Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

De Formule E schaft minimale tijd van pitstop af: "Het maakt het leven zeker lastig..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 januari 2018 10:43 • Print artikel

In het aankomende seizoen wordt de minimum pitstoptijd in de Formule E afgeschaft. Sinds de start van het kampioenschap in 2014 wordt er tijdens de wedstrijd van auto gewisseld, waarbij door de FIA een minimum tijd tussen het binnenkomen en het verlaten van de pitsstraat wordt vastgesteld. Hierdoor is er alle ruimte zodat de coureurs en teams niet hoeven te haasten in de pits. Nu de teams de efficiency hebben verbeterd, is de limiet verlaagd.

Formule E


Volgens het Engelse Autosport leeft bij de FIA het gevoel dat teams inmiddels op de laagst mogelijke tijd zitten voor een pitsstop. De teams worden hiervan voor de race in Marrakesh op de hoogte wordt gebracht. "Ik ben voor het concept, maar als ze zo’n verandering maken, moeten ze dat aan het begin van het seizoen doen”, zegt Lucas di Grassi over de aanpassing tegen het Engelse magazine. De Braziliaan is positief, maar vindt dat het nu niet moet veranderen. “Als je het doet doe je het voor het seizoen, zodat je de kans hebt om alles te optimaliseren. Een verandering is een gok voor iedereen. Het maakt het zeker in Marrakesh lastig.”

Door de regels kan er meer gevarieerd worden met de pitstopstijden en meer haast gemaakt worden om de pits weer te verlaten, omdat er nu de mogelijkheid is om tijd te winnen. Het levert bij Sam Brid gemengde gevoelens op. Hij is juist bang dat coureurs risico’s gaan nemen om tijd te winnen. “Vanuit het oogpunt van de fans is het logisch denk ik”, zegt de Brit. “Alhoewel vanuit een veiligheidsoogpunt, is het voor mij niet ideaal. Er is niets dat coureurs tegenhoudt om de gordels niet om te doen om tijd te winnen en dan wordt het extreem gevaarlijk. Als zaken zoals dit genegeerd worden, dan is het niet het juiste om te doen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS