Karting • GK4 Kartseries

Karter Job Bult bewijst zijn kwaliteiten met podium tijdens NK op listig Venray: "Beter dan verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juli 2018 19:13 • Print artikel

VENRAY - In warme omstandigheden en op een listige baan bewees Job Bult wat voor een goede karter hij is. De twaalfjarige rijder uit Oldenzaal streed het hele weekeinde voorin mee tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 op het circuit van Venray. Het leverde hem knap de derde plaats op in de finale van de X30 Junioren-klasse.

Job Bult en vader Peter Bult Kartbaan Oldenzaal

“Ik ben hier heel blij mee”, zei een opgetogen Job in de zon voor de tent van zijn team. “Dit is beter dan verwacht. Ik had verwacht vierde of vijfde te worden, dus dan is een podiumplaats extra mooi. Er is ook een aantal dingen gebeurd in de finale, zoals de herstart.”

Die herstart had te maken met een ongeval tijdens de eerste paar ronden van de finale en moest de race worden stilgelegd. Later werd besloten tot een herstart waarbij het resterende aantal ronden nog werd verreden. “Daarna had ik voordeel, want een jongen voor me had motorpech en kon ik een plek opschuiven. Ik kwam daarna nog heel dicht bij de tweede plaats, maar ik kon die jongen niet meer inhalen. Daarvoor had ik net niet meer genoeg tijd.”

Dat hij zo snel was op de baan van Venray, zei wat over zijn rijderscapaciteiten. De baan, dit jaar nieuw op de NK-kalender, is heel technisch met tal van listige bochten. Omdat hij nieuw is, had Job er twee weken eerder meegedaan aan de clubwedstrijd in Venray om de baan te leren kennen. “Daardoor wist ik nu wat me te wachten stond. Dat hielp. Ik vind het een leuke baan. Hij is heel technisch, je moet veel over de kerbstones rijden en dat vind ik wel mooi. Maar ik ben wel vermoeid en ik heb een zere nek en zere armen”, zei hij eerlijk, maar het doorzetten werd beloond in de vorm van een grote beker op het podium.

Dat hij snel was in Venray werd tijdens de vrije trainingen al duidelijk. Daarin reed hij consequent tijden die hem in de top vijf brachten. Job: “Ik heb in een training ook eens de derde tijd gereden en in de kwalificatie werd ik ook derde, dus ik had wel verwacht dat ik ergens vooraan kon meedoen. Wel was het een moeilijke kwalificatie op zo’n technisch baan. Je moet goed met een groepje meerijden, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat je niet wordt opgehouden.”

Job Bult podium

Zijn prestaties in Venray sterkten zijn zelfvertrouwen. Dat is uiteraard goed nieuws met het oog op de volgende race, de derde ronde van het GK4-kampioenschap. Die wordt in het laatste weekeinde van juli gehouden op het circuit van Genk. Het talent uit Oldenzaal keek er al naar uit. “Ik heb daar heel vaak gereden. Het is een leuke baan en iets makkelijker dan deze. Ik richt me daar op een plaats in de top drie. Dat moet wel lukken, denk ik. Ik sta er tweede in het kampioenschap, ik heb er dus heel veel zin in!”

Job Bult wordt in zijn karnactiviteiten ondersteund door Hulshoff Nettotank, Koop Grasmaaiers, De Monnik Dranken, Huka BV en Kartbaan Oldenzaal.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS