Karting • GK4 Kartseries

Nick Ho laat in Spa-Francorchamps vormbehoud zien, en hoe: dagzege! "Mijn beste weekend ooit"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 oktober 2019 02:15 • Print artikel

SPA – Tijdens de vorige ronde van het GK4-kampioenschap had karter Nick Ho met de tweede plaats in het dagklassement al laten zien dat hij snel is, zondag op het circuit van Spa deed hij het nog een tandje beter. Met de poleposition en drie manchezeges in de IAME X30 Junioren nationaal-klasse pakte de veertienjarige rijder uit Etten-Leur overtuigend de dagzege!

Nick Ho met nummer 118 van pole positie naar drie manche zeges en dag overwinning

Een perfecte score dus voor Nick. Een primeur bovendien voor de snelle Brabander die de laatste tijd ontketend lijkt. “Dit was mijn beste weekend ooit”, zei hij glunderend. “Beter kon gewoon niet. We hadden de juiste afstelling, de juiste omstandigheden, alles was in mijn voordeel. Rijden in de regen ligt me goed. Ik vind dat leuk om te doen. De techniek die je tijdens het rijden op een natte baan nodig hebt, is vet. Heel laat insturen, soms wat eerder, maar niet te vroeg op het gas, zodat je kart op tijd recht staat. Je moet gewoon zo gecontroleerd mogelijk rijden.”

Blijkbaar deed de door McDonald's Roosendaal gesteunde karter dat het beste op de omloop in de Belgische Ardennen. Elke race zette de rijder van topteam Kart Centre Roosendaal relatief eenvoudig en met overtuiging naar zijn hand. De dagzege was dan ook dubbel en dwars verdiend voor de talentvolle karter. Een klein mazzeltje had hij ook. Omdat de kartweegschaal het zaterdag liet afweten, moest de organisatie noodgedwongen uitwijken naar de zondag voor de kwalificatie.

Dat scheelde veel. Want zaterdag had iedereen de trainingen op een droge baan verreden en de kart op die weersomstandigheid afgesteld. Omdat het volgens het weerbericht zondagochtend zou regenen, moesten de rijders en hun teams op zaterdagavond in allerijl op zoek naar de juiste natweerafstelling. En dat was een kolfje naar de hand van Nick. In de kwalificatie denderde hij stoïcijns naar de poleposition en legde daar de basis voor een uitstekend vervolg van zijn weekeinde.

Het had hem overigens sowieso niet veel uitgemaakt in welke weersomstandigheden hij zich moest kwalificeren. Nick: “Op het droge was ik ook snel. Tijdens de trainingen op een droge baan reed ik ook in de top drie. Deze baan ligt me nu eenmaal goed. De kombocht en de hairpin gaan me altijd goed af.” Nick heeft dit seizoen bovendien bewezen bij de beste rijders in de klasse te horen. Elke race pakt hij wel een podiumplaats. “Ik ben dit jaar nog nooit lager dan de derde plaats geëindigd.”

Dat heeft erin geresulteerd dat hij, met nog één ronde te gaan, op de tweede plaats staat in het kampioenschap. “Kampioen worden gaat moeilijk worden, want de nummer één heeft een best grote voorsprong. Hij moet dan uitvallen. Maar als ik tweede word, ben ik ook hartstikke tevreden, hoor.” Zeker ook gezien zijn verwachtingen aan het begin van het seizoen: “Toen had ik gerekend op een plaats in de top vijf. Dat ik nu tweede sta, had ik dan ook echt niet gedacht. Het gaat echt boven verwachting. Ik heb vorig jaar grote stappen gezet, heel veel geleerd.”

Nick ho podium

Het is bovendien pas zijn tweede jaar dat Nick wedstrijden rijdt. Toch werd al vroeg in het seizoen duidelijk dat hij een goed jaar tegemoet zou gaan. “De eerste trainingen gingen al boven verwachting goed. Dan is het leuk als je daarna ook goede resultaten haalt.” Nu rest hem nog de laatste race van het seizoen. Die wordt komende maand op het circuit van Genk gehouden. “Daar ga ik natuurlijk ook proberen op het podium komen. Ik wil sowieso die tweede plaats in het kampioenschap pakken. Maar dat gaat wel lukken. Het is een leuke baan en ik heb best veel voorsprong op de nummer drie.”

Nick Ho wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door McDonald’s Roosendaal en Kart Centre Roosendaal.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS