Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Regerend kampioen Jean-Eric Vergne pakt eindelijk weer een zege in de Formule E! Robin Frijns valt in de laatste ronde uit

Uitgegeven door Jessica Ratering • 23 maart 2019 09:22 • Print artikel

Voor de eerste keer nam de Formule E de straten over van Sanya, een stad op het Chinese eiland Hainan. Deze E-Prix bracht de eerste overwinning van dit seizoen voor Jean-Eric Vergne (DS TECHEETAH). Rookie Oliver Rowland (Nissan e.dams) werd tweede en de derde plek was voor Antionio Felix Da Costa (BMW Andretti Motorsport)

Sanya E Prix Jean-Eric Vergne

De openingsfase van de race kende een rustige start. Binnen de top vijf was er geen verandering. Nederlander Robin Frijns wist wel vanaf zijn twaalfde positie de top tien binnen te rijden. Sam Bird, teamgenoot van Robin Frijns, moest zijn auto al snel aan de kant zetten. Bird, de kampioenschapsleider voorafgaand aan de race, verloor daardoor kostbare punten.

De race van Robin Frijns eindigde uiteindelijk in tranendal. De Nederlander was bezig met een sterke race. In de openingsfase wist Frijns al snel een aantal plekken naar voren te rijden. Gestart op P12, reed Frijns naar voren naar P6, maar in de allerlaatste ronde deelde Sebastian Buemi een tik uit aan Frijns. Frijns tikte Lucas Di Grassi van het circuit en beide heren moesten hun race staken.

Attack mode

Dit seizoen werd de attackmode geïntroduceerd in de Formule E. Bij de attackmode moeten de coureurs van de ideale racelijn af om over twee lussen te rijden, zodat de attackmode wordt geactiveerd. Na het activeren heeft de coureur vier minuten de beschikking over extra vermogen. Elke coureur dient twee keer gebruik te maken van de attackmode. In deze race zorgde dit systeem voor de nodige spanning. Lucas Di Grassi probeerde het tot twee keer toe te activeren, maar reed te wijd en verloor zodoende kostbare tijd. Eduardo Mortara activeerde slechts één keer de attackmode en werd daarvoor gestraft. De attackmode zorgde dit keer voor de nodige spanning. Precies wat men voor ogen toen dit werd ingevoerd.

In 45 minuten tijd waren er een groot aantal incidenten waardoor er meerdere gele vlagen en safety cars werden ingezet. Het was de derde race op rij waarbij zelfs een rode vlag gezwaaid moest worden. Van de 22 coureurs finishten er maar 13 met als resultaat dat de strijd om zowel het constructeurskampioenschap als de coureurskampioenschap nog lang niet gestreden is. De resultaten liggen dichter bij elkaar dan ooit. Envision Virgin Racing behoudt de eerste plek bij de constructeurs ondanks dat beide coureurs van het team niet gefinisht zijn. Bij de coureurs neemt Antonio Felix Da Costa de leidende positie van Sam Bird over.

UITSLAG FIA Formula E Sanya E-Prix

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS