Karting • GK4 Kartseries

Razendsnelle karter Youri Bonte blijft maar winnen: "Dit is wel cool! Altijd super als je eerste wordt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 mei 2018 13:52

EMMEN – Veel beter kan de seizoenstart van Youri Bonte niet. De elfjarige karter uit Vrouwenpolder won al de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap X30, won daarna de eerste ronde van het GK4-kampioenschap en won zondag in Emmen de tweede ronde van dat laatste kampioenschap. Dat deed hij bovendien in stijl. Youri won alle drie de races in de IAME X30 Cadet-klasse.

Youri Bonte wint in Emmen

“Dit is cool. Het geeft me wel een kick”, blikte hij terug op zijn succesvolle weekeinde op de Drentse baan. Tijdens de eerste ronde van de GK4 won hij ook alle races. Hoe hij erin was geslaagd zes races op rij te winnen? “Dat komt door goed te focussen, rustig te blijven en dus niet te panikeren als iemand je inhaalt. Hoe ik dat geleerd heb, weet ik niet zo goed. Ik blijf gewoon altijd rustig. En voor de race denk ik altijd: wat zou ik kunnen doen?”

Een ander deel van de verklaring ligt in de faciliteiten die hij krijgt bij zijn team OW Karting van Ricardo Oude Weernink. Hij rijdt er op een OK1-kart die monteurs van het team elke keer weer subliem afgesteld krijgen. Bovendien krijgt Youri er uitstekende coaching van Jesse Smeets. “Hij legt me veel dingen uit en is zelf een heel goede rijder. Ik ben dan ook heel blij met mijn overstap naar OW Karting.”

Youri pakte dit seizoen in de diverse kampioenschappen die hij rijdt al acht mancheoverwinningen. Hij won daarmee vaker dan dat hij niet won. Op de vraag of winnen went, moest hij even nadenken. “Nou ja, een héél klein beetje”, zei hij met een lach. “Maar het is altijd super als je eerste wordt. Dat is gewoon het leukste van het racen. En kampioen worden natuurlijk.”

Het mag dan ook geen verrassing heten dat kampioen worden voor dit jaar zijn streven is. Hij hoopt het GK4- en het Nederlands kampioenschap X30 te kunnen winnen. In beide gaat hij aan de leiding. Natuurlijk, het seizoen is nog lang, er kan nog van alles gebeuren, maar met zijn overtuigende overwinningen heeft hij zijn titelkandidatuur inmiddels overduidelijk gesteld.

De manier waarop hij won, was bovendien overtuigend. In race één en drie reed hij vanaf de start naar de kop en in het vervolg werd het hem niet meer moeilijk gemaakt. Maar in race twee moest hij harden strijden om de overwinning te pakken. Axel van den Berg had in de eerste helft van de race dezelfde snelheid en haalde hem halverwege zelfs in. “Ik dacht: rustig blijven, zijn lijnen volgen. Er zijn nog genoeg ronden om hem in te halen. Ik wist dat ik vooral niet gefrustreerd moest raken.”

Podium Youri Bonte

Dat werkte, want Youri slaagde erin Van den Berg terug te pakken. Daarna was het pleit beslecht. De beloftevolle Zeelander reed onbedreigd naar de overwinning en zo kon, zoals later op de dag bleek, uiteindelijk een perfecte score neerzetten: drie uit drie!

Youri’s volgende race is de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap X30 die over een kleine drie weken ook in Emmen wordt gehouden. Hoewel Kartcircuit Pottendijk niet zijn favoriet is, keek hij er al naar uit er opnieuw te racen. “Ik wil weer alles winnen, de baan maakt me niet zoveel uit. Wedstrijden rijden is altijd leuk!”

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston en Breezand vakanties.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS