Karting • GK4 Kartseries

Karter Dréke Janssen is een snelle leerling en verovert zijn eerste podium: P2 in Venray!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 mei 2019 02:10 • Print artikel

VENRAY – Dat de kartbaan van RaceWay Venray een relatief nieuwe baan is, deerde Dréke Jansen blijkbaar niet. Sterker nog, de twaalfjarige karter uit Thorn was er meteen erg snel op. Op het kartcircuit dat deels over de oval-baan van Venray loopt, snelde hij naar de tweede plaats in de daguitslag van de IAME X30 Junioren-klasse in het GK4-kampioenschap. Hij reed zondag naar de eerste, tweede en vierde plaats in de respectievelijke manches en pakte daarmee een mooie podiumplaats, zijn eerste podium. En dat koesterde de snelle Limburger.

Dréke Janssen

“Dit is mijn beste resultaat tot nu toe”, zei een opgetogen Dréke na de races in Venray. “Ik was het hele weekend in de trainingen en in de kwalificatie de snelste en in de eerste race ook. Wat dat betreft ben ik wel een beetje teleurgesteld over mijn vierde plaats in de derde race. Ik ging voor de winst van het dagklassement. Maar ik weet ook dat ik gewoon blij moet zijn, want het is voor mij de eerste keer dat ik op het podium sta bij de Junioren. Achteraf vind ik dan ook dat het goed is gegaan.”

Hoewel het circuit voor tal van rijders nog nieuw was, kende Dréke de baan al behoorlijk goed. Vorig jaar had hij er al een aantal keer gereden en vorige week had hij er nog getraind om zich voor te bereiden op de races van afgelopen weekeinde. “De baan is in principe heel makkelijk te leren met een paar goede tips. Vijf bochten zijn echt technisch, maar alles bij elkaar vind ik de baan niet zo heel moeilijk.”

Dréke stapte tijdens een vakantie in Italië voor het eerst in een kart. Dat was op initiatief van zijn vader en een vriend van zijn vader die met diens familie mee was op vakantie. “Ze wisten dat er een kartbaan in de buurt was en zeiden: zullen we daar eens gaan karten. Tijdens het rijden op de kartbaan in Italië merkte ik dat ik er absoluut niet tegenkon. Ik ben altijd al competitief geweest. Ik begon in 2016 Formule 1 te kijken. Daarvoor vond ik iets met snelheid sowieso al leuk.”

Hij vond het racen zo leuk dat Dréke al gauw niks liever wilde. Hij nam lessen op de outdoorbaan van Genk en al snel bleek zijn talent. “De snelheid vond ik superleuk. De bochten snel nemen natuurlijk ook, en iemand inhalen. De adrenaline geeft je een kick.” Dit seizoen rijdt hij maar liefst vier kampioenschappen: behalve het GK4-kampioenschap rijdt Dréke ook de KNAF Cup, de BNL en het BMC-kampioenschap.

Dréke Janssen

Bij de GK4 en het NK IAME X30 staat Dréke bij het team van DFK en bij de BNL en BMC-races van de Rotax Max staat hij bij SP Tuning. Hij rijdt dit seizoen in een nieuwe kart van het nieuwe merk Kart Republic. Hij krijgt uitstekende begeleiding en bij het team van Stan Pex wordt zijn kart voorzien van de laatste nieuwe onderdelen. Dréke: “Ik vind het een fijne kart. Ik had hiervoor een CRG, maar de Kart Republic remt en stuurt fijner dan een CRG en als het regent hoef je maar weinig aan de kart te veranderen. Met een CRG moest er veel meer gebeuren.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van de KNAF Cup. Die wordt over twee weken ook op het circuit van Venray gehouden. Met het resultaat van afgelopen weekeinde op zak zit het met Drékes zelfvertrouwen wel snor. Bovendien kent hij de baan inmiddels als geen ander. Hij keek dan ook al uit naar de race. “Hopelijk kan ik daar net zo goed scoren als dit weekend. Dat zou echt mooi zijn!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS