de top tien zou mooi zijn!”

Roy Stolze wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Greven Banden, Doqs Deur, Kiri Design, Sunroof Glasfolie en Stolze Transport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS