Karting • GK4 Kartseries

Mika Mathia staat solo zijn mannetje in BEKC: "Als ik vanaf nu steeds podiumplaatsen blijf pakken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 juli 2018 00:23 • Print artikel

VENRAY - Mika Mathia begon pas zes jaar geleden met karten maar geldt niettemin als nationale topper in de sport. De negentienjarige rijder uit Serooskerke won in Venray de vierde ronde van het endurance-kampioenschap BEKC in de categorie IAME X30. Wat de prestatie nog knapper maakte: hij volbracht de tweeuursrace in zijn eentje op de zware baan, waar de meeste andere teams met twee rijders per kart streden.

Mika Mathia

“Ik ben zeker tevreden. Als ik vanaf nu steeds podiumplaatsen blijf pakken, denk ik dat de top drie in de eindstand erin zit”, zei Mika, die nu derde staat in de tussenstand en tweede in de stand van de IAME X30. “En misschien is zelfs de winst nog mogelijk.” Dat hij alleen rijdt in plaats van in een team van twee hoeft het niet per se moeilijker te maken stelde hij. “Als je het vaker hebt gedaan, valt het best mee. Je hebt ook geen extra gewicht nodig bij een pitstop als je teamgenoot lichter is bijvoorbeeld. Je kunt makkelijk veel meters maken.”

Dat de nieuwe baan in Venray een technische, listige baan is, was voor Mika geen probleem. “Ja, het is een relatief zware baan met best wat putten in het wegdek waardoor je hard in je stoel wordt gedrukt. Dat maakte het voor je lichaam best zwaar, maar ik houd wel van een uitdaging.”

Dat Mika vooraan rijdt in het BEKC-kampioenschap is voor hem uiteraard een aangename gewaarwording. Zeker ook omdat hij bezig is aan zijn tweede seizoen als outdoor wedstrijdrijder. Daarvoor reed hij vier jaar lang competitie op indoorbanen. Hij liet al gelijk zijn talent zien. Mika werd Pools en Belgisch kampioen indoor en werd derde op het WK indoor in Italië bij de Junioren.

Zes jaar geleden begon hij met karten op de indoorbaan van Middelburg op uitnodiging van een vriend van zijn vader. “Ik vond het al snel zo leuk dat ik erin verder begin gegaan”, aldus Mika. Tot en met 2016 reed hij indoor. Vorig jaar maakte hij de overstap naar outdoorwedstrijden.

Van een kennis nam hij een kart over en begon vervolgens in de Seniorenklasse met wedstrijden rijden in het GK4-kampioenschap en in het clubkampioenschap van de kartbaan in Strijen. In eerste instantie deed hij dat als rijder van Kart Centre Roosendaal, een paar maanden later stapte hij over naar PdB Racing. Hij werd in zijn eerste jaar prompt tweede in de Grand Prix van Strijen en tweede in het Zuid-Hollands kampioenschap.

Voor dit jaar besloot de rappe Zeeuw zowel sprint- als enduranceraces te rijden. Een keuze waar hij geen spijt van heeft. “Alleen jammer genoeg hadden we tijdens de vorige race van de BEKC wat mechanische pech; de motor liep niet helemaal lekker. Maar dit weekeinde had ik geen problemen en won ik meteen.”

Het is een mooie leerschool voor de autosport, Mika’s ultieme doel. “We bekijken van jaar tot jaar wat de mogelijkheden zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar toerwagens omdat je dan langeafstandsraces kunt rijden zoals in het BEKC. Dan moet je lang geconcentreerd zijn en fysiek sterk zijn. Een mooie uitdaging. Daar houd ik van!”

Mika Mathia bedankt OOS International, PdB Racing Team voor de motoren, de karts en de steun van het team, zijn monteurs Nick van Overveld en Leroy Jagesar, Ram Jagesar, Keith McLoughry en natuurlijk zijn ouders.

Mika is nog op zoek naar enthousiaste sponsoren die hem willen ondersteunen in zijn racecarrière.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS