Karting • GK4 Kartseries

Karter Milan Kok bekroont topweekend met dagzege na fotofinish: "Echt super! Hier doe je het voor"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 mei 2018 13:29 • Print artikel

EMMEN – Veel beter had het weekeinde niet gekund voor karter Milan Kok uit het TK Racing team van Kurt Timmermans. De tienjarige rijder uit Wijk bij Duurstede werd zondag in Emmen fraai eerste in het dagklassement tijdens de tweede ronde van het GK4-kampioenschap. Zijn eerste, tweede en eerste plaats in de respectievelijke races van de IAME Mini Parilla-klasse waren daarvoor genoeg geweest.

Milan Kok en vader blij met klinkende zege

Soms weet je als rijder van tevoren al dat je goed zult gaan scoren. Zo ook bij Milan. Toen hij zondag op Kartcircuit Pottendijk begon aan zijn eerste race wist hij al dat het met de snelheid wel goed zat. De talentvolle rijder had de poleposition gepakt tijdens de kwalificatie en was daarvoor tijdens de trainingen ook meestal de snelste geweest. “Daarom had ik wel een beetje verwacht vooraan te kunnen rijden”, zei hij. “Echt super dat ik heb gewonnen!”

Dat hij bijna als een routinier over de Drentse baan denderde, verbaasde niet echt. Milan begon op de piepjonge leeftijd van 3,5 jaar al met karten. “Dat was omdat mijn neefje en nichtje het deden en ik wilde dat ook”, legde hij uit. De eerste keer dat hij instapte, was in de Kartfabrique in Utrecht. De jonge rijder vond het zo leuk dat hij er al snel heel vaak te vinden was. Hij kreeg er vier jaar lang les. Op een goede dag werd hem gezegd dat hij een snelle rijder was en dat hij het eens op een buitenbaan moest proberen. Aldus geschiedde.

Inmiddels zeven jaar oud ontdekte Milan dat hij buiten rijden nog leuker vond. “Het gaat sneller en ik kon er wedstrijden rijden.” Zodoende stond hij in 2015 in de Honda Cadet-klasse voor het eerst van zijn leven aan de start van een wedstrijd. En wat goed is, komt snel. Een jaar later werd hij al derde in de Cadet-klasse van het Nederlands kampioenschap. Daarmee won hij een ticket voor deelname aan de Parolin Championkart International in het Italiaanse Lignano. Vorig jaar debuteerde hij in de Mini Parilla-klasse en dit jaar is hij bezig aan zijn tweede jaar in deze competitieve klasse.

Karttalent Milan Kok pakt mooie zege

Dat gaat vooralsnog uitstekend. Hij staat nu eerste in het GK4-kampioenschap. Zijn doel mag dan ook duidelijk zijn: kampioen worden. Dat geldt overigens ook voor het Belgisch kampioenschap, waarin hij ook meedoet. Dat wordt wel iets lastiger aangezien zijn prestaties tijdens de eerste ronde iets minder waren omdat hij van de baan was gereden. “Maar ik ga het natuurlijk wel proberen”, zei Milan fanatiek.

Zijn favoriete coureur laat zich raden. Max Verstappen natuurlijk. “Omdat hij veel durft in te halen en dat durfde ik in het begin niet zo goed. Toen zag ik hoe Max dat deed dacht ik: ik wil zelf ook zo kunnen inhalen. Nu gaat het al een stuk beter.” Al had hij zondag in Emmen niet bepaald veel rijders hoeven inhalen. Van poleposition getart won hij de eerste en de derde race. Alleen in race twee moest hij zijn meerdere erkennen in teamgenoot Dylan Visser.

Die maakte het hem overigens ook moeilijk in de derde race. De hele race waren de twee in gevecht met elkaar. Een gevecht dat letterlijk duurde tot op de finish. Milan bleek nét een paar centimeter eerder over de lijn te zijn gekomen. Met een verschil van luttele centimeters won hij ook die race en werd hij uitgeroepen tot dagwinnaar. “Echt super. Hier doe je het voor. Ik ben hier echt heel blij mee!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS