Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Benelux is goed vertegenwoordigd op ePrix-podium, zege D'Ambrosio en Robin Frijns pakt zilver

Uitgegeven door Jessica Ratering • 12 januari 2019 22:17 • Print artikel

Tijdens de ePrix in Marrakesh waren er veel verrassingen. De Benelux werd goed vertegenwoordigd op het podium. Jerome D’Ambrosio kwam als eerste over de finish en de mannen van Envision Virgin Racing kwamen als tweede en derde binnen. Robin Frijns pakte het zilver en teamgenoot Sam Bird, die van pole mocht starten, eindigde als derde.

Topdrie Formula E ePrix in Marrakesh

Na het uitgaan van de lichten ging het veld van start en meteen in de eerste bocht ging het mis. Jean-Eric Vergne ondernam een poging om de eerste positie van Sam Bird over te nemen, maar dit mislukte. Vergne remde veel te laat en raakte Bird. Het gevolg was dat Vergne spinde en Sebastian Buemi moest ver uitwijken om niet in aanraking te komen met Vergne. Profijt voor Robin Frijns en de BMW’s van Antonio Felix Da Costa en Alexander Sims. Deze coureurs konden achter Sam Bird aansluiten.

Debutant Pascal Wehrlein viel in de eerste ronde meteen uit. Wehrlein moest zijn auto in de pit parkeren en daar eindigde zijn eerste ePrx. Ook een andere bekende uit de Formule 1 moest snel zijn race opgeven, namelijk Stoffel Vandoorne.

Het lukte Sam Bird om het eerste kwartier de leidende positie te behouden, maar de beide BMW’s zaten vlak achter Bird en beide zien na ongeveer een kwartier de kans om voorbij te gaan aan Bird. Frijns wist ook langs zijn teamgenoot te gaan en reed een tijd op de derde positie. Dit duurde niet lang, al snel laten D’Ambrosio en Di Grassi zich zien en pakken de posities van Frijns en zijn teamgenoot Bird af.

Zoals vaak het geval is, was dit een ePrix waarin niks te voorspellen was. De BMW’s maakten een grove fout. Sims wil zijn teamgenoot Da Costa inhalen. Da Costa verremde zich en parkeerde zijn auto in de muur en ook Sims kostte dit tijd. D’Ambrosio nam de eerste positie over en Bird en Frijns volgen de Belg. De safety car werd vervolgens ingezet en dit gaf nog een mooi slot. Een groot aantal coureurs moesten nog hun attack mode inzetten. Een handig instrument om een goede start te hebben na het naar binnen gaan van de safety car. Sims, Di Grassi en Dillman kozen voor de attack mode later te pakken dan de andere coureurs op het veld. Deze drie mannen konden de allerlaatste ronde volop gebruik maken van de 25 kilowatt extra vermogen. Bird moest flink verdedigen om zijn podiumplek te behouden. Dit lukte waardoor de teams van Mahindra en Envision Virign Racing de prijzen mee naar huis mochten nemen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS