Karting • GK4 Kartseries

Karter Youri Bonte houdt perfecte score in stand in GK4-kampioenshap: wéér drie keer winst!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2018 00:48

GENK - Had hij het toch maar mooi geflikt. Ook na afloop van de derde ronde van het GK4-kampioenschap had karter Youri Bonte nog steeds een perfecte score in de IAME X30 Cadet-klasse achter zijn naam staan. Het elfjarige talent uit Vrouwenpolder denderde in het Belgische Genk naar drie snaarstrakke overwinningen op rij en heeft alle negen races die het kampioenschap dit jaar oud is, gewonnen.

Youri Bonte

“Winnen wordt niet saai”, zei de supersuccesvolle Youri gedecideerd. “Het is altijd mooi. Zeker na de laatste race. Die was echt spannend.” Pas in de laatste ronde haalde hij zijn concurrent Axel van den Berg in. “Ik had de hele race niet veel grip, dus ik kon hem maar niet voorbij. In de laatste ronde dacht ik: ik moet het doen. Vlak voor de chicane probeerde ik het. Het ging maar net goed, maar het lukte.”

Door ook de derde race te winnen, behield Youri zijn perfecte score in het kampioenschap. Dat hij in Genk afgelopen weekeinde ook de poleposition pakte, gaf zijn dagzege nog meer glans. Verbazen doet het al niet echt meer. De manier waarop Youri dit seizoen in de Cadet-klasse in de rondte gaat, is ongekend. Want inmiddels heeft hij dankzij deelnames aan andere kampioenschappen al tijdens zes raceweekeinden een perfecte score behaald. Het leverde hem inmiddels al de titel op in het Nederlands kampioenschap X30.

Dat hij in Genk excelleerde verbaasde dan ook niet. Voor de Zeeuw Youri geldt Genk als zijn thuisbaan. “Ik ben hier begonnen met karten op buitenbanen”, zei hij. “Het is de baan die voor het dichtste bij is.” Bovendien was hij al in de trainingen snel. Het was de bevestiging dat de kart weer in orde was. Een week eerder had hij tijdens de derde ronde van het Benelux-kampioenschap op dezelfde baan nog in zijn oude kart gereden. Die was min of meer versleten en dat kostte hem tijd en dus plaatsen. Maar teambaas Ricardo Oude Weernink van OW Karting bood uitkomst en wist voor de race in Genk een nieuw chassis te leveren.

Youri Bonte podium

“Maar nu was de kart weer perfect”, had Youri gemerkt. “Het ging meteen veel beter.” Dat hij in de derde race moeite had om Van den Berg te kloppen, was puur een gripkwestie geweest. “Gelukkig pakte ik hem dus toch nog. Daarna dacht ik: rustig blijven, want ik was superblij toen ik hem was voorbijgegaan. Ik ga nu met een heel goed gevoel de vakantie in.”

Zijn volgende race in het GK4-kampioenschap wordt gehouden op de nieuwe kartbaan van Assen. “Dat wordt nog moeilijk. De jongens die daar in de buurt wonen, kunnen er al trainen. Ik ben er nog nooit geweest. Maar ik ben benieuwd. Ik heb er heel veel zin in!

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston en Breezand vakanties.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS