Karting • GK4 Kartseries

Het zat eraan te komen! Vica Schledz gaat met podium aan de haal: "Het ging beter dan verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 mei 2019 14:06 • Print artikel

VENRAY – Het was opnieuw een bevestiging dat hij op de goede weg is in de Junioren Nationaal-klasse van het GK4-kampioenschap. Karter Vica Schledz uit het topteam van De Feyter Karting werd in Venray tweede in het dagklassement en was daar vanzelfsprekend blij mee. De dertienjarige karter uit Thorn kwam in de respectievelijke races tot de eerste, vierde en derde plaats overall. Daarmee bewees hij dat hij ook in het gecombineerde algemeen klassement van Junioren en Junioren Nationaal-rijders bij de besten behoort.

Vica Schledz

“Het ging beter dan verwacht”, zei Vica licht verbaasd, kort na de derde race van het weekeinde. “Hiervoor hebben we best wat pech gehad. Dan is zo’n resultaat wel fijn.” Wat zijn prestatie in Venray extra knap maakte, was dat hij vorig seizoen nog in de X30 Cadet-competitie uitkwam. “Maar ik was eigenlijk tien kilo te zwaar voor die klasse, dus ik zei tegen mijn pa: kunnen we niet beter overstappen naar de Junioren?”

Aldus geschiedde. Maar racen bij de Junioren betekent racen in een sterk bezette klasse in een snellere kart. Dat vraagt een groot aanpassingsvermogen en talent om ook op dat niveau meteen vooraan te kunnen meedoen. Blijkbaar beschikt Vica daarover, getuige zijn resultaten op het Limburgse circuit. Daar komt nog eens bij dat hij pas twee jaar wedstrijden rijdt. “In mijn eerste jaar reed ik vooral voor de lol, dat was niet goed. Maar sinds dit seizoen ben ik voor de podiumplekken aan het gaan.”

Vica doet nu ook veel voor zijn sport. Na onder andere voetbal en tennis heeft hij eindelijk een sport gevonden die hij écht leuk vindt. Hoe dat komt? “Ik heb altijd auto’s leuk gevonden. Vroeger zat ik al bij mijn vader op schoot achter het stuur. Rijden is gewoon leuk. Je kunt je tijdens het racen echt uitleven. En de snelheid is natuurlijk ook geweldig. Maar uiteindelijk gaat het er vooral om hoe je de bochten rijdt. Er wordt wel vaak gezegd dat het materiaal heel belangrijk is in het karten, maar als het slecht gaat, ligt het volgens mij vaker aan de rijder dan aan de kart.”

Vica Schledz

Inmiddels zeer fanatiek geworden, traint Vica zowel op binnen- als buitenbanen. “Op binnenbanen leer ik ook wel veel”, zei hij. “Zoals laat remmen, gaten zoeken en zorgen dat je zo min mogelijk met de kart gaat schuiven. Want als je dat doet kun je in één bocht zo drie tiende van een seconde verliezen. Dat is echt veel.” Binnen rijdt hij meestal op de baan van Swalmen. Qua buitenbanen is hij vooral veel op het circuit van Genk te vinden.

Vica rijdt overigens ook wedstrijden op beide soorten banen. Zo is zijn volgende race op de indoorbaan van Swalmen. Ruim een week geleden won hij nog de wedstrijd voor het Nederlands kampioenschap indoor in Middelburg. Nu wacht hem een race op zijn thuiscircuit. “Die wil ik zeker ook winnen!”

Vica Schledz wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ASM Autoservice Marten

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS