Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Robin Frijns schrijft autosport-geschiedenis: "De moeilijkste race van mijn leven"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 april 2019 06:14 • Print artikel

Stralend van trots klom hij, de Nederlandse driekleur om de schouders, op de hoogste trede van het podium na afloop van de Formule E-race op het stratencircuit in Parijs: als eerste Nederlander in de historie won Audi-coureur Robin Frijns een wedstrijd in de mondiale serie met elektrisch aangedreven formulewagens. Voor Frijns, die uitkomt voor het Audi-klantenteam Envision Virgin Racing, was het al zijn derde podiumplaats van het lopende seizoen. Met dit succes in de achtste van in totaal 13 races die dit seizoen op het programma staan, neemt Robin Frijns tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over.

Robin Frijns trophy e Prix Paris

Voor het vierde jaar op rij was de Formule E op het ‘Circuit des Invalides’ in het zevende arrondissement van de Franse hoofdstad te gast. Met de ‘Dome des Invalides’ en de Eiffeltoren op de achtergrond begonnen de coureurs op zaterdagmiddag aan hun wedstrijd, die aan incidenten bepaald geen gebrek kende. Dat was mede te danken aan het weer: voor het eerst in de Formule E was er sprake van serieuze regenval tijdens een race. “Regen is natuurlijk wel het laatste wat je wilt als je aan de leiding rijdt”, sprak de latere winnaar Robin Frijns na afloop. In de Formule E, waarin op ‘all-weather’-banden met profiel gereden wordt, zijn er geen bandenwissels, wat het voor de coureurs extra lastig maakt.

Regenspecialist
De Maastrichtse rijder bewees echter weer eens zijn kwaliteiten als regenspecialist, wat hij ook vorig jaar met Audi in de DTM al een aantal malen liet zien. In tegenstelling tot diverse andere rijders, die op de natte baan de controle over hun auto verloren, wist Frijns zijn positie met succes te verdedigen en zo reed hij uiteindelijk de overwinning naar huis. “Misschien wel de moeilijkste race van mijn leven”, erkende hij naderhand, mede verwijzend naar de beschadigde linker voorvleugel van zijn auto. “Maar geweldig dat het is gelukt!”

Overigens was de overwinning van Robin Frijns niet het enige podiumsucces voor Audi in de Formule E in Parijs, want de Duitser Daniel Abt, uitkomend voor het Audi Sport Team Abt Schaeffler, eindigde na een sterk gereden inhaalrace als derde.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS