Karting • GK4 Kartseries

GK4 Kart Series: Promotie voor de kartsport

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 augustus 2013 11:34

De GK4 Kart Series begint aan het tweede deel van de competitie. De eerste helft van het seizoen is uitstekend verlopen. Ondanks de algemene krimp in de kartsport, gaat het de GK4 Kart Series juist voor de wind. Het concept, het enthousiasme, de inzet, innovatief denken, nieuwe ideeën en nieuwe klassen de kans geven, laagdrempelig, de kosten voor de wedstrijdkarter zo laag mogelijk houden en vooral fun hebben zijn de ingrediënten voor succes! RaceXpress blikt nog even terug op de laatste verreden race in het Duitse Hahn. Het snelle, technische circuit was het toneel van een reeks spannende wedstrijden, waarbij zoals gewoonlijk weer op het scherpste van de snede werd gestreden. Van de sportieve gevechten op de baan was in de paddock echter niets te merken: een heerlijk zonnetje en veel gezelligheid zorgde voor een ontspannen sfeer, waarbij het vakantiegevoel al bij menigeen naar boven kwam. Kortom een geweldig raceweekend.

Honda Cadet mooie strijd, veel talentjes

GK4 Honda Cadet

Bij de Honda Cadetten zette de enige dame in het veld een knappe prestatie neer. Met haar Tonykart was Larissa Tabak de jongens te snel af, en mocht daardoor de eerste race vanaf p1 starten. Kevin van den Bosch eindigde de tijdrit als tweede, voor Stefano van Es, Rob Lucassen en Mike van Vugt. Bij de start van de race was het Kevin van den Bosch die de leiding greep. De snelle rijder wist met mooie rondetijden naar een knappe zege te rijden. Achter hem ontstond een strijd tussen zes coureurs, die continu van positie wisselden. Daarbij viel vooral Pepijn Kraaieveld op, die zich vanaf de elfde startplaats knap naar de derde plaats reed. Alleen Sen Roodenburg wist zich nog tussen Kevin van den Bosch en Pepijn Kraaieveld in nestelen. Thom Derksen eindigde de spannende race als vierde, voor Stefano van Es, Mike van Vugt en Merijn Steen. De snelle dame Larissa Tabak handhaafde zich in het geweld keurig met de achtste plaats.

Race twee werd opnieuw een spannende. Daar waar Kevin van den Bosch in de eerste race nog een comfortabele voorsprong wist te behalen, moest hij in de tweede heat alle zeilen bijzetten om de koppositie vast te houden. Tot op de laatste ronde wisselden de heren continu van positie, en uiteindelijk was het Thom Derksen die er met de overwinning vandoor ging. Sen Roodenburg presteerde sterk en kwam op een minimale afstand als tweede over de streep, voor Kevin van den Bosch, Stefano van Es en Pepijn Kraaieveld. Dat deze vijf talenten allemaal binnen 6 tienden van een seconde over de streep kwamen, zegt genoeg over de competitiviteit in de Honda Cadet klasse! Merijn Steen eindigde de race als zesde, voor de snelle Rob Lucassen, die door een aanvaring ver terug was gevallen.

Ook in de laatste race zorgden de Cadetten voor uitstekend vermaak voor het publiek. Kevin van den Bosch mocht als voorste starten en reed een erg strakke race. Ondanks druk van Stefano van Es en Thom Derksen, hield Van den Bosch knap zijn hoofd koel en kwam als eerste over de meet. Sen Roodenburg eindigde als vierde, voor Rob Lucassen. Lucassen moest alles uit zijn MS-kart halen om zijn directe achtervolgers voor te blijven, maar deed dat met verve en eindigde daarmee vlak voor Merijn Steen, die net te kort kwam om de vijfde positie over te nemen.

Met twee overwinningen mocht Kevin van den Bosch uiteindelijk de hoogste trede van het podium beklimmen. Sen Roodenburg eindigde de dag als tweede, voor Thom Derksen, Stefano van Es en Merijn Steen. Een groot applaus voor alle Honda Cadet-rijders voor hun geweldige strijd is zeker op zijn plaats. Wat een promo voor de kartsport!


RK1

RK1 Junioren
De altijd spannende RK1 klasse werd in de kwalificatie aangevoerd door Thom Nelissen. Op het uitdagende circuit in Hahn reed hij namelijk de snelste tijd, waarmee hij Amish Banwari, Loran Reynaerts en Justin van der Schaft voor bleef.

In de eerste race wist Nelissen zijn snelheid om te zetten in een prachtige overwinning. Ronde na ronde reed de talentvolle coureur zich los van het veld, en kwam daarmee als eerste over de streep. Amish Banwari leek enige tijd te kunnen volgen, en eindigde als tweede. Loran Reynaerts kwam als derde over de streep en trok een gaatje naar zijn directe achtervolgers. De strijd om de vierde plaats was hevig, en met name Dustin Timmermans viel hierbij op. De snelle coureur wist zich ronde na ronde naar voren te werken, en wist in de laatste ronden de vierde plaats over te nemen. Daarmee eindigde hij voor Mike Onstenk, Justin van der Schaft, Noah Lhoez en Nickey Habraken.

De tweede heat die door de RK1 werd verreden, werd opnieuw gedomineerd door Thom Nelissen. Loran Reynaerts klopte aan bij Amish Banwari, en beide heren vochten tot op de laatste meters om de tweede plaats. Daarbij trok Reynaerts aan het langste eind en kwam als tweede over de meet. Achter Amish Banwari eindigde Mike Onstenk als vierde, voor Dustin Timmermans en Noah Lhoez.

In de derde race maakte de concurrentie het Thom Nelissen een stuk lastiger. Loran Reynaerts en Mike Onstenk hadden beiden de snelheid goed te pakken, en Reynaerts ging zelfs even aan de leiding. Toch wist Nelissen opnieuw door te zetten en de dag als waardige winnaar af te sluiten. Reynaerts eindigde op minimale afstand als tweede, voor Onstenk en Banwari. Justin van der Schaft was tot het einde in gevecht met Dustin Timmermans, maar wist zijn vijfde plaats toch tot het einde te verdedigen.

Na drie overwinningen was Thom Nelissen ook de terechte winnaar van het dagklassement. Loran Reynaerts nam de beker voor de tweede plaats in ontvangst, terwijl Mike Onstenk het podium compleet maakte. Amish Banwari werd vierde. Gevolgd door Justin van der Schaft, Dustin Timmermans, Nickey Habraken en Noah Lhoez.

Swiss Auto Mondial

SA Mondial VT4
Dit weekend stonden ook de SwissAuto Mondial rijders weer aan de start. Ondanks dat het veld nog klein is, was de strijd er niet minder spannend om. Franck Chapperd zette de snelste tijd in de kwalificatie neer, en bleef daarmee Darragh Adriaenssens nipt voor. In de drie races wisselden de coureurs continu van positie en bleven ze gedurende alle rondes dicht bij elkaar in de buurt. De eerste race viel ten prooi aan de snelle Chapperd, terwijl Adriaenssens in de tweede race als winnaar werd afgevlagd. De laatste race zou daarmee beslissend zijn voor de eindstand. Adriaenssens kwam hierbij met slechts 2 tienden voorsprong over de finish, maar kreeg uiteindelijk een tijdstraf. Dit betekende dat Franck Chapperd uiteindelijk tot dagwinnaar werd gekroond. Een mooie zege voor de snelle Fransman!

VT 250 Juniors

VT250 Junioren
Bij de VT 250 Junioren was de strijd eveneens hevig tussen de talenten. Jesse Smeets, die dit seizoen prima in zijn vel lijkt te zitten, greep de poleposition, maar was slechts nipt sneller dan Matthijs Vandewalle. Ruben Wynia eindigde de tijdrit als derde, voor Wouter Verhoeven en Jordi Verhagen.

In de eerste race leek Jesse Smeets er, na een goede start, met de overwinning vandoor te kunnen gaan. De snelle rijder breidde zijn voorsprong in de eerste ronden uit, maar kreeg later last met van een gripprobleem. Matthijs Vandewalle wist hier slim van te profiteren, door in de laatste ronden het gat dicht te rijden. Na een mooie strijd en een prachtige inhaalactie, ging Vandewalle aan de leiding. Deze eerste plaats zou hij de rest van de race niet meer afstaan, waardoor hij knap als eerste over de streep kwam. Jesse Smeets eindigde daar vlak achter als tweede, voor Ruben Wynia en Wouter Verhoeven. Daarachter ontstond een mooie strijd om de vijfde plaats, waarbij Jordi Verhagen alle zeilen bij moest zetten om Tony Verhaegh voor te blijven. Dit lukte, waardoor Verhagen knap als vijfde finishte.

Matthijs Vandewalle was ook in de tweede race erg snel, terwijl zijn concurrent Jesse Smeets de nodige pech kende. De talentvolle coureur kwam iets te laat in de startopstelling, en werd daardoor naar de laatste plaats verwezen. Vanaf deze positie toonde Smeets echter uit het juiste racehout gesneden te zijn, want hij vocht zich ronde na ronde verder naar voren. Dit leverde hem uiteindelijk een knappe derde plaats op. Slechts winnaar Vandewalle en Ruben Wynia eindigden daardoor voor hem. Kreshto Kootstra eindigde als vierde, voor Wouter Verhoeven en Jordi Verhagen.

Als ontketend reed Matthijs Vandewalle ook in de laatste race de sterren van de hemel. Met razendsnelle rondetijden wist de EKS-coureur een mooi gat naar zijn achtervolgers de rijden, waardoor hij als overtuigende winnaar werd afgevlagd. Ruben Wynia reed opnieuw naar de tweede plaats, voor de goed opgeklommen Wouter Verhoeven. Jordi Verhagen eindigde als vierde, voor Tony Verhaegh, Jesse Smeets, Ricardo Otto en Rick van de Straat.

Aan het einde van de dag mocht Matthijs Vandewalle de grootste beker in ontvangst nemen, terwijl hij op het podium werd vergezeld door Ruben Wynia en Jesse Smeets. Wouter Verhoeven eindigde met p4 net buiten het podium, gevolgd door Jordi Verhagen en Tony Verhaegh.

VT 250 seniors

VT 250 Senioren
Bij d VT250 Senioren wist Jeroen van As de snelste tijd in de kwalificatie neer te zetten, maar Luca Koster bleef dicht bij hem in de buurt. Jeroen van Dorp was ook snel onderweg op de uitdagende baan in Hahn, en bleef Jendrik Illner, Ricardo Doornbosch en Jorrit Rolvers voor.

Vanaf de eerste plaats gestart, zette Jeroen van As zijn goede prestatie van de ochtend voort in race 1. Dankzij strak sturen kwam de coureur met ruim 2,5 seconden voorsprong over de finish. De strijd om de tweede plaats was spannend. De twee Duitse heren Luca Koster en Jendrik Illner bleven tot op de laatste meters met elkaar in gevecht, maar Koster wist uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Daarmee werd Illner naar p3 verwezen. Jeroen van Dorp eindigde de race als vierde, voor Jorrit Rolvers en Serge de Haan.

In de tweede race wist van As opnieuw te winnen, maar deze keer ging het minder eenvoudig. Luca Koster zat goed in zijn ritme en bleef in de schaduw van van As rijden. Na dertien ronden racen zaten er slechts enkele tienden van een seconde tussen beide rijders. Jeroen van Dorp werkte zich knap op naar p3, en eindigde daardoor voor Jendrik Illner en Jorrit Rolvers.

Jeroen van As zette zijn sterke prestatie van het begin van de middag, ook in de laatste race voort. Met snelle rondetijden reed hij naar de derde overwinning van de dag. Jendrik Illner had de snelheid weer gevonden, nadat hij in de tweede race iets terug was gezakt. Een tweede plaats was zijn deel. Jorrit Rolvers en Ricardo Doornbosch vochten een spannende strijd uit om p3, waarbij Doornbosch net iets te kort kwam en op de vierde plaats eindigde. Daarmee kwam hij vlak voor Luca Koster over de streep.

Met drie overwinningen, de pole-position én de snelste raceronde, werd Jeroen van As aan het einde van de dag tot terechte dagwinnaar gekroond. Luca Koster behaalde een mooie tweede plaats. Jendrik Illner nam, dankzij zijn derde plaats, de laatste beker in ontvangst.

Steeds groter groeiend startveld in de 125 Automaat

2T 125cc Automaat
De rijders in de automatenklasse hadden in de kwalificatie te maken met lastige omstandigheden, omdat er vlak daarvoor olie was gelekt. Dit zorgde ervoor dat het uitdagende circuit nóg lastiger te rijden werd, aangezien een groot deel van de bochten extra glad was. Jasper de Brouwer beheerste deze lastige omstandigheden het beste, en reed naar een mooie pole-position. Gianni Don Carlo Spin zette met zijn CRG kart de tweede tijd neer, voor Bas Harting en Jeroen Buurman.

In de eerste race ging Jasper de Brouwer aan de leiding, maar hij werd op de hielen gezeten door Gianni Don Carlo Spin. Laatstgenoemde kreeg helaas te maken met een flinke dosis pech en moest zijn kart vroegtijdig aan de kant zetten. De snelle Randy Nauwelaers kwam vanuit achterin het veld sterk naar voren en reed naar een knappe tweede plaats. De voorsprong van Jasper de Brouwer was inmiddels echter al dusdanig toegenomen dat Nauwelaers geen bedreiging meer vormde, waardoor de Brouwer met zijn MS-kart als eerste werd afgevlagd. Glenn Selleslaghs eindigde de race als derde, voor Bas Harting en Mara Wustmans.

De tweede race werd tot op de laatste meters spannend. Jasper de Brouwer ging na de start aan de leiding en wist een klein gaatje naar zijn achtervolgers te slaan. Hier ontstond een hevige strijd om p2, waarbij Mara Wustmans uiteindelijk door wist te zetten. Eenmaal rijdend als tweede ging ze op weg naar de leider in de race, maar ze kwam net te kort voor een geslaagde inhaalpoging. Ook Randy Nauwelaers mengde zich in de strijd om de leiding, en nestelde zich uiteindelijk tussen de Brouwer en Wustmans. De drie coureurs hielden het publiek tot de laatste bochten in spanning, en uiteindelijk kwamen ze binnen een halve seconde over de streep. Glenn Selleslaghs eindigde als vierde, voor Gianni Don Carlo Spin, Jeroen Buurman en Jeffrey van Onselen.

Daar waar Randy Nauwelaers al tweemaal aan de overwinning had mogen snuiven, wist hij zich in de laatste race eindelijk door te zetten. Een mooie inhaalactie op Jasper de Brouwer bracht hem in de leidende positie, en na dertien ronden werd hij ook als winnaar afgevlagd. Glenn Selleslaghs sloot zijn weekend knap als derde af, voor de sterk opgeklommen Gianni Don Carlo Spin. Hij moest zich echter tot de laatste ronden blijven weren in het sterke middenveld, want Jeroen Buurman, Mara Wustmans, Jeffrey van Onselen en Niels Nipperus bleven azen op zijn positie.

Voor Jasper de Brouwer waren twee overwinningen en een tweede plaats, voldoende voor opnieuw een zege in het dagklassement. Daarmee breidt de rijder uit het KartParts team zijn voorsprong in het klassement weer uit. Randy Nauwelaers eindigde als tweede, terwijl Glenn Selleslaghs het podium completeerde. Mara Wustmans viel hier met p4 net buiten, maar eindigde wel voor Jeroen Buurman, Jeffrey van Onselen en Gianni Don Carlo Spin.

In de hoogste versnelling

2T 125cc Schakel
In de altijd spectaculaire schakelklasse stonden dit weekend weer een aantal snelle coureurs aan de start. Thijs van den Heuvel wist met zijn Iame motor naar de snelste tijd in de kwalificatie te rijden, en was daarmee de enige coureur die het circuit in minder dan een minuut aflegde. Debutant in de schakelkart; Jentsen Adriaenssens eindigde keurig als tweede, voor Joris Evers. Daarmee stonden er drie verschillende motoren in de top-3, een mooie weergave van de gelijkheid in motoren in deze klasse! Kevin Mortelman eindigde als vierde, voor Joey Veenstra en Barry Kruidenier.

In de eerste race reed Thijs van den Heuvel dominant naar de overwinning. Met een prachtige voorsprong werd hij als eerste afgevlagd. Jentsen Adriaenssens eindigde met zijn Gillard als tweede, voor Joris Evers. Kevin Mortelmans kwam als vierde over de streep, voor Eric Hellemans en Joey Veenstra.

Ook in de tweede race stond er geen maat naar Thijs van den Heuvel. Jentsen Adriaenssens probeerde aan te haken, maar moest toch zijn meerdere erkennen in van den Heuvel. Joris Evers bewees opnieuw de snelheid van de Vortex motor, door als derde over de streep te komen.

In de derde race was het Jentsen Adriaenssens die de dominantie van Thijs van den Heuvel wist te doorbreken. De kampioen in de VT250 junioren klasse van 2012 liet zien ook in een geschakelde kart goed uit de voeten te komen, want met ijzersterke rondetijden reed hij naar een knappe overwinning. Van den Heuvel eindigde als tweede, voor Eric Hellemans en Kevin Mortelmans.

In het totale dagklassement eindigde Thijs van den Heuvel, na twee strakke overwinningen, als eerste. Daardoor mocht hij vol trots de grootste beker in ontvangst nemen. Jentsen Adriaenssens werd tweede, voor Joris Evers, Kevin Mortelmans en Eric Hellemans.

FUN bij de GK4 Kart Series

De spannende races, het heerlijke weer en de relaxte sfeer zorgden opnieuw voor een geweldig evenement. Een dikke pluim voor de organisatie, die, mede door de enthousiaste officials, steeds weer prachtige wedstrijddagen weet te realiseren. Spectaculaire, sportieve en betaalbare races, dat is wat steeds weer vol trots door iedereen wordt uitgedragen. Een mooie ontwikkeling in deze toch al dure tijden. Eind augustus vertrekken de teams naar het prachtige circuit van Berghem, waar alweer de zesde race van het seizoen wordt verreden.

Wil jij het sfeertje ook eens komen proeven? Ga dan deze zaterdag en zondag eens kijken op Circuitpark Berghem of doe eens gek en schrijf je dan snel in! RaceXpress houdt je ook weer op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen van de GK4/BEKC serie! Kijk HIER voor de website van de GK4 Kart Series!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS