Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Jean Eric Vergne vertrekt vanaf pole in e-Prix Monaco; gridstraffen zorgen voor rommelige startgrid met Frijns op P11

Uitgegeven door Peter Vader • 11 mei 2019 12:44 • Print artikel

Na een close Qualifying en Super Pole sessie in de e-Prix op het stratencircuit rondom de haven van Monaco, was het DS Techeetah's Jean-Eric Vergne die aan vanaf de eerste rij zal vertrekken met achter hem de Nissan e.dams van Oliver Rowland op de derde startplaats. Rowland realiseerde weliswaar de snelste tijd, maar werd teruggezet (P3) als gevolg van zijn straf na de e-Prix van Parijs. Achter Vergne zou Mitch Evans van Panasonic Jaguar Racing vanaf P4 vertrekken, maar een onderzoek van de raceleiding gooide roet in het eten. Nu start hij vanaf P12, na een grid penalty van tien plaatsen. Nadat hij zijn Jaguar I-Type 3 tot vroegtijdig 250 kW had aangespoord tijdens de Super Pole-sessie, ontving de Kiwi-coureur een formele reprimande. Met drie formele waarschuwingen dit seizoen achter zijn naam, wordt de Jaguar-coureur geplaagd door een terugplaatsing op de startgrid met tien plaatsen in overeenstemming met artikel 18.2. Nadat Evans eerder dit seizoen de eerste persoonlijke overwinning en ook van zijn team claimde in Rome, is de penalty een grote slag voor de Kiwi omdat een mogelijke podiumfinish in Monaco hiermee wegglijdt.

Formula E Monaco Jean Eric Vergne on pole

De tweede plaats is nu voor de rookie-coureur van Mahindra Racing, Pascal Wehrlein. Na de terugplaatsing van Rowland naar de twaalfde plaats, heeft de thuisraceheld en Venturi-coureur Massa een voorlopige vierde plaats, gevolgd door Nissan e. dams en de voormalige Monaco-winnaar Sebastien Buemi, die de Super Pole-groep afrondde als vijfde. De Super Pole werd gemist door Alex Sims van BMW i Andretti Motorsport, die voorlopig de race start als zesde in Monaco. Achter hem staat landgenoot Panasonic Jaguar Racing-coureur Alex Lynn en BMW i Andretti Motorsport Antonio Felix da Costa als achtste. De negende plek is voor José-Maria Lopez van Geox Dragon en Stoffel Vandoorne van HWA Racelab rond de toptien af.

Daarna volgen onze landgenoot Robin Frijns van Envision Virgin Racing op P11, Lucas Di Grassi van Audi Sport Abt Schaeffler en Max Gunther van Geox Dragon als dertiende. Achter Gunther volgen nog Envision’s-Rijder Sam Bird op de zeventiende plaats, voor NIO's Oliver Turvey en Audi's Daniel Abt. Ondanks de goede kwalificatie voor Abt, zal Jerome d'Ambrosio van Mahindra de race starten vanaf de twintigste plaats, als gevolg van zijn terugzetting met drie plaatsen na de e-Prix van Parijs. Achteraan het startveld gaat Andre Lotterer van DS Techeetah van start, die zijn kansen op een goede start heeft verkleind na een kostbare fout in de kwalificatie te hebben gemaakt.

Formula E startgrid Monaco

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS