Karting • GK4 Kartseries

Broertjes Sander en Rune van Overwalle kennen superstart van het nieuwe raceseizoen met podiums

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 april 2018 13:16 • Print artikel

MARIEMBOURG - Dat noem je nog eens op fraaie wijze aan je seizoen beginnen. De karters Sander en Rune van Overwalle haalden zondag in Mariembourg allebei een podiumplaats tijdens de eerste ronde van het GK4-kampioenschap. De broertjes uit Ternat in België werden respectievelijk eerste in de Honda Cadet-klasse en derde in de IAME X30 Cadet-klasse.

Sander van Overwalle a la Usain Bolt naar zege RX A81F2989

De prestatie van Sander (10) was er één om in te lijsten. Derde, eerste en eerste in de manches én winnaar van het dagklassement. Dat is nogal wat voor een karter die net begonnen is aan zijn tweede seizoen als wedstrijdrijder. Terugblikkend zei de jonge Belg dat hij de winst in het dagklassement ‘niet had verwacht’. “Ik dacht na de eerste race dat het me niet meer zou kunnen lukken”, refereerde hij aan de derde plaats. “Ik dacht dat ik gewoon niet snel genoeg was, maar het bleek dat ik met de verkeerde bandenspanning had gereden. Daarna was die wel goed en toen ging het lekker.”

Dat bleek dan ook uit zijn twee overwinningen. Die kreeg hij niet gratis, daar moest de jonge karter van DFK alles voor geven. Sander liet ook een paar schitterende inhaalacties zien, en dat hij 'ballen' heeft met het racen. Hij was vooral blij met de zege in de derde manche. “Ik heb er echt hard voor moeten vechten”, wist Sander. “Ik moest veel verdedigen. Dat was moeilijk omdat ik de hele race vooraan heb gereden. Ik ben er heel trots op dat het me gelukt is te winnen.”

Sander laat zo zien een talent te zijn. Dat hij met karten begon heeft alles te maken met dat ene verjaardagsfeestje van zijn oudere broer Rune. Tijdens dat feestje gingen ze een middag karten. “Ik vond de snelheid heel leuk, het vechten op de baan en de competitie.” Nu voert hij na de eerste ronde in de GK4 dus het kampioenschap aan in de Honda Cadet-klasse. “Dit is een mooi begin. Ik ga voor het kampioenschap”, klonk het zelfverzekerd.

Sander en Rune van Overwalle met monteur en vader van Overwalle

Zijn oudere broer Rune is net zo talentvol. Hij had met de derde, derde en vierde plaats in de respectievelijke races ook een heel mooi weekeinde en kon net als in Genk, nu ook weer naar het podium. Eveneens een knappe prestatie, want hij is dit seizoen overgestapt naar de IAME X30 Cadet-klasse. “Mijn eerste jaar is in deze klasse is wel even wennen. Het is niet echt moeilijk, maar het gaat een stuk sneller en ik vind het daardoor een stuk leuker." Ook Rune kende een vliegende start van het seizoen, want hij stond al twee keer dit jaar op het podium. "Tijdens de vorige race in Genk ging het al goed. Ik haalde toen het podium en hier in Mariembourg weer.”

Dat hij goed uit de voeten kan met zijn nieuwe kart van De Feyter Karting bleek wel uit zijn resultaten. Dat hij zo sterk reed komt, zo zegt Rune, omdat hij in zichzelf geloofde. “En ik doe wat mijn trainer me heeft geleerd. Ik deed wat hij zei dat ik moest doen.” Nu hij in Mariembourg heeft bewezen vooraan mee te kunnen doen, wil hij natuurlijk nog veel vaker op het podium eindigen. “Ik wil proberen nog veel vaker minimaal derde te worden. Maar winnen zou natuurlijk het mooiste zijn. Ik zal zeker niet opgeven. Het is gewoon een kwestie van doorgaan.”

De rappe broers hebben dit jaar een drukbezette kalender. Behalve de GK4 rijden zij dit jaar ook enkele races van het Nederlands kampioenschap X30 en het Belgisch kampioenschap van de KNAF Cup. Afgaande op de eerste ronde van het GK4-kampioenschap, kan het nog een mooi seizoen worden!

Sander en Rune bedanken hun ouders, hun team en hun sponsoren voor de steun bij de uitoefening van hun sport. Sander en Rune Van Overwalle wordt in hun raceactiviteiten ondersteund door: Snap-on Tools en Autocenter Asse.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS