Karting • GK4 Kartseries

Mats Broeren rijdt op sensationele wijze naar het podium in Genk: "Dit is echt een hele mooie"

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 maart 2022 11:50 • Print artikel

Karter Mats Broeren uit Barendrecht is elf jaar en racet al sinds zijn zesde. Afgelopen weekend kwam hij in actie tijdens de eerste ronde van het GK4-kampioenschap. Er hing een strak blauwe lucht over het circuit van Genk, waar Mats na een geweldige inhaalslag knap derde werd in de IAME X30 Junior Nationaal-klasse. Daarmee kende de rijder van het WJS Racing Team een uitstekende start van zijn seizoen.

Mats Broeren

Bij de trainingen zat Mats er al goed bij, samen met teamgenoot Roberto Baas noteerde de karters goede tijden. “De trainingen gingen goed, er was helaas wel een gaskabel gebroken en een velg gebroken. Ik werd vijfde in de trainingen. In de kwalificatie ging het nog beter. Ik werd derde, Roberto stond achter me op de vierde positie.”

Broeren ving de eerste race dus aan als derde, alleen ging deze niet helemaal volgens plan. “De start ging prima, maar ik stuurde per ongeluk op iemand in die ik niet had gezien. Ik weet niet precies wat er kapot ging, maar er brak iets af. Toen kon ik niet meer verder en viel ik dus uit. Dat betekende dat ik in race twee achteraan moest starten.”

In race twee moest Broeren komen vanaf P27, hij had dus een aardige klus voor de boeg. Maar opgeven komt niet voor in zijn woordenboek. Hij beet in zijn stuur en reed een fantastische inhaalrace. “In race twee ben ik van de laatste plek naar de twaalfde positie gereden. Tussen bocht twee en drie had ik wel een paar mooie inhaalmanoeuvres. Race drie mocht ik al 21ste beginnen.”

Het leek alsof Broeren in race drie van een andere planeet kwam. Hij sneed als een kokendheet mes door de boter en eindigde op een sensationele derde positie. Door deze prestatie mocht Mats aan het einde van de dag een mooie beker ophalen. “De kart lag heel goed, in de laatste race ging alles goed. Ik ben blij met het behaalde resultaat, over twee weken mag ik weer instappen in Mariembourg.

Mats Broeren

Ook zijn vader Bart Broeren is onder de indruk van zijn zoons prestaties. “Het was natuurlijk wel heel bijzonder. Je verwacht niet dat je op P3 eindigt als je in de eerste race uitvalt. Dit is echt een hele mooie. Hij heeft goede inhaalacties laten zien en netjes gereden. We zijn erg trots.”

Mats begon al op zesjarige leeftijd met karten. Dat was op de binnenbaan van Kart Centre Roosendaal. “Ik vond het leuk en ik wilde vooral doorgaan. Toen ben ik op de baan in Strijen wezen kijken en toen dacht ik: dat wil ik ook. Een weekje later ging ik zelf rijden in Strijen. Dat was de eerste keer buiten.” Daarna was het hek van de dam voor de talentvolle jongeling uit Zuid-Holland.

Mats wordt in zijn raceactiviteiten onder andere ondersteund door Stirlings Oil International, dat werd opgericht door zijn vader Bart Broeren. De naam is een knipoog naar de voormalige Britse F1-coureur Stirling Moss. Stirlings Oil International begon met het produceren van smeermiddelen voor de racerij waarna het zich heeft ontwikkeld tot een allround oliemerk. Met verkooppunten in meer dan twintig landen is Stirlings één van de snelst groeiende oliemerken wereldwijd met de ambitie om binnen drie jaar door te groeien naar minimaal vijftig landen. Ook in Nederland is Stirlings actief. Het bedrijf biedt een uitgebreid gamma smeermiddelen voor onder andere de autosport, kartsport, speedway, industrie, automotive en de maritieme en agrarische sector.

Mats Broeren wil graag Stirlings Racing Team en WJS Racing bedanken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS