Karting • GK4 Kartseries

GK4 Kart Series; Grote startvelden en een geweldige strijd

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 juni 2012 01:12 • Print artikel

De GK4 Kart Series is bezig aan een uitstekend jaar. We blikken nog even terug op de mooie wedstrijden tijdens de vierde GK4-ronde. Ditmaal waren de coureurs te gast op het circuit de Landsard in Eindhoven. De startvelden waren groot en de races waren net zo mooi als het weer en in alle klassen werd om iedere centimeter van het asfalt gestreden. De serie doet onder de bezielende leiding van Casper Reinders en Ben de Feyter en alle officials een superjob!

Honda Cadet

GK4 Honda Cadet

De jonge Cadet rijders stonden op als eerste aan de start. Shirley Schomaker reed de snelste tijd in de kwalificatie en deelde de voorste startrij met Keziah Mangette. Deze twee coureurs zorgen voor een prachtige strijd in race 1, waarbij ze ronde na ronde van positie wisselen. Uiteindelijk trekt Manguette daarbij aan het langste eind en Shirley Schomaker finisht op minimale afstand als tweede. Achter deze twee koplopers ontstaat een flinke groep gegadigden voor de derde plaats. Thom Nelissen werkt zich in dit groepje knap naar voren, maar aan het einde van de race is het de snelle Merijn Steen die er met P3 vandoor gaat. Vlak daar achter eindigen Thom Nelissen, Dustin Timmermans en Stefano van Es.

Na zijn overwinning in de eerste race lijkt Keziah Mangette ontketend. Bij de start van de tweede race gaat hij er als een haas vandoor, al blijft Shirley Schomaker in het begin nog in zijn kielzog. Toch weet Mangette een gaatje te slaan en hij lijkt op een onbedreigde zege af te gaan. Of toch niet? Thom Nelissen weet zich los te rijden uit de groep achtervolgers en ronde voor ronde het gat met de leider te verkleinen. Na een paar snelle rondes kijkt hij al tegen de achterbumper van Mangette aan. De volgende rondes zijn zenuwslopend, maar Keziah Mangette houdt zijn hoofd koel en weet opnieuw een race op zijn naam te schrijven. Nelissen eindigt daarmee op de tweede plaats, terwijl Shirley Schomaker als derde over de streep komt. Maar niet alleen aan de kop van het veld zijn de coureurs gebrand op een mooi resultaat. In het hele veld strijden de rijders om posities. Zo maken Rob Lucassen, Ijsbrand Koens en Sander Gils het tot op de laatste ronde spannend en eindigen ze op kleine afstand van elkaar.

In de laatste race is het opnieuw Keziah Mangette die het beste uit de startblokken komt. Daar achter vinden in de eerste ronde veel wisselingen plaats en Stefano van Es kan daar het beste van profiteren. Hij komt als tweede door de eerste ronde, vlak voor Dustin Timmermans. De twee smaakmakers uit de eerste races, Thom Nelissen en Shirley Schomaker, vallen iets verder terug. Nelissen weet zich echter weer knap op te werken naar de tweede plaats, waardoor Van Es naar de derde plaats wordt verwezen. Van Es moet deze plaats tot op de laatste ronde verdedigen en komt, na een kwartier racen, vlak voor Luciano Kensenhuis en Shirley Shomaker over de streep. Dustin Timmermans, Merijn Steen en Sen Roodenburg volgen echter op slechts tienden van een seconde! Daarmee rijden er maarliefst zes coureurs binnen een seconde over de finishlijn; een teken dat deze jonge rijders ontzettend aan elkaar gewaagd zijn! Prachtig om te zien.

Honda Cadet talentjes voor de toekomst

Aan het einde van de dag is het Keziah Mangette die een welverdiende overwinning in het dagklassement pakt. Tom Nelissen en Shirley Schomaker verdelen de twee overige podiumplaatsen. Stefano van Es en Merijn Steen eindigen daar net buiten, terwijl ook zij ook wel een dikke beker hadden verdiend. Maar dat geldt eigenlijk voor alle rijders. De Cadetten hebben weer prachtige races laten zien, met strijdlust waar de grote jongens nog iets van kunnen leren!

GK4 B&S Junioren

Bij de B&S Junioren is Ray Renirie in topvorm. Na zijn overwinning in Emmen, lijkt hij in Eindhoven ‘the man to beat’. Renirie pakt de poleposition in de kwalificatie en start daarmee vlak voor Lorenzo Stolk. Stolk wordt echter aan het begin van de race ingehaald door Nathan Gyselink, en beide mannen beginnen aan een gevecht om P2. Het is Lorenzo Stolk op de Maddox die dit gevecht wint en de snelle coureur gaat op weg naar de leider van de race. Ray Renirie heeft echter een aantal snelle ronden op de klokken gezet en rijdt uiteindelijk onbedreigd naar de zege. Nathan Gyselink en Joost Elshuis vechten tot op de laatste meters om P3 en Gyselink beslist deze strijd in zijn voordeel.


In de tweede race komt Ray Renirie opnieuw goed uit de startblokken en weet meteen een klein gaatje te slaan. Daarachter verliest Lorenzo Stolk weer een plaatsje aan de goed startende Nathan Gyselink. Stolk heeft nu iets minder tijd nodig om aan Gyselink voorbij te komen, maar de koploper is inmiddels al te ver weg. Daarmee eindigen Stolk en Gyselink op de plaatsen 2 en 3. Daarachter vindt in het begin van de race ook een mooi gevecht plaats. Marius Madesta wint een plaatsje bij de start, ten koste van Joost Elshuis. Er ontstaat een spannende strijd, die Elshuis uiteindelijk in zijn voordeel weet te beslissen. Marius Madesta komt halverwege de race met pech langs de kant te staan. Erg jammer, want de jonge coureur leek net zo goed in zijn ritme te komen.

In de derde race laat Ray Renirie zich nog maar weer eens van zijn beste kant zien. De coureur uit het team van Montfoort Motorsport blijkt echt de snelste coureur van het veld te zijn. In de derde wedstrijd maakt hij een prachtig rijtje compleet: poleposition, 3 overwinningen en de snelste raceronde. Daarachter vechten Lorenzo Stolk en Nathan Gyselink om de tweede plaats. Maar net als in de eerste twee races weet Stolk dit gevecht in zijn voordeel te beslissen. Beide coureurs kunnen terug kijken op een mooie dag, waarop ze allebei sterk presteren. Een podiumplaats is hun deel. Ook Joost Elshuis en Marius Madesta kennen alle details van elkaars bumper na deze zonnige racedag. Madesta komt weer goed weg bij de start en komt de eerste ronde als vierde door, maar Elshuis geeft niet zomaar op. Na een mooie inhaalactie pakt hij zijn vierde plaats terug en deze staat hij de rest van de race niet meer af.

Ray Renirie ziet zijn stuurmanskunsten tijdens de vierde GK4 wedstrijd van het seizoen beloond met een grote beker voor P1. Lorenzo Stolk en Nathan Gyselink betreden de overige twee podimplaatsen, terwijl Joost Elshuis en Marius Madesta de plaatsen 4 en 5 verdelen.

RK1

Gk4 RK1 Junioren

Na zijn afwezigheid bij de vorige wedstrijd in Emmen, is Michael Den Herder in Eindhoven weer aanwezig; en hoe! De coureur weet met zijn Energy powered by Piet van Velzen de poleposition bij de Rk1 Junioren te pakken, vlak voor de snelle Jan Stuut. Joep Megens en Youri Bast delen de tweede startrij, terwijl Nande Vrielink en Noah Roovers daar vlak achter starten. Den Herder weet zijn startplaats ook na de eerste ronde vast te houden, maar Jan Stuut blijft in zijn schaduw rijden. De twee heren zorgen voor twintig minuten vol spanning! Jan Stuut rijdt weliswaar de snelste raceronde, maar komt niet voorbij aan Michael Den Herder; op minder dan drie tienden van elkaar komen de twee kemphanen over de finishlijn! Maar niet alleen aan de kop van het veld is de strijd hevig. Zo kent Ricardo van Eijbergen een goede start en ligt hij na de eerste ronde op de vierde plaats, vlak achter Joep Megens. Youri Bast geeft zich echter niet gewonnen en na een mooie inhaalpoging belandt hij terug op P4. Samen met Joep Megens vecht hij om de laatste podiumplaats, maar Megens houdt het hoofd koel en komt als derde over de streep. Ricardo Eijbergen heeft zijn handen vol aan Nande Vrielink en Jesper Hofland, maar weet uiteindelijk knap naar de vijfde plaats te rijden!


In de tweede zonovergoten race van de Rk1 Junioren toont Michael Den Herder opnieuw zijn snelheid. Jan Stuut houdt zijn tweede plaats in het begin van de race vast, maar naarmate er meer ronden verreden zijn, valt hij steeds verder terug door problemen. Joep Megens is de eerste die hiervan kan profiteren en hij rijdt knap naar de tweede plaats. Youri Bast volgt op korte afstand, terwijl ook Nande Vrielink en Ricardo van Eijbergen er weer goed bijzitten.

Michael Den Herder is in de laatste race weer goed van start en Joep Megens kan hierbij aansluiten. Ricardo van Eijbergen start ook goed en rijdt enige tijd op de derde plaats, met de hete adem van Youri Bast in zijn nek. Op de helft van de race weet Bast een geslaagde inhaalactie uit te voeren en komt hij voorbij aan Ricardo van Eijbergen. Ondanks zijn knappe stuurwerk ziet van Eijbergen daarna ook de snelle Jan Stuut aan zich voorbij gaan. Na zijn pechvolle tweede race is Stuut gebrand op een goede laatste race. Met de snelste raceronde weet hij knap op te klimmen naar een derde plaats en eindigt daarmee vlak achter Michael Den Herder en Joep Megens. Youri Bast en Ricardo van Eijbergen eindigen daar achter op de plaatsen 4 en 5. De snelle dame Nande Vrielink startte vooraan in het veld, maar moest haar Birel helaas al na een paar rondes langs de kant stilzetten.


Na zijn sterke optreden in alle drie races sleept Michael Den Herder een mooie dagoverwinning in de wacht. Ook Joep Megens en Youri Bast mogen na een heerlijke racedag het podium beklimmen. Ricardo van Eijbergen reed ijzersterk, maar valt in het algemene klassement net buiten de prijzen. Gelukkig mag hij een prachtige beker ophalen voor zijn tweede plaats in het klassement voor de rijders met dubbel verzegelde motoren, dat wordt gewonnen door Joep Megens. Jan Stuut mag hier de derde beker ophalen, waarmee hij toch nog een beloning ontvangt voor zijn snelle rondetijden en knappe inhaalwerk!

RK1

GK4 RK1 Senioren Big Bore

Mitch Verheyden verkeert in topvorm en is duidelijk de te kloppen man bij de RK1 Senioren. In Eindhoven weet hij knap de poleposition te pakken en deelt hij de eerste startrij met Mara Wustmans. Mike Bartels en Dion Gorter staan daar direct achter. Bij het startsein komt Mitch Verheyden goed weg en komen Mike Bartels en Dion Gorter zelfs nog beter uit de startblokken. Beide mannen winnen een plaatsje en er ontstaat een spannende strijd tussen Bartels, Gorter en Mara Wustmans. Dion Gorter rijdt knap op de tweede plaats, maar moet na een paar ronden opgeven met een kapotte motor. Ontzettend jammer, want de snelle coureur had mooie uitzichten op een podium. Mitch Verheyden is de rest te snel af en pakt een onbedreigde overwinning, voor Mara Wustmans en Mike Bartels.

De tweede race is spannend tot op de laatste meters. Mitch Verheyden komt goed weg bij de start, maar Mara Wustmans kan direct aansluiten. Beide coureurs blijven de hele race dicht bij elkaar. Ondanks de inhaalpogingen van Wustmans houdt Veheyden zijn hoofd koel en pakt daarmee opnieuw een mooie zege. Ook de strijd om de derde plaats is hevig. Dion Gorter kent een goede start en gaat voorbij aan Mike Bartels. Beide heren blijven de rest van de race in gevecht, waarbij ze meerdere malen van positie wisselen. Uiteindelijk is het Dion Gorter die als winnaar uit deze strijd komt en de derde plaats opeist.

Dion Gorter laat ook in de derde race zien dat hij er goed bij zit. Hij kent een goede start en komt als tweede door de eerste bocht, vlak achter Mitch Verheyden. Er ontstaat een mooie strijd om de tweede plaats, waarbij Mara Wustmans uiteindelijk een geslaagde inhaalpoging uit kan voeren en aan Dion Gorter voorbij gaat. Ook Mike Bartels weet hiervan te profiteren en schuift door naar P3. Na een paar rondes ontstaat er een mooi gevecht tussen Verheyden en Wustmans om de leiding van de wedstrijd. Mara Wustmans weet de snelle Belg in te halen, maar Verheyden gooit de handdoek niet in de ring. Tot in de laatste ronde blijven de twee karters op minimale afstand van elkaar, maar aan de volgorde verandert niets meer. Zo zorgt Mara voor de nodige girlpower en wint ze deze spannende race, voor Mitch Verheyden, Mike Bartels en Dion Gorter. Hopelijk is Mara Wustman er bij de volgende ronde wel bij, want de snelle jongedame heeft nog niet het budget rond voor het gehele seizoen.

Dankzij zijn twee overwinningen en poleposition mag Mitch Verheyden op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. Mara Wustmans ontvangt de beker voor P2 en Mike Bartels maakt het podium compleet.

GK4 VT250 Junioren

In het grote veld van de VT 250 junioren weet Jentsen Adriaenssens met zijn Gillard de poleposition te veroveren. Jorrit Rolvers mag naast hem starten, terwijl Angelina Weber en Ruben Wynia daar vlak achter staan. De winnaar van de wedstrijd in Emmen, Wouter Verhoeven, mag vanaf de vijfde plaats starten. Bij de start van de eerste race komt Jentsen Adriaenssens goed weg, maar heeft meteen de snelle dame Angelina Weber in zijn kielzog. Weber, die in Emmen nog zo veel pech kende, blijft aandringen bij de koploper, maar weet er niet langs te komen. Na 20 minuten racen wordt Adriaenssens dan ook als winnaar afgevlagd. Jorrit Rolvers en Ruben Wynia rijden ook een sterke wedstrijd en eindigen op minimale afstand van de koplopers op P3 en P4. Daarachter komt Krestho Kootstra na een mooie inhaalrace als vijfde over de streep.

VT259 JUN

De tweede wedstrijd van de VT 250 Junioren begint opnieuw erg spannend. Jentsen Adriaenssens en Angelina Weber gaan door met het gevecht dat in de eerste race begon, maar nu weet Weber haar MS Kart tot grote vreugde van Jan Cramer al vroeg in de race langs de Gillard van Adriaenssens te zetten. Ze pakt de leiding van de wedstrijd en slaat een klein gaatje. Jentsen Adriaenssens valt zelfs even terug naar de vierde plaats, waardoor Ruben Wynia en Jorrit Rolvers een plaatsje opschuiven. Wynia weet het Angelina Weber flink lastig te maken, maar komt uiteindelijk niet aan de snelle dame voorbij. Zo wint Angelina Weber deze race, voor Ruben Wynia, Jentsen Adriaenssens en Jeroen Van Dorp. Kerenzo Stevens komt als zevende over de streep, maar weet wel de snelste raceronde te rijden!

In de derde race zijn Angelina Weber en Jentsen Adriaenssens de smaakmakers van de wedstrijd! Adriaenssens haalt het beste uit de start en weet de leiding te veroveren, maar Weber blijft in zijn kielzog. Na een paar ronden plaats Weber een aanval en de volgende bochten zijn zenuwslopend, maar ontzettend mooi! De twee coureurs wisselen bocht na bocht van positie en na een sportieve strijd weet Angelina Weber de koppositie te pakken! De snelheid zit er goed in en ze stuurt haar MS Kart knap naar de overwinning! Met de snelste rondetijd op de klokken bekroont ze haar mooie prestatie. Het gevecht om de tweede plaats is hevig en Jentsen Adriaenssens moet alle zeilen bijzetten om deze positie te behouden. Ruben Wynia dringt wel aan, maar komt uiteindelijk niet voorbij aan de Gillard coureur en eindigt daarmee op P3. Krestho Kootstra eindigt daar vlak achter op P4, terwijl Jeroen Van Dorp, Jorrit Rolvers en Wouter Verhoeven de plaatsen 5 tot en met 7 verdelen.

Aan het einde van deze warme dag mag Angelina Weber een prachtige beker voor de overwinning ophalen. Wat een knappe prestatie van deze jongedame! Jentsen Adriaenssens pakt de tweede plaats en doet daarmee goede zaken voor het kampioenschap. Ruben Wynia ziet zijn goede optreden beloond met een derde plaats. Jorrit Rolvers en Jeroen van Dorp presteren ook erg sterk en vallen helaas net buiten de prijzen.


GK4 VT 250 Senioren

Het deelnemersveld bij de VT 250 Senioren is groot en flink aan elkaar gewaagd en de rondetijden liggen dicht bij elkaar. In de kwalificatie is het Timo Pahler die het snelste is en hij wordt op de voet gevolgd door Dimitri Mom. Dave De Swert en Pim Speelman starten vanaf de tweede startrij, terwijl Bian Kroon en Jeroen Van As de derde startrij verdelen. De organisatie heeft besloten om de startprocedure van de VT 250 klassen aan te passen, om alle motoren gelijke omstandigheden te bieden en vervelende situaties te voorkomen. Het concept lijkt te werken, want de start verloopt soepel. Timo Pahler behoudt de leiding, maar Dimitri Mom en Dave De Swert blijven in zijn schaduw. Ook Brian Kroon komt sterk naar voren en mengt zich in de strijd om de koppositie. Helaas slaat het noodlot toe voor Timo Pahler als de snelle coureur met zijn kart langs de kant stil komt te staan. Vanaf dat moment gaat Brian Kroon aan de leiding, maar Dimitri Mom en Dave De Swert azen op de koppositie. Kroon blijft echter volhouden en pakt een mooie zege, vlak voor Dave De Swert en Dimitri Mom.

VT 250 SEN

In de tweede race start Brian Kroon vanaf de eerste plaats, en deze positie houdt hij ook na de start vast. Meteen daar achter rijdt Dave De Swert, die op de koppositie aast. Lange tijd blijft hij in de schaduw van Brian Kroon rijden, hopende op een kans om er aan voorbij te gaan. Helaas voor De Swert mag het niet zo zijn, want enkele ronden voor het einde staat de snelle coureur met zijn kart langs de kant. Rick Westerlaken, Dimitri Mom en Berend Dumas strijden een hele tijd om de beste positie, maar uiteindelijk weet Dimitri Mom dit gevecht te winnen. Hij komt als tweede over de streep, met Berend Dumas op P3 en Rick Westerlaken op P4. Ook Jendrik Illner en Serge de Haan vechten tot in de laatste ronde en eindigen op korte afstand van elkaar op de plaatsen 5 en 6. Het is prachtig om te zien hoe dicht het veld op elkaar zit. De rondetijden verschillen weinig en overal in het veld wordt hard, maar fair gestreden.

De derde wedstrijd van de VT 250 Senioren is er opnieuw een om van te genieten. Brian Kroon verkeert in topvorm en behoudt na de start de leiding van de wedstrijd. Daarachter vinden vele positiewisselingen plaats en de coureurs geven het aanwezige publiek een prachtige show. Dave De Swert, die in de tweede race zo veel pech had, is gebrand op een revanche. Vanaf de zevende plaats weet hij zich ronde voor ronde naar voren te werken. Er ontstaat een spannende strijd tussen Brian Kroon, Dave De Swert en Dimitri Mom, waarbij ook Berend Dumas in het begin kan aanhaken. Kroon en De Swert weten zich een beetje van het veld los te rijden en vechten samen om de overwinning. Beide Gillard coureurs zijn gebrand op de zege, maar uiteindelijk weet Dave De Swert een geslaagde inhaalpoging uit te voeren en de race te winnen. Daarachter vechten Dimitri Mom, Berend Dumas en Rick Westerlaken een onderonsje met de Hamilton Karts uit. Mom weet uiteindelijk als derde over de lijn te komen, terwijl Dumas en Westerlaken op P4 en P5 eindigen. Jendrik Illner en Jeroen Van As eindigen op korte afstand van elkaar als zesde en zevende, waarbij laatstgenoemde wel de snelste raceronde laat noteren.

In het dagklassement pakt Brian Kroon een mooie zege. Dimitri Mom en Berend Dumas mogen op deze stralende dag in Eindhoven ook naar het podium en krijgen de bekers voor P2 en P3 overhandigd. Rick Westerlaken eindigt op de vierde plaats, vlak voor Dave De Swert. Daarmee toont De Swert aan dat de snelheid lekker aanwezig is, want zonder een uitvalbeurt in race 2 had hij vast op het podium gestaan.

De coureurs, organisatie en het toegestroomde publiek hebben weer kunnen genieten van een aantal prachtige races. Onder een stralende hemel en bij hoge temperaturen was de spanning in alle klassen om te snijden. De coureurs vochten om iedere centimeter van het asfalt en streden hard maar fair. Daarmee is de vierde wedstrijd van het BEKC en GK4 seizoen alweer een topevenement. De volgende wedstrijd vindt plaats op de mooie en snelle baan in Berghem, op 7 en 8 juli aanstaande. Met de laatste races in het achterhoofd beloven dit opnieuw spannende races te worden!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS