Karting • GK4 Kartseries

Race-DNA bij familie Verelst: Zijn vader won ooit in de Stockcars F2 en zoon Tim dendert op Mariembourg naar zege bij de Shifters

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 oktober 2019 16:51 • Print artikel

MARIEMBOURG – Met de achtereenvolgens tweede, tweede en eerste plaats in de heats bezorgde karter Tim Verelst uit het topteam van Ingo Schepers zich een fraai weekeinde: de snelle Belg won zondag op zijn Kart Republic het dagklassement tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series in de Shifter-klasse. De achttienjarige toprijder uit Tildonk had daarmee gedaan wat hij van zichzelf had verwacht: vooraan rijden.

Tim Verelst

“Ik ben blij”, was de logische reactie van Tim na afloop van de prijsuitreiking op het circuit van Mariembourg. “Ik ben naar hier gekomen om vooraan te rijden. In de regen ga ik normaal gesproken goed. De vorige keer dat we met het GK4-kampioenschap reden, regende het ook. Toen heb ik ook gewonnen.”

Door zijn uitstekende resultaten staat Tim eerste in het kampioenschap. Dat hij op de Zuid-Belgische piste opnieuw zo goed zou presteren, was niet per se evident. “Ik ken de baan niet echt goed”, zei de getalenteerde Vlaming. “Omdat het wat verder weg is, rijd ik hier niet zo vaak. Het circuit van Genk is mijn thuisbasis. En Kerpen vind ik trouwens de mooiste baan. De atmosfeer, de chicanes, alles vind ik er mooi.”

Het nam niet weg dat het circuit van Mariembourg inmiddels goed is voor twee fraaie overwinningen op zijn palmares. Dat presteerde hij dus nota bene in de regen, de omstandigheid waarin de beste coureurs zich van voren tonen. Het geeft een overwinning altijd net dat beetje extra cachet, wist ook Tim. “Ik heb weer gewonnen in moeilijke omstandigheden. Daar ben ik fier op.”

Dat de snelle Belg is gaan karten, verbaast niet. Hij komt uit een echte racefamilie. Zijn vader Danny was een begenadigd Stockcar Formule 2-rijder. Zo won Verelst senior onder andere de fameuze World Cup, maar werd Nederlands kampioen in Stockcar. Toen Tim tien jaar oud was, zette senior hem in een huurkart. Hij vond het zo leuk dat het niet lang duurde of zijn vader had een Rotax-kart voor hem gekocht, een Minimax Gillard, herinnert Tim zich. “Ik ben bij een Belgisch team gaan rijden, later ben ik verhuisd naar Schepers Racing. Daar rijd ik al heel lang, naar grote tevredenheid.”

Zijn vader geniet ondertussen volop van de prestaties van zijn zoon. “Ik vind het leuk om mijn zoon te helpen. We zijn altijd samen, dat is het mooie ervan. Ook al zijn we het niet altijd eens met elkaar, haha.” Tim: “Ik vind het leuk met mijn vader te werken. Het is fijn om samen weg te zijn. Ik leer ook veel van hem, maar het meeste leer ik toch van teambaas Ingo Schepers.”

Tim Verelst

Om zoveel mogelijk wedstrijdervaring op te doen, heeft Tim dit seizoen een druk programma. Behalve de GK4 Kart Series rijdt hij ook diverse wedstrijden in het Nederlands kampioenschap KZ en in het DKM. “We hebben bijna elk weekend een race.”

Dat betaalt zich uit. Want zijn resultaten zijn op zijn zachtst gezegd bemoedigend, zoals zijn uitslagen in Mariembourg lieten zien. Dat hij dit jaar zo succesvol is, heeft overigens ten dele te maken met zijn nieuwe kart. Tim reed als een van de eersten in de Benelux op een chassis van Kart Republic. Dat ligt hem erg goed, zei hij. “Het frame heeft een heel goede grip, de kart remt goed en je kunt hem heel goed afstellen. Daardoor is mijn gevoel in de kart gewoon beter dan voorheen.”

Het moet hem aan de titel helpen in het GK4-kampioenschap. Hoewel er nog twee rondes te gaan zijn, is alleen de titel goed genoeg. Het zou zijn tweede titel betekenen na zijn kampioenschap in de Rotax Max Junioren-klasse toen Tim veertien was. Hij blikte zelfverzekerd vooruit. “Ik heb nu een voorsprong van dertig punten op de nummer twee. Kampioen worden is het doel!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS