Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 3 Euroseries

Dan Ticktum overtuigend winnaar van turbulente Macau F3 race; een open sollicitatie bij Toro Rosso F1?

Uitgegeven door Peter Vader • 18 november 2018 14:06 • Print artikel

Dan Ticktum reed op zondag naar de overwinning in de onderbroken race van de Formule 3 in Macau op zondag. De Britse coureur had zaterdag de pole-position al opgeëist en controleerde op zondag de race zelf, waarbij hij in elke ronde aan kop ging van het veld, dat werd gekenmerkt door twee safety car-periodes en een onderbreking met de rode vlag vanwege het zware ongeval van Sophia Floersch.

Macau F3 winnaar Dan Ticktum

De grootste uitdaging voor Ticktum's overwinning kwam van zijn teamgenoot Joel Eriksson in ronde 12 toen de race werd hervat, nadat een safety car was ingezet om de terukeer in de baan van de gecrashte Hitech GP-auto van Enaam Ahmed mogelijk te maken. Daarna wist Ticktum zijn teamgenoot op afstand te houden en won hij met een ruime voorsprong van Eriksson. Carlin's Sacha Fenestraz beklom als derde het podium. Mick Schumacher miste het podium, de Prema Theodore Racing-coureur eindigde op de vierde plaats voor teamgenoot Ralf Aron.

Ticktum hoopt nog steeds een stoeltje te veroveren in de Formule 1, maar blijft gefrustreerd door het ontbreken van de punten die nodig zijn om zijn superlicentie te verdienen, nadat hij als tweede is geëindigd achter Mick Schumacher in het Europese Formula 3-kampioenschap van dit jaar. De 19-jarige Red Bull-junior zal in de Super Formula van volgend jaar meedoen, om zodoende in aanmerking te komen voor de Toro Rosso-line-up van 2020.

Eerder op de dag zorgde een groot ongeluk van de coureur van Van Amersfoort Racing, Sophia Floersch, voor een lang oponthoud in de race. In de vierde ronde van de race werd de Duitse coureur de lucht in gekatapulteert door Sho Tsuboi's TOMS en vloog ze met hoge snelheid in de vanghekken bij Lisboa Bend, een plek waar van oudsher veel fotografen staan vanwege de unieke locatie en het uitzicht op het circuit. De race werd onmiddellijk gestopt nadat de medische teams vrijwel direct op de plaats des onheils aanwezig waren.

Een FIA-verklaring bevestigde dat Floersch, na evaluatie door medisch personeel, bij bewustzijn was en vervolgens naar het Januario General Hospital was gebracht voor verdere observatie. Een daaropvolgende update bevestigde dat ze een wervelfractuur heeft. Twee fotografen zouden ook bij het incident gewond zijn geraakt, evenals één marshall. Tsuboi werd uit voorzorg ook naar het ziekenhuis gebracht, volgens een verklaring van de raceorganisatoren. Het stilleggen van de race duurde een uur voordat de race werd hervat, omdat de reparatie van de vanghekken veel tijd in beslag nam.

Macau F3 Dan Ticktum voert veld aan

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS