Karting • GK4 Kartseries

Karter Roy Bakker kent opnieuw topseizoen! Vijfde NK-titel in de kartsport: "Heel tevreden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 december 2018 18:34 • Print artikel

ROOSENDAAL – Met de Nederlandse titel in de IAME X30 Super Shifter-klasse van de KNAF Cup heeft Roy Bakker opnieuw een topseizoen gehad. De 25-jarige kartcoureur uit Hazerswoude-Rijndijk haalde zondag in Roosendaal de bijbehorende beker op tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging. Het was alweer de vijfde NK-titel van de razendsnelle karter. Eerder won Bakker de Nederlandse titel in 2008, 2011, 2012 en 2015.

Nederlands kampioen Roy Bakker met vader Hans Bakker

“Ik ben heel tevreden. Ik heb tijdens de ronde in Emmen alles gewonnen. En tijdens de ronde in Venray heb ik zondag race twee en de finale nog gewonnen, ondanks dat ik maar één training en kwalificatie had gereden”, sprak Roy tevreden. “Ik kon op zaterdag niet omdat ik net de sleutel van mijn nieuwe huis had gekregen. Het was super dat ik zo toch nog won.”

Zijn overwinning in Venray verdient het om wat langer bij te blijven stilstaan. Tussen alle verhuisperikelen slaagden Roy en zijn vader Hans er namelijk toch in om alles klaar te zetten, inclusief de carburatieafstelling van de motor van zijn kart. Een complicerende factor was dat de snelle Zuid-Hollander in Venray nog nooit had gereden. Hoewel dat voor iedere rijder gold (de baan was nieuw in het kampioenschap), kon hij de vrijdag en zaterdag niet eens benutten om aan de baan te wennen en de juiste afstelling van zijn kart te vinden.

Roy: “Als je nooit eerder op een baan hebt gereden, is het moeilijk om de juiste vertanding voor de kart te kiezen. Op een nieuwe baan is dat even zoeken en die tijd hadden we deze keer dus niet. ’s Ochtends hebben we voor de kwalificatie nog één vrije training van zeven minuten gehad. Dat was het. Het maakt het extra leuk als je dan toch nog de winst pakt.”

Met die fraaie resultaten liet hij overtuigend zien nog altijd één van de snelste schakelkarters van Nederland te zijn. Logisch dus dat hij blij is. Toch had Roy het gevoel dat het seizoen zelfs nog beter had gekund. “In het Benelux-kampioenschap ben ik twee keer uitgevallen. In Mariembourg liep mijn motor bijvoorbeeld vast op de startgrid. En in Spa had ik in één heat een kapotte achterband. Daardoor moest ik daarna van achteren starten. Dat was erg jammer. Toen hebben we gekozen ons volledig te richten op de KNAF Cup. Je moet je sponsors natuurlijk wel wat te bieden hebben.”

Want sponsorgericht zijn Roy en zijn vader. Elk jaar houden ze een sponsordag om hun sponsors te bedanken voor het feit dat zij het mogelijk maken dat Roy kan karten. “We brengen alle sponsors bij elkaar in een bar. Daar houden we een presentatie over het jaar en onthullen dan de plannen voor het volgende seizoen. De sponsordag was dit jaar heel succesvol.”

Roy Bakker NED Kampioen Super Shifter

In 2019 gaat Roy een nieuwe poging wagen in de IAME Benelux Series. Daarvoor rijdt hij ook de eerste ronde van de KNAF Cup, want die wordt net als de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap op het circuit van Mariembourg (België) gehouden.

Ook hoopt Roy komend seizoen weer acte de présence te kunnen geven op het WK in Le Mans. In 2018 was hij er helaas niet bij. “We hadden er dit jaar jammer genoeg geen budget voor. Maar ik heb nu een aparte sponsor gevonden voor het WK. Dit jaar komt het dus goed!”

Roy Bakker bedankt zijn vader Hans, moeder Anita en zijn zus Demi en de sponsoren. Roy wil in het bijzonder alle sponsoren van 2018 bedanken:
Van Aalst Bulkhandling
ABS Den Elzen autoschade
Vakgarage F&M
Dick Baelde standbouw
Kooter B.V.
Poeliersbedrijf van der Meer
Nico Binnendijk bouwbedrijf
Fransen Administratie
Makon B.V.
Autoschade Bakker
Kruse en Lampo
De Margriet
Rozenkwekerij Rien van Zuilen
Allround Boxing
Niels Zuijdwijk Reclame en Standbouw
WiHa Design
Jan van der Lip
J.G.P. Licht en Geluid
De club van 50
O.W. karting

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS