Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Ondanks aanrijding pakt Sam Bird pole in Marrakesh, Robin Frijns start vanaf P8

Uitgegeven door Jessica Ratering • 12 januari 2019 12:00 • Print artikel

In Marrakesh streek de Formule E neer voor de tweede ronde van het seizoen. Tijdens de kwalificatie waren Sam Bird (Envision Virgin Racing), Jean-Eric Vergne (DS TECHEETAH) en Antionio Felix Da Costa (BMW Andretti Motorssport) de snelste drie mannen van het veld. Robin Frijns mocht helaas niet meedoen aan de superpole-ronde. Desondanks belooft het een goed seizoen voor de Nederlander te worden. Zijn teamgenoot heeft namelijk de poleposition en dat betekent dat de auto op orde is.

Sam Bird

Veel mensen keken uit naar deze kwalificatieronde. Tijdens het vorige raceweekend in Saoedi-ArabiŽ kon er maar weinig geoefend en gereden worden. De kwalificatie kreeg zelfs een korter format door de regen, dus de vraag: welk team het beste zijn huiswerk had gedaan, was moeilijk te beantwoorden. Na deze kwalificatieronde is af te leiden dat de Formule E een spannend seizoen kan gaan beloven, want de verschillen tussen teams en coureurs zijn niet groot. De top vier bestond na de kwalificatie uit vier verschillende teams.

Dit seizoen keerde er weer een Nederlander terug in de Formule E, namelijk Robin Frijns. Frijns wist zich tijdelijk als zesde te kwalificeren en kwam een tijd in aanmerking voor de superpole ronde. Helaas werd Frijns er op het laatst uit de poule gedrukt. Eerst door Pascal Wehrlein, maar ook Wehrlein moest uiteindelijk het onderspit delven. Alexander Sims kwam als laatste binnen en pakte die zesde plek dat een vrijkaartje gaf voor de superpole ronde.

Voor Max Verstappen was wellicht ook nog een mooie taak weggelegd aangezien de coureur tijdens deze race aansluit bij de stewards van de race-control. Bij het binnenrijden van de pitstraat reed Tom Dillman op de auto van Robin Frijns. Frijns parkeerde vervolgens zijn auto in die van zijn teamgenoot Sam Bird. Camerabeelden waren er niet, maar Dillman verklaarde dat hij geen remmen had en de keuze moest maken tussen een steward aanrijden of de auto van Robin. Deze keuze was voor hem niet lastig. Wellicht is dit incident wel besproken in de kamer van de race-controlÖ Gelukkig had de aanrijding geen invloed op de prestaties van Sam Bird. Bird moest op dat moment nog de superpole ronde rijden en zat na deze kettingbotsing met een kapotte achterkant. Toch heeft de Brit de poleposition weten te veroveren.

De kampioen van vorig seizoen Jean-Eric Vergne pakte de tweede plek. Het lijkt erop dat Bird en Vergne weer aan elkaar gewaagd zijn komend seizoen. Vorig seizoen zorgde de twee al voor de nodige spanning in het kampioenschap.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS