Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 3 Euroseries

OFFICIEEL: Volkswagen trekt zich na dit jaar terug uit de Formule 3, waarin het grote successen boekte

Uitgegeven door Wim Boekel • 13 maart 2018 19:08 • Print artikel

Volkswagen gaat voor het nieuwe Formule 3-kampioenschap, dat vanaf 2019 de GP3 gaat vervangen, geen motoren produceren. Het Duitse merk heeft daarbij bevestigt dat zij zich gaat toeleggen op de competities van productieauto's. Daarbij moet met name gedacht worden aan de World Touring Car Cup en de TCR-series. Daarnaast blijft de autofabrikant actief met de Polo GTI R5 in onder andere het WRC2.

Lando Norris F3

Daarmee komt een einde aan een periode van VW in de Formule 3, welke in 2007 startte. Het merk won diverse kampioenschappen, waaronder in 2010 met Edoardo Mortara in de Euro Series F3 en vorig jaar het Europees F3-kampioenschap met Lando Norris. Verder waren er diverse titels in het Duitse, Britse en Japanse kampioenschap. Afgelopen november werd Macau nog gewonnen met Dan Ticktum.

"In de Formule 3 kan Volkswagen terug kijken op een ongelofelijk record", reageert VW-motorsport directeur Sven Smeets. "Meer dan drie decennia hebben Volkswagen-teams en -coureurs succes genoten tegen teams van andere fabrikanten. We zijn ze daar enorm dankbaar voor. We gaan door om onze klanten een consistente ondersteuning bieden, om het 2018 seizoen tot een succesvol einde te brengen in het Europees Formule 3-kampioenschap en de FIA Formule 3 World Cup in Macau."

Het terugtrekken van VW uit de F3 betekent niet het einde van de levenscyclus van de motor. Deze kan nog ingezet gaan worden in kampioenschappen buiten de hoofdseries van de FIA. De bekende tuner Spiess, die voorheen Opel-motoren leverde, heeft de motoren sinds 2007 voor VW gebouwd. De laatste F3-motorreglementen werden in 2014 geïntroduceerd. Spiess werkte aan de krachtbron, voordat het de naam VW kreeg. Het is dus niet vreemd als de motoren zonder de naam Volkswagen blijven rijden, zonder de marketing van een autofabrikant daarboven.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS