Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Robin Frijns net naast podium! Sam Bird mag zich winnaar noemen van de 50ste E-Prix!

Uitgegeven door Jessica Ratering • 10 maart 2019 10:37 • Print artikel

De Formule E had iets te vieren dit weekend. De 50ste E-Prix werd gereden in Hong Kong. De race telde veel uitvallers, safety cars en zelfs een rode vlag. Uiteindelijk was het Sam Bird van Virgin Racing die de overwinning behaalde. Zijn tweede overwinning van dit seizoen. Zijn teamgenoot, Nederlander Robin Frijns, belandde net niet op het podium en eindigde op de vierde positie. Tweede werd Edoardo Mortara(Venturi) en derde Lucas di Grassi (Audi Sport Abt Schaeffler).

Sam Bird

Stoffel Vandoorne (HWA racelab) mocht vanaf poleposition vertrekken, maar in de eerste ronde nam Oliver Rowland de eerste positie al over. De eerste rondes werden zonder chaos gereden, maar de rest van de race verliep rommelig. Het eerste incident die grote schade tot gevolg had werd veroorzaakt door Felipe Nasr. Nasr verremde zich en Pascal Wehrlein en kampioenschapsleider Jerome D’Ambrosio ondervonden hier het nadeel van. De twee coureurs van Mahindra konden geen kant op en crashten. Dit ongeluk zorgde voor een rode vlag.

Na de rode vlag ving de wedstrijd opnieuw aan met Oliver Rowland als leider van de wedstrijd. Dit duurde echter niet lang, want Rowland ondervond vrijwel direct problemen met zijn auto en viel terug. Uiteindelijk moest ook Rowland zijn wedstrijd staken. Na Rowland kwam Sam Bird aan de leiding. Deze leidende positie was van korte duur voor de Brit, want André Lotterer wist al snel de leiding over te nemen en hield dit ook vast tot de laatste minuut van de race. Bird koos voor de aanval in de laatste ronde, er was contact en dit zorgde voor een lekke band bij André Lotterer. Een zuur einde voor de Duitser die zijn eerste overwinning kon ruiken.
De overwinning werd door Sam Bird niet uitbundig gevierd, want nadat Bird als eerste over de finishlijn reed kwam vrijwel meteen een melding vanuit de wedstrijdleiding dat het voorval tussen Bird en Lotterer onderzocht zou worden. Op het moment van de podiumceremonie was er nog geen uitspraak en mocht Bird de hoogste tree beklimmen. Het was duidelijk zichtbaar dat coureur van Virgin Racing nog geen echte blijdschap durfde te tonen.

Deze vijftigste E-Prix kan de geschiedenisboeken ingaan als een chaotische race met veel uitvallers. Uiteindelijk moesten acht coureurs hun auto aan de kant zetten, werd er drie keer een safety car ingezet en was er een rode vlag waardoor er helemaal niet werd gereden. Continu was er de dreiging van regen. Toch bleef het droog, maar moesten de coureur wel rijden op een natte baan. Dit alles zorgde voor drie kwartier volop actie. Na vijf rondes is het duidelijk dat het verloop van het seizoen niet te voorspellen is. De puntenverdeling ligt dicht bij elkaar en is geen duidelijke kampioensfavoriet aan te wijzen. Dat belooft wat voor de aankomende races.

UITSLAG FIA Formula E Hong Kong

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS