Karting • GK4 Kartseries

De regen was een kolfje naar zijn hand! Axel van den Berg pakt podium in Spa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 oktober 2019 05:45 • Print artikel

SPA – In de moeilijkste omstandigheden van het seizoen en op een listige baan bovendien, toonde Axel van den Berg hoe goed hij kan racen. De veertienjarige karter uit Sint Willebrord denderde zondag op een regenachtig circuit van Spa-Francorchamps naar de derde plaats in het dagklassement van het GK4-kampioenschap. Het betekende zijn eerste podiumplaats in de sterk bezette IAME X30 Junioren-klasse.

Axel van den Berg naar podium KCR Roosendaal

Constant, dat was hij absoluut, afgelopen weekeinde in de Ardennen. Drie derde plaatsen in de manches en de derde plaats in het dagklassement. Het betekende de eerste podiumplaats van het jaar voor Axel. En dat voelde goed, bekende hij na afloop. “Ik had het wel een beetje verwacht omdat het nat was. Meestal ben ik dan sneller dan de rest. Ik heb veel ervaring met rijden in de regen. Die heb ik opgedaan door in Strijen vaak in de regen te trainen. Ik vind het leuk om in de regen te rijden. Dan moet je zoeken naar de grip op de baan. Dat zorgt voor een extra uitdaging.”

Het circuit van Spa-Francorchamps is overigens bepaald niet het makkelijkste circuit. Het is zeer bochtig, licht glooiend en een pittige chicane waarbij twee kerbstones achter elkaar genomen moeten worden. De talentvolle Brabander had ervan genoten. “Die chicane blijft wel moeilijk bij het uitkomen ervan. De rest gaat wel, maar het is en blijft een moeilijke baan.”

Wat zijn podiumplaats nog meer cachet gaf was dat de rijder van topteam Kart Centre Roosendaal dat resultaat claimde in zijn eerste jaar in de IAME X30 Junioren-klasse. Hij is dus rookie in de misschien wel sterkst bezette klasse van het GK4-kampioenschap. Axel was dan ook erg blij dat hij al in zijn eerste seizoen erin geslaagd is een podiumplaats te pakken. “Ik vind het dit jaar wel goed gaan. Dat ik dit seizoen een keer op het podium zou eindigen, had ik wel verwacht. Maar dan eerder op het circuit van Genk of Mariembourg. Meestal ben ik daar sneller omdat ik op die banen vaker train dan hier.”

Inmiddels nadert het seizoen zijn einde. Axel is dus al een hoop ervaring in de Junioren-klasse rijker. En die hielp hem dan ook in Spa. “Ik ben dit seizoen beter geworden in inhalen en tijdens de kwalificatie achter iemand aanrijden. Bij de Junioren hebben we ook een sterk deelnemersveld. Van die tegenstand heb ik ook veel geleerd.”

Axel van den Berg pakt podium in Spa

Niettemin blijft het knap dat hij de overstap naar de X30 Cadet-klasse zo goed heeft verteerd. Echt moeilijk vond hij die overstap overigens niet. “Ik hoefde niet heel erg te wennen. Er waren best wel wat jongens die tegelijkertijd met mij van de Cadet-klasse overstapten naar de Junioren. Ik kende dus al heel wat rijders. Daardoor wist ik een beetje wat ik kon verwachten. Ik vind het een fijne klasse om in te rijden. Het gaat bij de Junioren veel sneller en dat zorgt voor meer adrenaline. Ook is het moeilijker om naar voren te rijden. Dat is een grotere uitdaging. Iedereen zit een beetje op hetzelfde niveau.”

Met nog één race te gaan, zit het seizoen voor Axel er bijna op. Komende maand komt hij nog eenmaal in actie. Dat is op het circuit van Genk tijdens de zesde en laatste ronde van het GK4-kampioenschap. Daar komt er wat hem betreft een passend vervolg op zijn derde plaats in Spa. “Ik wil daar natuurlijk heel graag nog een keer het podium halen!”

Axel van den Berg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Abeg Fashion en Kart Centre Roosendaal.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS