Karting • GK4 Kartseries

Karter Youri Bonte blijft domineren in GK4-kampioenschap: "Ik had hier nooit eerder gereden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 augustus 2018 08:15 • Print artikel

ASSEN - Winnen, het lijkt haast vanzelfsprekend in het geval van Youri Bonte, zo veel heeft hij dit seizoen al gewonnen. De twaalfjarige karter uit Vrouwenpolder won zondag in Assen ook de vierde ronde van het GK4-kampioenschap. Hij werd respectievelijk eerste, tweede en eerste in de manches en won daarmee overtuigend het dagklassement in de IAME X30 Cadet-klasse.

Youri Bonte en vader Gommert Bonte blij met overwinning

Na zijn titel in het Nederlands kampioenschap, die hij al begin juli won, lijkt ook de titelstrijd in de GK4 in zijn voordeel te worden beslecht. Er zijn weliswaar nog twee ronden te gaan, maar Youri’s voorsprong is zo groot dat de kans dat hij ook dat kampioenschap wint, heel groot is. Het was dan ook met een grote lach op zijn gezicht dat Youri zondag zijn verhaal deed. “Ik ben heel erg tevreden. “Het ging goed en ik sta eerste in het kampioenschap.”

Beter kon bijna niet, hoorde je hem denken. Toch had Youri er flink voor moeten strijden. Zeker tijdens de derde race die tot en met de laatste ronde spannend was. Ronden lang had de snelle rijder van OW Karting de nummer twee in zijn nek. Maar echt zorgen had hij zich niet gemaakt, ondanks dat hij in de eerste helft van de race van de rest leek weg te rijden. “Hij kwam wel dichterbij, maar ik heb gewoon het hoofd koel gehouden en geen fouten gemaakt.”

Het was voor het eerst dat Youri op de baan in Assen reed. Die stond dit jaar voor het eerst op de kalender van het GK4-kampioenschap. Voor de jonge Zeeuw was het dus even afwachten hoe snel hij zou zijn op de Drentse omloop. “Het is een korte baan, maar dat maakte me niet veel uit. Ik vind het een leuke baan om op te rijden”, zei hij. “Het asfalt is goed; in de regen op zaterdag had ik best veel grip merkte ik.”

Die regen had voor een spannende kwalificatie gezorgd. Want die begon in droge omstandigheden, maar na amper drie ronden begon het te druppelen en waren snelle tijden niet meer mogelijk. In mijn tweede rondje reed ik mijn snelste tijd. Ik werd op 62 duizendsten van een seconde tweede.”

Het was overeenkomstig met zijn tijden tijdens de vrije trainingen waarin hij steeds de eerste en tweede tijd neerzette. Dat had Youri overigens niet verwacht, bekende hij. “Ik had hier nog nooit eerder gereden in tegenstelling tot sommige anderen. Ik had die sneller verwacht. Mooi dat ik me dan toch nog als tweede kon kwalificeren.”

Een plek op de voorste startrij dus en dat betekende een prima uitgangspositie voor de eerste race. Bij de start viel hij evenwel terug naar de vierde plek om zich vervolgens gedecideerd terug naar voren te knokken. Zo veroverde hij de koppositie en die gaf hij in het vervolg niet meer uit handen. Youri: “Het was een best moeilijke race. Ik heb echt moeten knokken om de eerste plek te veroveren. Maar ik liet me niet gek maken en de aanhouder wint.”

Start IAME X30 Cadet

In de tweede race mocht hij van poleposition starten, maar ook deze keer verliep de start niet zoals gewenst, want Youri viel opnieuw terug naar de vierde plaats. Hij vocht zich terug naar de tweede plaats, maar zag dat er een behoorlijk gat was met de nummer één. Dat gat werd weliswaar allengs kleiner, maar de tijd was te kort om het helemaal dicht te rijden. Zodoende moest hij zich tevredenstellen met P2. “Maar ik was toch best tevreden hoor. Ik ben toch nog tweede geworden.”

Met de winst in de derde race verzekerde hij zich vervolgens van de dagzege. Weer een stap dichter bij het kampioenschap. De titeljacht krijgt in oktober een vervolg op het circuit van Spa. Youri kent die baan goed, hij rijdt er graag. “Het zou mooi zijn als ik daar weer kan winnen!”

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston en Breezand vakanties.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS