Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Regen en rommelige kwalificatie Formule E: Robin Frijns P8 en Stoffel Vandoorne in top 5

Uitgegeven door Jessica Ratering • 15 december 2018 09:48 • Print artikel

De kwalificatie van de Formule E in Saoedi-Arabië verliep erg rommelig. Door regen moest de kwalificatie een halfuur uitgesteld worden en vervolgens werd de opzet aangepast. Felix Da Costa pakte de eerste poleposition van het vijfde seizoen Formule E met de verbeterde GEN 2-auto's. De Nederlander Robin Frijns start tijdens de race vanaf de achtste positie. Een nette prestatie van de Nederlander die dit seizoen opnieuw gaat deelnemen aan het Formule E-kampioenschap. Ex-McLaren F1-coureur Stoffel Vandoorne debuteerde knap met de vijfde positie.

Felix da Costa pole-position Formula E

De coureurs hebben weinig kunnen trainen door de regenval en zullen tijdens deze kwalificatie voor het eerst met de 250 kw-mode rijden, waardoor de auto’s al snel dertig kilometer per uur sneller gaan. In de eerste ronde gaat Tom Dillmann als eerste naar buiten en rijdt meerdere opwarmrondes met de 200 kw-mode. Vanuit de wedstrijdleiding wordt gecommuniceerd dat coureurs slecht één opwarmronde mogen rijden en daarna door moeten voor de snelste ronde. Dillmann pakt de tweede tijd, maar krijgt mogelijk nog te maken met de gevolgen van zijn meerdere opwarmrondes.

De eerste ronde lijkt de ronde te zijn waar de coureurs in het nadeel zijn. De baan wordt langzaam droger en de verwachting is dat de coureurs van de tweede kwalificatieronde hiervan gaan profiteren. Niets is minder waar. Alleen Sebastian Buemi en Stoffel Vandoorne weten de top zes binnen te dringen tijdens de tweede ronde. De andere vier coureurs hebben allen hun tijd neergezet in de eerste ronde.

De coureurs van de eerste ronde komen er zonder kleerscheuren vanaf, maar in de tweede ronde worden er fouten gemaakt. Als eerste zorgt Maximilian Günther voor een rode vlag, nadat hij zijn auto stil moet zetten. In eerste instantie lijkt er een technisch probleem te zijn voor het team van Geox Dragon, maar beelden laten zien dat de auto schade heeft.

Na het vallen van de vlag wil Felix Rosenqvist zijn ronde afmaken en de tijden laten zien dat een positie in de top zes mogelijk is, maar net in de laatste bocht schiet Rosenqvist rechtdoor en parkeert zijn Mahindra in de muur. De rode vlag wordt gezwaaid, maar al snel vervangen door een gele vlag en vanuit de wedstrijdleiding komt het bericht dat de uitslag blijft staan. Dikke pech voor de heren die daardoor hun ronde niet af hebben kunnen maken.


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS