Karting • GK4 Kartseries

Karter Tijs Kleinjan werkt zich knap naar voren: sterke inhaalslag brengt Birel-rijder mooi podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 mei 2019 12:57 • Print artikel

VENRAY – Het ging afgelopen weekeinde steeds beter voor karter Tijs Kleinjan tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap. De dertienjarige racer uit Strijen werd op de kartbaan van Venray derde in het dagklassement in de IAME X30 Junioren-competitie. Die fraaie klassering had hij te danken aan zijn vijfde, derde en eerste plaats in de manches. Dat hij erg snel was onderstreepte hij door de snelste tijd van de dag in zijn klasse te rijden.

Vennink_Kart_Racing_Birel

“Het was een redelijk goed weekend. Maar het had nog beter gekund als ik de kwalificatie niet had verpest”, zei Tijs. Daarin was hij veertiende geworden en dat was duidelijk beneden verwachting. “Dat kwam door de moeilijke banden en het nieuwe frame waarmee ik sinds dit weekend rijd.”

Tijs was overgestapt op een nieuw Birel-chassis. “Het is anders, maar wel goed. We hadden met het oude frame wat problemen voorafgaand aan de KNAF Cup. Daarom waren we nu overgestapt op het nieuwe model.” Tijdens de vrije trainingen was de rijder van Vennink Kart Racing al meteen snel op het nieuwe chassis. Op zaterdag reed hij zich in de top drie qua rondetijden. “Maar de banden onder de knie krijgen was heel moeilijk. Hoe ouder de banden werden, hoe sneller de kart ging. Tijdens de kwalificatie had ik nieuwe banden en was de snelheid weg.”

Toch liet de talentvolle rijder het hoofd niet hangen. “Ik dacht na de kwalificatie alleen maar: naar voren rijden. Ik ben in de eerste race op de veertiende plek gestart en aan het eind van het weekend win ik de derde race en ben ik derde geworden in het dagklassement. Dan vind ik dat ik het goed gedaan heb.” Wat dat laatste betreft: daar viel natuurlijk alles voor te zeggen, want dankzij die veertiende startplaats moest Tijs veel plaatsen goed maken.

Dat deed hij in de eerste race dermate goed dat hij op de vijfde plaats over de finish kwam. Een hoop punten dus voor het dagklassement en het kampioenschap. Daarmee verschafte hij zich bovendien van een veel betere uitgangspositie voor de tweede race. Dat hij in de volgende twee races als derde en eerste (!) eindigde, hoefde wat dat betreft niet eens zozeer te verbazen.

Tijs_Kleinjan

Gevraagd naar een verklaring voor zijn uitstekende optreden op de Limburgse baan verwees Tijs naar zijn deelname aan de X30 Euro Series op het circuit van Mariembourg tussen de Europese toppers. “Daar heb ik zoveel geleerd”, zei hij. “Bochten rijden, de juiste racelijnen rijden, want sommigen reden heel andere lijnen dan ik had verwacht, en knokken voor je positie. Dat heeft me dit weekend heel veel geholpen. De doelstelling was in Mariembourg de finale halen en dat was me gelukt.”

Behalve het GK4-kampioenschap rijdt Tijs dit seizoen ook de KNAF Cup. Verder zal hij nog deelnemen aan de derde ronde van het EK X30 die in de zomer in Wackersdorf wordt gehouden. Als hij zo doorgaat, kan het in Duitsland weleens een mooie race worden voor Tijs. Dat realiseerde hij zelf ook. “Dit is goed voor het zelfvertrouwen.”

Terugblikkend op de races in Venray concludeerde hij dat hij vooral had genoten. “Van de snelheid, het inhalen, het samenwerken met mijn vader. Hij was vandaag mijn monteur. Dat was heel mooi. Ik heb een leuke dag gehad. We hebben op het scherp van de snede geracet, maar de rijders onderling waren heel sportief.”

Tijs Kleinjan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Albion Pumps & Sealing Systems. Verder bedankt hij iedereen van kartbaan Strijen en Vennink Kart Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS