Karting • GK4 Kartseries

GK4 Kart Series ontpopt zich tot successtory

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 augustus 2012 01:14

Het is de successtory van dit seizoen: de GK4 Four Stroke Kart Series! De serie is onder de bezielende leiding van Ben de feyter en Casper Reinders inclusief een grote groep enthousiaste medewerkers en officials uitgegroeid tot een hit. Grote startvelden en spannende races in elke categorie, waarbij FUN met grote hoofdletters voorop staat. We blikken nog één keer terug op de vijfde wedstrijd van het GK4 seizoen, verreden op het Circuit Park Berghem. Het leverde een mooi strijdtoneel op. De trainingen op zaterdag werden onder warme en droge omstandigheden verreden, maar zondagochtend zorgden dikke regendruppels voor een natte baan. In de loop van de dag droogde het circuit weer op, waardoor het nodige aanpassingsvermogen van de coureurs en monteurs werd verlangd. Al met al leverde dat een serie spannende en mooie wedstrijden op! Ook de organisatie had alles weer uitstekend voor elkaar, de officials leverden goed werk en de toeschouwers kregen mooie races voorgeschoteld.

Honda Cadet
De rijders uit de Honda Cadet mochten als eerste de baan op voor de kwalificatie en onder moeilijke omstandigheden probeerden ze een snelle tijd op de klokken te zetten. Ontzettend knap hoe de jonge talenten op slicks over de baan scheuren, terwijl het asfalt geen greintje grip geeft! Dustin Timmermans bewees het regen-rijden goed onder de knie te hebben en pakte een mooie pole position!

Ook de eerste race werd onder natte omstandigheden verreden en her en der spinden de coureurs van de baan. Maar opgeven kennen deze rijders niet, dus werd iedere keer weer opnieuw begonnen aan een inhaalrace. Dustin Timmermans bewees weer dat hij in de regen goed uit de voeten komt en greep knap de overwinning! Daar achter zorgden Keziah Manguette, Shirley Schomaker en Pepijn Kraaieveld voor een mooie strijd en de snelle Manguette liet in deze race al zien dat er ook weer rekening met hem gehouden moest worden! Een tweede plaats bood dan ook nog voldoende mogelijkheden voor de rest van de dag.

Nadat het asfalt was opopgedroogd zette Keziah Manguette zijn sterke vorm tijdens de laatste wedstrijden ook in de tweede manche voort! Op het 1100 meter lange circuit stuurde hij zijn kart knap naar de overwinning! Ook ‘Monstergirl’ Shirley Schomaker liet zich weer van voren zien en eindigde op een knappe tweede plaats, vlak voor Pepijn Kraaieveld. De winnaar van race 1, Dustin Timmermans, was ook in het droge snel en eindigde op een mooie vierde plaats. De snelste raceronde van deze manche kwam op naam van Thom Nelissen te staan, die veel pech kende en helaas niet verder kwam dan de 13e plaats.

Het dagklassement was nog lang niet beslist toen de Cadetten voor de derde race de baan op gingen. De coureurs waren weer flink aan elkaar gewaagd en de rondetijden lagen weer dicht bij elkaar! Toch wist Keziah Manguette zich door te zetten en greep met de snelste rondetijd zijn tweede overwinning van de dag. Dustin Timmermans en Shirley Schomaker streden om de tweede plaats, waarbij de snelle dame op de Top-kart uiteindelijk op P3 eindigde. Ook Thom Nelissen was weer snel onderweg en na een prachtige inhaalrace wist hij zich op te werken naar een knappe vierde plaats.

Cadet podium

Met twee overwinningen en de snelste raceronde mocht Keziah Manguette uiteindelijk op de hoogste trede van het podium plaatsnemen! Dustin Timmermans zag zijn sterke optreden in de regen beloond met een mooie tweede plaats, terwijl ook Shirley Schomaker weer naar het podium mocht!


B&S Junioren

In de regen was het Lorenzo Stolk die de pole-position greep, maar motorpech zorgde ervoor dat hij deze startpositie niet om kon zetten naar een resultaat dat hij verdiende. De andere mannen uit het veld maakten er echter een mooie strijd van, waarbij Nathan Gyselink de overwinning in de eerste race greep. In de regen reed hij een strakke race en liet hij Joost Elshuis en Marius Madesta knap achter zich. Madesta liet zien dat hij de anderen langzaam nadert en liet de snelste race ronde noteren!

De tweede race van de dag werd onder droge omstandigheden verreden en deze keer was het Joost Elshuis die een knappe overwinning pakte! De heren maakten het opnieuw spannend en de rondetijden lagen weer dicht bij elkaar. Nathan Gyselink en Marius Madesta eindigden op de plaatsen twee en drie, terwijl de snelle Lorenzo Stolk lijdzaam langs de kant toe moest kijken. Erg jammer!

Wie zou er met de dagoverwinning vandoor gaan? De jonge B&S coureurs maakten het spannend, want voorafgaand aan de laatste race stonden Nathan Gyselink en Joost Elshuis beiden op 3 punten. Gyselink liet zien dat hij ook onder droge omstandigheden kan winnen en greep zijn tweede zege van de dag. Met slechts een honderdste van een seconde verschil pakte hij ook de snelste race ronde en bekroonde daarmee zijn goede optreden. Joost Elshuis eindigde op slechts kleine afstand op P2, terwijl ook Marius Madesta goede tijden liet noteren.

In het dagklassement greep Nathan Gyselink met één punt verschil de overwinning en hij zag Joost Elshuis en Marius Madesta naast zich op het podium staan. Madesta pakte daarmee zijn eerste welverdiende podiumplaats van het seizoen!

B&S Senioren
Voor het eerst dit jaar waren er drie deelnemers in de B&S Senioren, waarbij broers Peter en Robin en vader Bart Meynendonckx een mooie race neer zetten. Robin liet tijdens de kwalificatie in de regen de snelste tijd noteren, maar zag broer Peter de overwinning in de eerste race pakken. Beide broers waren ontzettend aan elkaar gewaagd en maakten er een mooie strijd van. Vader Bart genoot en kwam als derde over de streep.

Ook in de races 2 en 3 maakte het gezin Meynendonckx er weer een feestje van en streden de broers Peter en Robin samen om de overwinning. In race 2 was Robin, die als tweede eindigde, net de snelste, terwijl Peter in de derde race de snelste ronde liet noteren. Daarmee was Peter uiteindelijk de winnaar in het dagklassement en mocht Robin de beker voor de tweede plaats in ontvangst nemen. Bart Meynendonckx eindigde deze mooie dag op de derde plaats en dus was er bij de prijsuitreiking een mooie gelegenheid voor een familie foto!

RK1 Junioren
Het veld van de RK1 junioren is mooi en de coureurs zijn ontzettend aan elkaar gewaagd. Ook tijdens de vijfde GK4 race maakten de rijders er weer een spektakel van. In de regen liet Noah Roovers zien zich prima te vermaken in de regen en de snelle Belg pakte de pole position. Maar ook de andere rijders waren snel in de regen en in de eerste manche was het Ricardo van Eijbergen die de overwinning pakte. Hij werd op de voet gevolgd door Jeroen Buurman en Jan Stuut. Roovers eindigde op een knappe vierde plaats, vlak voor Berend Jan Vermeulen.

Start volle bak

In de tweede manche was het Jan Stuut die met zijn PCR kart de overwinning pakte. Jeroen Buurman en Noah Roovers streden mee om de podiumplaatsen en Buurman trok daarbij aan het langste eind. Ryan Gomes werkte zich knap naar voren en eindigde op P4, terwijl ook Joep Megens met snelle tijden een mooie inhaalrace reed. Vanaf de laatste plaats reed hij naar P7!

De derde race viel opnieuw ten prooi aan de snelle Jan Stuut die ook meteen de snelste race ronde liet noteren. Jeroen Buurman kon echter goed volgen en eindigde met snelle tijden op de tweede plaats. Noah Roovers beleefde een ijzersterk weekend en eindigde op P3. Ryan Gomes en Loran Reynaerts eindigden op de vierde en vijfde plaats, vlak voor Joep Megens die na zijn pech in race 1 weer snel onderweg was.

Met twee overwinningen en een derde plaats eindigde Jan Stuut op de eerste plaats in het dagklassement. Jeroen Buurman en Noah Roovers mochten beiden voor het eerst dit jaar naar het podium en de mannen glunderden bij de prijsuitreiking. Ricardo van Eijbergen eindigde net buiten het podium in het algemene klassement, maar mocht wel de beker voor de tweede plaats in het DZ klassement ophalen. Toch nog een beloning voor zijn stuurmanskunsten in de regen! Loran Reynaerts en Ryan Gomes eindigden op P5 en P6.


RK1 Senioren

Bij de RK1 Senioren was Mike Bartels blij met de regendruppels die in de ochtend vielen. Op een kletsnatte baan zette hij in de kwalificatie de snelste tijd neer en mocht daarmee de eerste race vooraan starten. Hij behield deze positie gedurende het grootste deel van de race, maar in de laatste ronden wist Mara Wustmans, na een mooie strijd, de leiding over te nemen en de race te winnen. Mike Bartels eindigde daarmee op een tweede plaats, voor Dion Gorter en Naomi Eliasar. Laatstgenoemde dame wist op de natte baan wel nog de snelste rondetijd te laten noteren!

RK 1 Senioren

In de tweede race was het opnieuw Mike Bartels die de eerste ronde aan de leiding ging, maar hij moest deze al snel weer aan Mara Wustmans afstaan. Wustmans kon haar voorsprong ronde na ronde uitbreiden, terwijl daarachter een spannende strijd ontstond! Uiteindelijk was het Dion Gorter die als tweede over de streep kwam, gevolgd door Naomi Eliasar en Mike Bartels.

Dion Gorter had de smaak goed te pakken en greep de leiding bij de start van de derde race. Hij probeerde de koppositie vast te houden, maar zag Mara Wustmans uiteindelijk passeren. Daarna kreeg hij meteen de hete adem van de volgende dame in zijn nek: Naomi Eliasar reed een sterke race en eindigde uiteindelijk knap als tweede. Dion Gorter kwam vlak voor Mike Bartels als derde over de streep.

In het dagklassement stonden er daarmee gelijk twee dames op het podium! Mara Wustmans pakte met drie overwinningen en de snelste race ronde de eerste plaats in het dagklassement, gevolgd door Dion Gorter en Naomi Eliasar. Mike Bartels kende wat motorpech en kon zijn goede kwalificatie helaas niet verzilveren in een podiumplaats, maar eindigde op P4.


VT250 Junioren
Bij de VT250 junioren stonden maarliefst 27 fanatieke rijders aan de start, die allemaal voor een podiumplaats wilden gaan! In natte weersomstandigheden pakte Wouter Verhoeven op zijn Hamilton-Kart de pole position, maar zag in de eerste race Jentsen Adriaenssens de leiding overnemen. De baan was inmiddels opgedroogd en Adriaenssens had zijn Gillard goed afgesteld, waardoor hij er uiteindelijk met de overwinning vandoor ging. Wouter Verhoeven kwam als tweede over de streep, terwijl Darragh Adriaenssens direct daar achter als derde eindigde. Jeroen van Dorp had de snelheid er ook goed in zitten en eindigde de race als vierde.

VT 250 JUN

In de tweede race was het opnieuw Jentsen Adriaenssens die aan de leiding ging, maar Jeroen van Dorp leek ontketend en wist op te klimmen naar de tweede plaats. Hij kon de snelle Belg echter niet van de overwinning afhouden, ondanks zijn super snelle ronde tijden. Wouter Verhoeven eindigde op een derde plaats, op de voet gevolgd door Darragh Adriaenssens en Matthijs Vandewalle.

Jentsen Adriaenssens verkeert in topvorm en pakte ook in de derde race de overwinning. De snelle Jeroen van Dorp kende veel pech en viel na een aanvaring ver terug. Wel wist de jonge Nederlander te imponeren met snelle rondetijden, maar meer dan een 21e plaats zat er niet in. Ook Darragh Adriaenssens zag een podiumplaats in rook op gaan na een incident in het begin van de race, waarbij hij naar de achterhoede werd verwezen. Matthijs Vandewalle kon daarvan profiteren en eindigde knap als tweede, terwijl Jesse Smeets een ijzersterke race reed en als derde werd afgevlagd. Ook Kerenzo Stevens maakte indruk en reed met goede tijden naar de vijfde plaats.

In het dagklassement is het Jentsen Adriaenssens die de grootste beker op mag halen, terwijl ook Wouter Verhoeven en Matthijs Vandewalle naar het podium mogen. Kerenzo Stevens en Ricardo Doornbosch eindigden daar vlak buiten, maar nemen wel lekker veel punten voor het kampioenschap mee naar huis. Na zijn snelle rondetijden had Jeroen van Dorp wel een podium verdiend, maar de pech in de laatste race zorgde ervoor dat hij uiteindelijk als zesde wordt geklasseerd. Wel krijgt hij een bonuspunt voor de snelste race ronde.


VT250 Senioren
De ervaren rijders uit de VT250 senioren maakten er ook in Berghem weer een spektakel van. Met slechts minimale verschillen in de rondetijden is de strijd vaak hevig en voor het publiek geweldig om naar te kijken. Dave de Swert had de vorige keer in Eindhoven al zijn snelheid laten zien en zag zijn prestaties dit weekend eindelijk beloond worden! In de natte kwalificatie zette hij knap de snelste tijd neer en op een opdrogende baan wist hij de leiding ook in de eerste race te behouden. Timo Pahler was eveneens goed onderweg en eindigde als tweede. Serge de Haan, Jeroen Martens en Bas Steen kwamen als derde, vierde en vijfde over de streep. Toch was het Jeroen van As, die als negende over de streep kwam, die deze race de snelste ronde liet noteren! Minimale verschillen in het hele veld, waar de coureurs maar een kleine halve seconde van elkaar af zitten!

VT 250 Actie

Ook de tweede race viel ten prooi aan Dave de Swert, die met zijn Gillard duidelijk de te kloppen man was. Bas Steen, Jeroen Martens en Serge de Haan wisselden van posities en bleven opnieuw dicht bij elkaar in de buurt. Samen verdeelden ze de plaatsen 2 tot en met 4. Timo Pahler kon zijn tweede plaats helaas niet vasthouden en zakte ver terug, terwijl Dimitri Mom zich juist knap naar voren wist te rijden en vanaf de tiende plaats naar P5 reed. De snelle dame Simone Bouwhuis reed ook een goede race en kwam in dit sterke veld knap als achtste over de finish!

VT 250 gevecht om leiding

De races van de VT250 senioren zaten weer vol met spanning en inhaalacties, maar Dave de Swert leek zich daar niet zo veel van aan te trekken. Als ontketend wist hij ook de derde race te winnen en bekroonde daarmee zijn harde werken. Ook Bas Steen kon zijn snelheid vast houden en eindigde op een knappe tweede plaats, vlak voor Thijs van den Heuvel. Jeroen Martens en Jeroen van As maakten de top-vijf compleet, terwijl Serge de Haan en Luca Köster de plaatsen zes en zeven verdeelden.

Dave de Swert eindigde in Eindhoven net naast het podium, maar hier in Berghem pakte hij op overtuigende wijze de overwinning in het dagklassement! Een tevreden Bas Steen pakte zijn eerste podiumplaats van het jaar en mocht de beker voor de tweede plaats ophalen. Jeroen Martens maakte het podium compleet.

Op naar Spa-Francorchamps!
De helft van het GK4 seizoen zit er op, maar de kampioenschappen lijken nog lang niet beslist. Na dit heerlijke weekend, waar de sfeer op en naast de baan weer top was, kunnen we alweer uitkijken naar de volgende race in Spa-Francorchamps! Na een korte zomerstop worden de motoren op 11 en 12 augustus weer gestart en zal de strijd opnieuw losbarsten.

BEKC Rotax Max

Na de kwalificatie op het snelle circuit in Berghem waren het twee Gillards die op de voorste rij mochten starten. De DV Racing Boys lieten de snelste tijd noteren en troefden daarmee kampioenschapleiders FM Racing Boys af. Daar achter mocht het team Van Goede Huizen Motorsport starten, met naast zich de snelle mannen van het DHP Kosmic Racing Team.

De rijders van het DHP Kosmic team waren tijdens hun debuut in Eindhoven al goed onderweg en in de wedstrijd op Berghem zetten ze deze goede lijn voort. Vlak na de start van de race pakten ze de leiding met een mooie inhaalmanoeuvre en bouwden vervolgens gestaag hun voorsprong uit. Hiermee greep voor het eerst in de BEKC geschiedenis een Nederlands team de overwinning in de Rotax Max klasse! FM Racing Boys moest daardoor genoegen nemen met een tweede plaats, maar de mannen houden de leiding in het kampioenschap daarmee wel nog stevig in handen. De coureurs die vanaf de pole position mochten starten, de DV Racing Boys, eindigden op de derde plaats en mochten daardoor voor de tweede keer dit seizoen de gang naar het podium maken. Team Van Goede Huizen Motorsport had met een goede kwalificatie uitzichten op het podium, maar uiteindelijk eindigden ze met de Tonykart op een zesde plaats. Team GS1 en Fencer.nl eindigden daar met de plaatsen 4 en 5 namelijk vlak vóór en voor beide teams was dit het beste resultaat van het seizoen!

Het De Feyter Junior team had de snelheid er ook goed weer in zitten. Dit is het enige junioren team in de BEKC en dus moeten de jonge coureurs de uitdaging zoeken in de strijd met de ervaren rijders uit de senioren. Dat deden ze in Berghem met furore en een top-5 positie in het algemene klassement was hun deel! Uiteraard gingen ze met een dikke en verdiende beker naar huis.

BEKC RK1
Bij de RK1 stond in deze race een nieuw team aan de start: Veerse Dam Auto. De rijders verrasten vriend en vijand door na 100 minuten racen als overwinnaar afgevlagd te worden! In de kwalificatie was het nog team VSR 1 dat de pole position greep, maar de snelle mannen kregen te maken met een gescheurd frame, waardoor kostbare tijd in de race werd verloren. Toch eindigden zij op een knappe derde plaats en mochten daardoor na afloop een mooie beker ophalen. Het sterk rijdende team Qurius Motor Sports eindigde op de tweede plaats, ondanks problemen met de koppeling van de RK1 motor. Team VSR2 en Signmind Racing leverden in het begin van de race nog een mooie strijd om de tweede plaats, maar beiden moesten jammer genoeg de race voortijdig staken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS