Karting • GK4 Kartseries

Records worden verbroken bij de IAME X30 Series Benelux met 220 karters in Mariembourg

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 maart 2019 01:24 • Print artikel

De IAME Series Benelux lijken alle records te zullen verbreken vanaf dit weekend in Mariembourg. Niet minder dan 220 karters uit 15 verschillende landen hebben zich ingeschreven voor de seizoensopener op het circuit van de Karting des Fagnes. Er zal dus heel wat strijd zijn in de zes categorieën die op het programma staan! Jaar na jaar zegt men dat de IAME Series Benelux haar plafond heeft bereikt, maar bij de lancering van het seizoen 2019 zal er reeds een nieuw record vallen. Niet minder dan 220 deelnemers – verdeeld in zes categorieën – hebben zich ingeschreven voor de eerste van vijf proeven die op 15, 16 en 17 maart doorgaat op de Karting des Fagnes in Mariembourg! En ondanks alle inspanningen van de organisatoren, zullen er toch een tiental niet aan de start kunnen komen van deze openingswedstrijd, en dit door een gebrek aan plaats in een goedgevulde timing.

IAME X30 Mariembourg

Meer dan ooit heeft de Beneluxcompetitie de wind in de rug. Haar uitstraling reikt reeds ver over de grenzen: vijftien landen worden, vanaf de vrije oefensessies op vrijdagmorgen, vertegenwoordigd in Mariembourg. Dit succes is er natuurlijk niet per toeval gekomen.

“De samenwerking tussen motorbouwer IAME en de drie federaties (RACB, KNAF en ACL) wordt alleen maar sterker”, verheugd Olivier Cèbe, leider van de organisatie, zich. “Van onze kant werken we volop door om te bevestigen dat we één van de belangrijkste kampioenschappen zijn van Europa. Enerzijds hebben we de inschrijfkosten in bepaalde categorieën verminderd en anderzijds is ons team gedurende de winter gegroeid maar met behoudt van dezelfde waarden: een versterking van de technische controles en een zowel professioneel als vriendschappelijk sportief beheer. We willen dat onze piloten zich goed voelen in ons kampioenschap en er is dan ook een nultolerantie voor onsportief gedrag, of dat nu op de piste als in de paddock is. Tegelijkertijd willen onze diensten optimaal blijven werken en daarom lanceren we een volledig nieuwe IAME Series Benelux-applicatie voor smartphones. Alle elementen zijn aanwezig voor een prachtig seizoen!”

De debatten beloven magnifiek te zijn op het circuit. Want het is algemeen geweten dat concurrentie... concurrentie aantrekt. Naast de kwantiteit kunnen we reeds verzekeren dat ook het wedstrijdniveau exceptioneel zal zijn. We overlopen even de zes categorieën!

X30 Senior:de crème de la crème
De X30 Senior categorie, toegankelijk vanaf de leeftijd van 14 jaar, beloofd explosief te zijn! Onder de 88 ingeschreven piloten zitten er een vijftiental potentiële winnaars... en een verrassing is uiteraard nooit uitgesloten. De ervaren titelverdediger Joey Van Splunteren (27 jaar) zet zijn kroon op het spel. Maar de Nederlander mag heel wat weerwerk verwachten van de concurrentie, aangevoerd door de jonge Elie Goldstein (15 jaar), vicekampioen in 2018 tijdens zijn eerste seizoen in de categorie, en de Fransen Corentin Collignon en Xavier Dias, die zich vorig jaar reeds in de kijker reden. O'Neill Muth, die verder gaat in karting naast het begin van zijn loopbaan in de éénzitters, moet logischerwijze bij de favorieten gerekend worden, en dat is eveneens het geval van Xavier Handsaeme, voormalig kampioen van de CIK-FIA Academy Trophy. Félix Wargé, die reeds zeer performant was tijdens elk van zijn deelnames in de X30 Senior klasse, zal eveneens in de gaten moeten gehouden worden, net als Matteo Raspatelli, Tuur Stalmans, Yarne Goovaerts, Evan Becerra, de Fransen François-Xavier Venet en Bastien Cochet of de Nederlander Daan Steenman. Vervolgens zullen we ook de wedstrijd in de wedstrijd volgen die de beste “Rookies”, ofwel de piloten jonger dan 16 jaar die hun eerste seizoen betwisten in de categorie, zal aanduiden. De Fransman Enzo Lévêque en Antwerpenaar Sam Balota, die vorig jaar om de titel streden in de X30 Junior klasse hebben hun zinnen gezet op dit unieke “Rookie”-klassement en zullen zeker hun degens willen kruisen met de tenoren! Diegene die zich aan een pronostiek willen wagen zullen dit dus op goed geluk moeten doen.

X30 Junior: kennismaking met de Europese jeugd

Ze komen uit België, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Estland, Polen of Zweden en hebben veel dromen voor ogen. De 56 ingeschrevenen in de X30 Junior klasse (12-14 jaar) hebben dit weekend midden maart reeds lange tijd met stip aangeduid in hun agenda! Door het beloofde hoge niveau, wil de IAME Series Benelux zichzelf als hoogstaand kampioenschap profileren en diegene die als winnaar uit deze categorie komt zal alvast een mooie titel op zijn palmares kunnen schrijven. Moeilijk om met zo'n Europese delegatie favorieten aan te duiden. De Brit Zacharia Ripley, die reeds meerdere keren meespeelde voor de kopposities in 2018, en de Belgen Noah Maton, Loïs Delbart en Alessandro Tudisca starten allemaal met mooie vooruitzichten indien ze de goede balans vinden tussen snelheid en regelmatigheid. Victor Louis, Olivan Fayt en Mathias Focan, die de overstap maken van de X30 Cadet klasse hebben nog veel te leren, maar ze zullen opnieuw voor het podium willen strijden. En wat te zeggen van de Nederlander Nathan Ottink, vicekampioen in de Mini-klasse vorig jaar, die direct de grote sprong maakt naar de X30 Junior klasse? We zullen eveneens de dames moeten volgen, aangevoerd door de snelle Sita Van Meert.

X30 Cadet: Veel meer dan een overgang

De X30 Cadet klasse (10-13 jaar), die een beetje gewrongen zit tussen de Mini- en X30 Junior klasse, is niet de meest gevulde met slechts een tiental inschrijvingen. Maar haar rol in de IAME Series Benelux is zeker niet minder belangrijk voor de jonge Belgen, die ruim in de meerderheid zijn. Terwijl sommigen zo goed als debutant zullen zijn, zoals de Belgisch Kampioen Indoor Karting Rayhan Mouôya, zal Théo Pirmez reeds kunnen teren op enige ervaring in deze categorie. Maar er dient opgepast te worden van deze die overkomen van de jongere klasse, want ook zij hebben grote ambities. We denken hierbij allereerst aan Kimmy Abraham (Kampioen van 2017 in de Mini-klasse) en aan Simon Lacroix, maar Gabriel Bektas, Milan Kok of Romuald Demelenne zullen eveneens hun vooruitgang willen bevestigen.

Mini: de opvolging is er!

In de IAME Series Benelux mag men reeds deelnemen aan de competitie vanaf zeven jaar. Haar succes wordt bevestigd, want de Mini-klasse (7-11 jaar) onthaalt dit weekend 25 jonge piloten op de Karting des Fagnes, waarvan Belgen en Nederlanders het grootste deel van de startgrid bezetten. De piloten die al enige ervaring hebben zijn hier uiteraard in het voordeel. We denken als eerste aan de Nederlanders Sacha van’t Pad Bosch en René Lammers (zoon van Jan, winnaar van de 24 uur van Le Mans in 1988), aan de Tsjech Lukas Horcicka en aan de Belgen Patrice Kowalenski, Thibaut Ramaeckers, Emilien Allart (zoon van rallypiloot Benoit) en Thibauld Gelade. Maar het mooie van deze categorie is dat we regelmatig de opkomst kunnen waarnemen van nieuwe talenten. Wie wordt dus de revelatie van 2019?

X30 Super Shifter: op volle kracht

Met zijn 49 paarden garandeert de 175cc motor van de X30 Super Shifter klasse de prestaties van het hoogste niveau. Een twintigtal piloten zullen hun kunnen tonen aan het stuur van deze karts met versnellingsbak, een klasse van specialisten. Het is dus niet verwonderlijk dat we terug dezelfde toppers vinden als op de affiche van vorig jaar! De Est Sten Dorian Piirimagi, huidig kampioen, zal het onder meer opnemen tegen de kampioen van 2017, de Nederlander Roy Bakker. Maar de Est Kaspar Korjus, de Nederlander Rowan Grinwis en de Zwitser Kevin Lüdi lijken goed gewapend om hier scheidsrechter te kunnen spelen. Maar tegenover deze buitenlandse delegatie zullen de Belgen Frédéric Op de Beeck (3de vorig jaar), Sam Claes, Corentin Grégoire, Thomas Vansteenberghe, Hughes De Schepper en Ronan Waelbrouck niets cadeau geven op hun grondgebied. Het belooft dus een waar spektakel te worden!

X30 Master: nieuwe jongeren

Door een aanpassing van de deelnamevoorwaarden (we spreken nu over een minimum leeftijd van 25 jaar of een minimumgewicht van 75 kg voor de piloot met uitrusting) en een verlaging van de inschrijvingskosten, zal de X30 Master klasse een heropleving kennen dit seizoen. Er zijn namelijk 25 piloten die zich hebben ingeschreven. Titelverdediger Justin Bonnes zal zichzelf moeten overtreffen om zijn titel te bevestigen. Naast zijn rivaal Hubert Bauthier, die de titel met slechts één punt verschil aan zich voorbij zag gaan in 2018, zal de Bergenaar ook met Fabio Kieltyka, kampioen van 2017, de strijd moeten aangaan. Nicolas Chapelle, die vorig jaar impressionant was door het behalen van de titel in de IAME Series Belgium bij zijn comeback in de competitie, hoopt het even goed te doen dit jaar in de Beneluxcompetitie. Julien Jamoye, een andere terugkerende piloot waarmee we rekening zullen moeten houden, zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen in de kopposities. Tot slot zal ook de strijd tussen de Gentlemen (ouder dan 45 jaar) zijn terugkeer maken. De Luxemburger Alain Bazard zal het opnemen tegen de Nederlander Wilco Schaaphok, Laurent Do en de eeuwige Christophe Adams.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om van 2019 een prachtig jaar te maken. Na de vrije oefensessies van vrijdag en zaterdagochtend, wordt het serieus met de eerste kwalificatieve oefensessies op zaterdag om 14u15, meteen gevolgd door de kwalificatiesessies. Zondag gaan de sessies gewoon verder en zal er na deze een eerste toekenning van kampioenschapspunten gebeuren en zullen de startgrids voor de Finales in de zes categorieën bepaald worden. De eerste start van de Finales wordt gegeven om 14u30. De toegang is gratis, dus aarzel niet om de Karting des Fagnes een bezoekje te brengen dit weekend!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS