Karting • GK4 Kartseries

Bart Ploeg beste Nederlander bij openingsrace van het IAME X30-seizoen: “Finale ging echt supergoed”

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 6 maart 2019 18:14 • Print artikel

MARIEMBOURG – Kartcoureur Bart Ploeg is het seizoen met een mooie prestatie begonnen. Tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 behaalde het jonge karttalent uit Heijningen een verdiende topvijfpositie. In een sterk internationaal deelnemersveld was de dertienjarige karter de beste geklasseerde Nederlander.

Bart Ploeg Iame X30

Toch zat het Bart niet mee tijdens de eerste ronde van het NK. De jonge karter kreeg tijdens de natte kwalificatie te maken met een gescheurd chassis. Na snel handelen van zijn vader kon de snelle Brabander verder met een ander frame. Maar toen werd hij wederom geplaagd door pech. Ditmaal in de vorm van motorische problemen. Toen het er echt op ging zag je de knokkersmentaliteit en wist Bart de pech in een goed resultaat om te zetten. Zo finishte hij in de finale op P5.

“De kwalificatie ging wel redelijk ondanks het gescheurde chassis”, zei Bart. “De finale ging echt supergoed. Het kwalificeren in de regen was niet echt moeilijk, maar mijn kart ging elke keer rechtdoor. In de eerste heat was ik tiende, in de tweede heat lag ik achtste maar ik verloor twee plekken omdat ik een foutje maakte.”

“De finale was heel goed met de vijfde plek. Eindelijk een goede race. Het was het beste wat ik uit het chassis kon krijgen, er zat niet meer in. Het chassis was al niet goed omdat mijn beste chassis was kapotgegaan. Daarom moest ik met mijn tweede chassis rijden.”

Bart Ploeg vliegt over de kerbstones naar voren

Barts vader gaf aan dat het probleem met het chassis er de oorzaak van was dat zijn zoon niet beter kon presteren. “Het heeft ons genekt. Anders hadden we echt voor een podiumplaats kunnen rijden. Het frame was niet optimaal. We hebben snel een reserve-frame uit de bus gepakt waar Bart bijna nooit mee rijdt en omgebouwd, maar dat is niet optimaal. De race ging gelukkig steeds beter. De finale was gewoon goed; er zat niet meer in het frame. Zeker tegen de Engelse jongens van Evolution, want die zijn snel. Die snelheid hebben wij normaal gesproken ook. Dat hebben we al laten zien tijdens de collectieve test van twee weken geleden.”

Bart rijdt dit jaar de wedstrijden voor het Nederlands-, Benelux-, en Europees kampioenschap in de IAME X30 Junioren-klasse. “Ik ben nog wel op zoek naar wat sponsoren, want we willen het goed doen. Wij rijden met minimale middelen en de internationale concurrentie heeft vaak onbeperkt budget. Maar we doen ons best, dat is alles wat ik kan doen.”

De eerste ronde van het kampioenschap begon dan wel met een lichte domper door materiaalpech maar uiteindelijk was er toch grote tevredenheid met P5. Op de vraag hoe Bart tegenover het komende seizoen staat zei hij: “We kunnen nog weleens kampioen worden!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS