Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 3 Euroseries

Subliem seizoen Bent Viscaal: beste rookie en vicekampioen in de Euroformula 3 Open

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 november 2018 10:28

GENK – Beste rookie en vicekampioen in de Euroformula Open: Bent Viscaal heeft een subliem debuutseizoen in de Formule 3 achter de rug. De negentienjarige coureur uit Albergen won een race en stond in maar liefst twaalf van de zestien races op het podium. Ook was hij in veertien races de best geklasseerde rookie. Overigens was één van de concurrenten die hij afgelopen weekend versloeg de zoon van ex-F1-coureur Ralf Schumacher.

Bent Viscaal Formule 3 Euro Open

Voor Bent was 2018 zijn eerste jaar in de Formule 3 en zijn tweede jaar in een formule-auto. Om dan het seizoen te kunnen afsluiten als beste rookie en vicekampioen, maakte hem een tevreden man. “Het was een goed rookieseizoen”, zei de snelle Overijsselaar van Teo Martín Motorsport. “Ik heb laten zien dat ik snel ben kan meedoen om de overwinning. Dat geeft een lekker gevoel.”

Na in 2017 zijn debuut in de autosport in de Formule 4 te hebben gemaakt, was het begin van zijn eerste seizoen in een veel potentere Formule 3-auto bij vlagen lastig, erkende Bent. “Dat zat hem vooral in de set-up van de auto. Gedurende het seizoen hebben we de afstelling een beetje naar mijn hand kunnen zetten.”

Dat bleek wel uit de vier polepostions en de overwinning die hij heeft gepakt. “We hebben vanaf het begin van het jaar grote stappen gemaakt. Ik kan daar niet anders dan tevreden over zijn. Voor mijn gevoel heb ik grotere stappen gezet dan vorig jaar. Je leert van elke meter die je in zo’n formule-auto maakt. F3-auto’s zijn heel technisch qua afstelling, zeker vergeleken met een Formule 4-auto. In de karts kon ik ook al heel veel dingen aan de set-up doen. In de Formule 4 was dat wat minder. Nu, in de Formule 3, is er qua afstellingsmogelijkheden ineens veel bijgekomen. Ik kreeg er het hele aerodynamica-verhaal met de downforce van de auto bij.”

Na zijn succesvolle jaar wil Bent hogerop. Hij is zich al aan het oriënteren op de mogelijkheden. Hij kijkt daarbij met name naar het Duits Formule 3-kampioenschap en het FIA Formule 3-kampioenschap. “Mijn voorkeur gaat uit naar het FIA-kampioenschap. Dat is het meest prestigieuze kampioenschap. We zijn in onderhandeling met verschillende teams en we wegen onze opties af. Welk kampioenschap ik ook ga rijden, het wordt nog weer een stap erbovenop. Ik ben erg benieuwd. Formule-racen vind ik het mooiste. Het is de top van de autosport.”

Daarin lijkt hij goed te gedijen, zoals hij overtuigend liet zien tijdens de zevende ronde van het Euroformula Open-kampioenschap in Jérez en tijdens de achtste en laatste ronde in Barcelona. “In Jérez had ik tijdens de kwalificatie voor de eerste race poleposition gepakt, maar ik werd teruggezet naar de tweede plek vanwege overschrijding van de track limits in bocht één. Dat was jammer. Daarna misten we wat snelheid in de race. Ik weet niet waar het precies door kwam.”

Tijdens de kwalificatie voor de tweede race werd hij ook tweede. In de daaropvolgende race greep hij opnieuw de tweede plaats. “We hebben daarna het werk aan de race-setup geanalyseerd en die kennis meegenomen naar Barcelona.”

Jammer genoeg profiteerde hij daar in Catalonië in eerste instantie niet van. Tijdens de kwalificatie voor de eerste race reed Bent de zesde tijd. “Dat kwam dankzij een gele vlag die net op het verkeerde moment werd gezwaaid. We reden op een opdrogende baan en die werd op dat moment een seconde per ronde sneller. Helaas was ik één van de eersten die de gele vlag zag. Maar in de eerste race ben ik nog naar P3 gereden met aardig mooie inhaalacties. Ik heb in die race veel geleerd, vooral wat inhalen betreft. Inhalen in de Formule 3 is best moeilijk door de dirty air van de auto voor je. Verder heb ik proberen toe te slaan op een moment dat de tegenstander het niet verwacht.”

Bent Viscaal verslaat zoon van oud F1-coureur Ralf Schumacher F3 podium Barcelona

Gesterkt door zijn knappe eerste race, denderde hij in Barcelona tijdens de kwalificatie voor de tweede race naar de poleposition. Bent: “Dat was echt goed. Het was ook een best dikke pole: ik was bijna twee tienden van een seconde sneller dan de nummer twee. Dat was wel lekker. Jammer genoeg had ik in de race een slechte start en viel ik terug naar de tweede plek. Helaas dus geen overwinning, maar ik had wel de snelste ronde. Dat gaf aan dat de race set-up goed was.”

Maar het belangrijkste van alles: zijn seizoen had Bent ervan doordrongen dat hij klaar is voor de volgende stap in zijn carrière. “Ik kijk ernaar uit!”

Bent Viscaal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Viscaal Autogroep, KNAF en WEVI.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS