Karting • GK4 Kartseries

Mickey Slotman bevestigt zijn topvorm en knalt naar verdiend podium op WK in Le Mans: "Supertrots!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 oktober 2017 18:23 • Print artikel

LE MANS – Na de kwalificatie had hij er niet meer op gerekend. Maar dankzij zijn strijdlust, stuurmanskunst en zijn doorzettingsvermogen slaagde karter Mickey Slotman, uitkomend op een Mach1-kart, er toch in zijn deelname aan de IAME International Final een heel fraai slot te geven. Het veertienjarige talent uit Markelo werd in Le Mans heel knap derde tijdens de finale in de Super Shifter-klasse! Extra mooi was de wijze waarop. Immers Slotman was de eerste prive-rijder en had ook minder (financiële) middelen ter beschikking. Bovendien was hij ook ook nog eens de jongste rijder in het veld. Mickey rooide het samen met zijn vader Rick, die voor hem sleutelde en dat geeft zo'n succes extra glans.

Mickey Slotman Mach1-kart

Een podium op het officieuze WK voor X30-rijders, nou, dat had Mickey na zijn kwalificatie niet meer verwacht. “Ik was veertiende geworden. We dachten: dat wordt hem niet meer. We hebben de verkeerde afstelling.” Hoe dat kwam? “We hebben een week voor het WK een nieuw chassis gekocht. We dachten dat het veel sneller zou zijn dan het oude. Dat bleek niet zo te zijn. Het was heel hard en stug.”

Tijdens de trainingen werd er volop mee getest, werden verschillende afstellingen geprobeerd. Maar tijdens de kwalificatie had Mickeys team nog altijd niet de ideale afstelling gevonden. “Daarna ging het in de vier heats toch goed. Ik heb gewoon op safe gereden om niet uit te vallen en zo naar voren te komen. In de prefinale en de finale zat de juiste snelheid erin. Precies op het goede moment.”

Dankzij zijn resultaten in de heats mocht Mickey in de prefinale als negende starten. Na een uitstekende race kwam de getalenteerde rijder als vijfde over de finish en had hij zowaar een prima uitgangspositie voor de finale veroverd. “Dat gaf me hoop”, zei hij. “Daarna pakte ik tijdens de start in de finale al gelijk een plek. Christof Huibers reed op één, maar hij viel snel uit. Ik ging achter Thierry Delre aan, reed op zijn bumper, maar we waren precies even snel. Ik kon hem dus goed volgen, maar ik kon er net niet voorbij.”

“John Norris passeerde me bij een uitrempunt, maar ik kruiste hem meteen weer. Toen was ik wel de aansluiting met Thierry kwijt. Later haalde Norris me weer in en lag ik even op de vijfde plaats. Maar door een gevecht tussen de nummer één en twee viel de nummer twee terug vanwege een kromme as en schoof ik een plaats op. Ik haalde hem in de laatste ronde in. Nu zaten Norris en ik weer dicht bij elkaar en in de laatste bocht kruiste ik hem. Naast elkaar rijdend kwamen we over de finish. Hij was zes honderdsten van een seconde sneller dan ik, en was ik dus vierde geworden.”

Mickey baalde. Het verschil tussen de vierde plaats en een podiumplaats was zo klein. Na de race bleken de zaken toch anders te liggen. Norris had een valse start gemaakt en kreeg een tijdstraf. Daardoor schoof de sympathieke Overijsselaar naar de derde plek en was de zo felbegeerde podiumplaats toch nog de zijne! “Toen ik dat hoorde kon ik het eigenlijk niet geloven. Ik ben er echt blij mee. Ik ben ook supertrots dat ik derde ben geworden. Zeker ook omdat iedereen in de top acht, behalve ik, al eens wereldkampioen was geweest.”

Iame X30 Super Shifter podium

Wat zijn derde plaats extra mooi maakte, was dat de razendsnelle jongeling vlak achter Delre was geëindigd. Nota bene zijn eigen coach! “Thierry heeft me veel geleerd. Hij is een ervaren rijder. Ik vind het wel mooi dat we zo dicht bij elkaar zaten, dat we samen goede prestaties halen.”

Zo voorzag hij in Le Mans zijn seizoen van een wel heel sterk glimmende extra glans. Eerder dit seizoen was hij al derde geworden in het eindklassement van het Belgisch kampioenschap, was hij in de GK4 tweede geworden in het dagklassement in Emmen. Ook presteerde hij dit seizoen al erg goed in het Nederlands kampioenschap KZ. Zo was hij onlangs in Genk in een ijzersterk veld al schitterene derde geworden in het dagklassement in de KZ2-klasse.

Voor Mickey zit het seizoen er nu bijna op. Over een paar weken rijdt hij nog wel de laatste race van de GK4 Series in Genk. “Vooral om ervaring op te doen. Ik ga voor een mooie plaats in het dagklassement!”

Mickey Slotman bedankt zijn vader voor het sleutelen, zijn moeder voor de goede zorgen en verder Thierry Delre, Mach1 en alle sponsoren die zijn deelname aan het WK in Le Mans mogelijk hebben gemaakt.

De huidige sponsoren van Stichting MSL Kartracing zijn:
·       Lammersen BV
·       Staalbouw Twente
·       EAB
·       Ordelmans
·       Elferink
·       Fieten Olie
·       Foto-Tads

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS