Karting • GK4 Kartseries

GK4 Kart Series: Schitterend seizoen en verdiende kampioenen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 december 2013 22:35 • Print artikel

Grote startvelden bij de GK4

De laatste en beslissende ronde van de GK4 Kart Series bleek een thriller van jewelste. In de meeste klassen stond er het kampioenschap op het spel. Ook was de opkomst in de diverse klassen geweldig te noemen. Met name aan het einde van het seizoen vertonen veel andere series bloedarmoede. Maar dit is niet het geval bij de GK4. Dan doe je toch iets goeds als organisatie. In ieder geval werd het een mooie afsluiter van een topseizoen. Na een spannend jaar kwamen ook de kampioenen uit de bus rollen. We blikken nog eens terug op de laatste meeting.

Eén van de mooiste klassen is zonder meer de Honda Cadet klasse. Het is een klasse waar veel talent racet, bedoeld voor kids in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Er wordt gestreden om elke centimeter asfalt en ook ditmaal bij de laatste wedstrijd in Genk was er een gigantische kopgroep te vinden. Er stond veel op het spel, niet alleen de dagzege, maar ook het kampioenschap.

In de Honda Cadet gaf de kwalificatie al aan dat de kanshebbers weer bij elkaar zaten. Illian Bruynseels rook zijn laatste kans en gaf alles, dat resulteerde in de pole voor de talentvolle Belg uit de stal van De Feyter. Nog een titelkandidaat Stefano Van Es gaf niet veel toe en was klaar voor zijn missie; de titel. Daar kwam ook nog Sen Roodenburg voor in aanmerking, maar hij trainde naar de zevende plek en had wat te doen. De man in vorm; Quinten Bijwaard kwalificeerde zich op plaats drie voor Sam Balota en Thom Derksen.

Honda Cadet

Toen kon het vuurwerk beginnen en dat gebeurde ook, maar liefst drie races lang. Een grote kopgroep streed rondelang om iedere centimeter en de jonge talentjes wisselden elke ronde van positie. Geweldig om te zien, maar ook achter de grote kopgroep streed het peloton om iedere positie. Het publiek kreeg schitterende races voorgeschoteld. Manche 1 kwam op naam van Illian Bruynseels voor Bijwaard en Van Es, terwijl Handsaeme en Roodenburg de top vijf compleet maakten. Ook de tweede race was het de Belg Bruynseels, die streed voor zijn laatste kans op de titel. Hij won voor de snelle Quinten Bijwaard, Xavier Handsaeme. Daar weer achter vochten de andere twee titelkandidaten een mooie strijd: Stefano Van Es bleef zijn concurrent Sen Roodenburg nipt voor. Race 3 ging naar MS Karter Quinten Bijwaard, maar daarachter was het enorm spannend om de titel. Illian Bruynseels pakte P2 dat bleek niet voldoende. En Sen Roodenburg redde het niet met P7. Toch kan de pas negen jarige karter terug kijken op een topseizoen. Verder lieten onder andere ook Xavier Handsaeme, Pepijn Kraaieveld, Max Wolf, Sam Balota en Miguel Van De Vyver zien dat zij in de kopgroep thuishoren.

Stefano van Es en Sen Roodenburg strijden om titel

Wie werd er dan wel kampioen? Dat was Stefano van Es uit het kampioenenteam van .Van Es was tactisch en sterk en kroonde zich tot kampioen.

SA Mondial VT4
De VT4 klasse is dit jaar nieuw aan de GK4 kalender toegevoegd. De klasse zit in de lift. De deelnemers lieten in Genk weer zien, dat deze klasse een waardevolle toevoeging aan het programma is. Calvin Streppel was de snelste man in de kwalificatie, gevolgd door Jentsen Adriaenssens en Mike de Zwart.

Mondial

Calvin Streppel bewees zijn snelheid ook in de races, want in de eerste manche wist hij zijn rondetijden nog verder te verbeteren en de overwinning te pakken. Daar achter vochten Mike de Zwart en Kevin van den Bosch een bloedspannende strijd uit. Van den Bosch reed de snellere rondetijd, maar De Zwart verdedigde ijzersterk en pakte, na 13 raceronden, knap de tweede plaats.

Ook in de tweede race stond er geen maat naar de razendsnelle Streppel. De overige jonge talenten waren echter flink aan elkaar gewaagd, waardoor de strijd om de overige podiumposities hevig was. Mike de Zwart wist zich uiteindelijk door te zetten en opnieuw een mooie tweede plaats te pakken. Daar waar Kevin van den Bosch in de tweede race nog volop kon aanvallen, moest hij in deze race alle zeilen bijzetten om de snelle Jentsen Adriaenssens achter zich de houden. Dat lukte, en met een minimale voorsprong kwam van den Bosch als derde over de streep.

In de derde wedstrijd kon Calvin Streppel zijn snelheid bekronen met een derde zege! Jentsen Adriaenssens leek het Streppel nog moeilijk te kunnen maken, maar de snelle Belg moest toch genoegen nemen met de tweede plaats. Met drie prachtige zeges, werd Calvin Streppel aan het einde van de dag tot dagwinnaar gekroond. Mike de Zwart eindigde de dag als tweede, terwijl ook de snelle Kevin van den Bosch naar het podium mocht.

RK1 Junioren
Bij de RK1 Junioren stond weer een mooi veld aan de start, en de onderlinge verschillen in de kwalificatie waren minimaal! De top zes kwalificeerden zich binnen 2 tienden van een seconde, waarbij Amish Banwari het veld aanvoerde. Met een razendsnelle rondetijd greep hij de pole-position, gevolgd door Nygel Verhaeren, Loran Reynaerts, Thom Nelissen, Mike Onstenk en Noah Lhoez.


De kleine onderlinge verschillen tussen de rijders in de RK1 klasse, zorgde voor een sensationele eerste race. Op de 1200 meter lange baan van Genk streed een mooie groep coureurs om de overwinning. Daarbij was vooral Noah Lhoez die indruk maakte. Vanaf een zesde startpositie reed hij zich knap naar voren, en uiteindelijk wist hij zelfs de leiding in de race te pakken. Met een kleine voorsprong kwam de rijder na dertien ronden als winnaar over de streep. Daar achter streden een aantal coureurs om de tweede plaats, waarbij Nygel Verhaeren uiteindelijk aan het langste eind trok. Hij had echter tot het einde de hete adem van de twee snelle karters Mike Onstenk en Amish Banwari in zijn nek. Toch weerstond Verhaeren deze druk en werd hij achter Lhoez als tweede afgevlagd. Loran Reynaerts eindigde de race als vijfde, voor Thom Nelissen, Nickey Habraken, Tonnie Verdonckx en Nathan Hillaert

Ook in de tweede race streden de coureurs uit deze klasse om iedere centimeter van het asfalt en schotelden zij het toegestroomde publiek een prachtig schouwspel voor. Ditmaal was het Loran Reynaerts die als winnaar werd afgevlagd, maar hij bleef daarmee Noah Lhoez slechts nipt voor! Nigel Verhaeren en Amish Banwari kwamen op minimale afstand van de winnaar over de streep, en daardoor eindigde de top-4 binnen een halve seconde van elkaar!
Gezien de vele positiewisselingen in de eerste twee races van de dag, was de strijd om de podiumplaatsen voorafgaand aan de derde race nog volledig open. Dat betekende dat de coureurs nogmaals alles uit de kast haalden voor een goed resultaat. Loran Reynaerts lukte dat het beste, en na zijn zege in de tweede race, pakte hij ook in race 3 de overwinning. Noah Lhoez zat hem echter op zijn hielen, en kwam met slechts 2 tienden van een seconde achterstand als tweede over de streep. Mike Onstenk eindigde de race knap als derde, voor Nygel Verhaeren, Amish Banwari en Nickey Habraken.
Uiteindelijk ging de titel in de RK1 Junior naar Loran Reynaerts, terwijl het kampioenschap in de RK1 Junior verzegeld naar Thom Nelissen.

VT250 Junioren
Net als in veel andere klassen in het GK4 kampioenschap, doet ook de VT250 Junioren klasse het goed. Een groep zeer getalenteerde coureurs streed in Genk om de overwinning, en zelfs de strijd om de titel stond nog open. Iedere deelnemer was dus gebrand op een succes, en dat was terug te zien in de resultaten! In de kwalificatie gaven de heren namelijk niets op elkaar toe, waardoor de verschillen in de rondetijden minimaal waren. Lorenzo Stolk stuurde zijn kart uiteindelijk als snelste over het circuit, en greep daarmee de felbegeerde pole-position. Krestho Kootstra eindigde de tijdrit als tweede, voor Jesse Smeets, Ruben Wynia en Matthijs Vandewalle.

VY Junioren

In de eerste race werd de strijd volop doorgezet, en de deelnemers vochten om ieder stukje asfalt. Krestho Kootstra reed een ijzersterke race en greep de leiding, maar moest alle zeilen bijzetten om Jesse Smeets achter zich te houden. Dat lukte, waardoor Kootstra als winnaar werd afgevlagd en Smeets als tweede over de streep kwam. Vlak daar achter eindigde Ruben Wynia, gevolgd door Matthijs Vandewalle en Lorenzo Stolk. Deze heren eindigden op minder dan een seconde van de winnaar, een duidelijk teken dat de rijders flink aan elkaar gewaagd waren!

In de tweede race zetten de coureurs hun zinderende strijd gewoon voort! Kootstra toonde zijn sterke vorm door opnieuw als winnaar over de streep te komen, maar dankzij een sterk aanvallende Ruben Wynia werd het wel een fotofinish! De heren eindigden namelijk binnen zeven honderdsten van een seconde! Matthijs Vandewalle werd als derde afgevlagd, voor Jesse Smeets, Lorenzo Stolk en Ted Monfils.
Krestho Kootstra had al twee overwinningen achter zijn naam staan, maar wilde deze dag natuurlijk met een derde zege afsluiten. Dankzij een ijzersterk optreden lukte dat, maar daarvoor moest hij wel de hevige aanvallen van zijn concurrenten weerstaan. Ruben Wynia was namelijk opnieuw snel onderweg, en ook Jesse Smeets en Lorenzo Stolk haakten aan bij de strijd om de leiding. Deze heren konden echter niet voorkomen dat Kootstra zijn derde zege op rij pakte, en daarmee een terechte dagoverwinning greep.

Na een spannend seizoen ging de talentvolle Jesse Smeets verdiend met de titel aan de haal voor de toppers Ruben Wynia en Krestho Kootstra.

VT250 Senioren
Bij de VT250 senioren stond in Genk een mooie groep rijders aan de start. Jeroen van Dorp lijkt de laatste races goed in zijn vel te zitten, en ook op het Belgische asfalt presteerde hij sterk. Van Dorp reed in de kwalificatie namelijk de snelste tijd, en bleef daarmee Jeroen van As, Luca Koster, Jendrik Illner en Wouter Verhoeven voor.

VT Senioren

Dat zijn snelle ronde in de kwalificatie geen toevalstreffer was, toonde Jeroen van Dorp in de eerste wedstrijd. In een prachtige strijd met Jeroen van As greep hij na 14 raceronden een knappe overwinning! Luca Koster eindigde de race als derde, voor Jendrik Illner, Peter Meynendonkcx en Jorrit Rolvers.

In de tweede race van de dag, werd het veld door elkaar gehusseld. In een spannende race met veel positiewisselingen, verraste Wouter Verhoeven door de overwinning te pakken. Een knap staaltje stuurkunst van de jonge rijder! Serge de Haan eindigde de race als tweede, voor de broertjes Robin en Peter Meynendonckx en Jendrik Illner. Pech was er voor Jeroen van Dorp met motorische problemen.
Jeroen van As had de snelheid in de eerste race al goed te pakken, maar kon deze nog niet omzetten in een overwinning. Tijdens de laatste race van de dag greep hij deze kans wel, en na een ijzersterke race werd hij als eerste afgevlagd. Wouter Verhoeven en Ricardo Doornbosch vochten een mooie strijd uit om de tweede plaats, waarbij Verhoeven uiteindelijk aan het langste eind trok. Jendrik Illner eindigde de race als vierde, gevolgd door Luca Koster, Robin Meynendonckx en Chris Ebbing.

Het kampioenschap in de VT Senioren 2013 ging verdiend naar Jeroen van As op zijn Gillard van De Feyter Karting. De Duitser Jendrik Illner zorgde voor veel tegenstand en greep het vice-kampioenschap voor de sterk rijdende Jeroen van Dorp


125cc automaat
In een spannende kwalificatie zette Dennis Tijs de snelste tijd op de klokken. Ook Melvin Benders mocht plaatsnemen op de eerste rij, gevolgd door Lorenzo van Riet en Mike Bartels. De eerste race leverde een groot spektakel op met een drietal rijders los van het veld, met minimale onderlinge verschillen. De zege ging naar polesitter Tijs, met een tiende voorsprong op Benders. Lorenzo van Riet volgde binnen de halve seconde van de winnaar als derde. Jasper de Brouwer klom vanaf P10 sterk op naar voren en finishte als vierde, gevolgd door de als elfde vertrokken Randy Nauwelaars.


In de tweede race was er spektakel tot de laatste bocht, toen Tijs in een boedstollend gevecht de kop wilde pakken. Het mondde uit in een touché tussen Tijs en Benders en zij vlogen van de baan. Lorenzo van Riet greep zijn kans en ging als eerste over de streep. Met een marge van twee seconden werd hij als winnaar afgevlagd, gevolgd door Dennis Tijs. Randy Nauwelaars zette zijn inhaalslag voort met de derde positie, voor de als zesde gestarte Denise de Rooy.


De slotrace van het weekend werd wederom spannend, waarbij gestreden werd om elke centimeter asfalt. Melvin Benders reed een fantastische inhaalrace door zich vanaf P30 (!) op te werken tot de leiding en de winst veilig te stellen. Dennis Tijs moest op twee tienden genoegen nemen met de tweede plaats, ten koste van Lorenzo van Riet. Randy Nauwelaars en Jasper de Brouwer maakten de top-5 vol.

In de eindstand prijkte de naam van de talentvolle Jasper de Brouwer uit het team van Kart Parts fier bovenaan. Hij had zich voor Genk al zeker gesteld van de titel. De terechte kampioen dus! Gianni Don Carlo Spin en Jeroen Buurman hebben zich dit seizoen sterk ontwikkeld en konden dat verzilveren met een respectievelijk tweede en derde plaats in de eindstand.


125cc schakel
Sven van de Wardt legde in de chrono de snelste ronde op het asfalt en pakte daarmee de pole position. Thijs van den Heuvel realiseerde de tweede tijd, gevolgd door de snelle jongedame Laura van Hengel en Kevin Mortelmans. Ook in de eerste race was Van de Wardt te sterk voor de concurrentie en bouwde een grote voorsprong van meer dan vijf seconde op. Mortelmans won enkele plaatsen om als tweede afgevlagd te worden. Stephen van Ginneke klom, aangemoedigd door zijn grote schare fans, vanaf P5 op tot de derde stek, gevolgd door de vanaf P9 vertrokken Joey Veenstra en de vanaf P8 gekomen Gert van de Brink.

125cc schakel mooi veld

In de tweede race stond er wederom geen maat op Sven van de Wardt, al was de voorsprong ditmaal ruim drie seconden. Kevin Mortelmans en Stephen van Ginneke maakten wederom de top-3 compleet, voor Joey Veenstra en Floris Schouten. In de slotrace toonde Van de Wardt nog eenmaal zijn dominantie en bekroonde een perfect weekend met een indrukwekkende zege. Op zeven seconden achterstand finishte Kevin Mortelmans als tweede, voor de als negende vertrokken Thijs van den Heuvel. Joey Veenstra en Floris Schouten maakten de top-5 vol. Pech was er voor het Belgische talent Van Ginneke, die door pech een podium in rook op zag gaan.

In de 125 cc schakelklasse ging de titel naar Thijs van den Heuvel. Zijn reis vanaf Texel werd beloond met de titel. Dé eerste in de geschiedenis van de GK4. Sven van der Wardt eindigde als tweede voor Gert van de Brink. Dezelfde Gert van de Brink pakte de eerste plek in de eindstand van de 125cc schakelkarts aangedreven door een VM-krachtbron. Teamgenoot Barry Kruidenier werd knap tweede voor Joey Veenstra, die dit met succes overstapte in de schakelkart vanuit de VT Junioren. Thijs van den Heuvel sleepte nog een hoofdprijs in de wacht in het IAME-klassement. Daarin werden de snelle Belgen Kevin Mortelmans en Stephen van Ginneke respectievelijk tweede en derde.

Al met al weer een schitterend jaar. De organisatie van de GK4 Kart Series verdiend een grote pluim. Ook voor 2014 gaat men de ingeslagen weg voort en het belangrijkste is dat een grote groep karters plezier beleefd aan hun sport. Op naar 2014!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS